Ahogyan a fuvarozói platformok a környezetbarát Supply Chain Management-hez hozzájárulnak

Az éghajlatváltozással egyidejűleg nemcsak a környezetünk, hanem a gazdaságunk is károsul. Az 1980-as évektől 2013-ig bezárólag az Európai Környezetvédelmi Ügynökséghez (EEA) 400 milliárd euró éghajlatváltozással összefüggő gazdasági kárbejelentés érkezett be. Egyre több árukibocsátó vállalat érzi fontosnak azt, hogy csökkentse cégének a CO2-kibocsátását. Az olasz Start-up cég, a GreenRouter számottevő megtakarításról számol be az egész ellátási lánc folyamata alatt.

Üresjáratok kontra környezetszennyezés rendszeres felülvizsgálata

Egy aktuális tanulmány alapján a Greenrouter egyértelművé tette, hogy egy 26 tonnás, EURO 6 osztályozású tehergépjárművet mindenképpen rendszeresen felül kell vizsgálni az üresjáratok miatti károsanyagok-kibocsátása tekintetében. A CO2 károsanyag-kibocsátás vizsgált értéke itt a megtett kilométer:

  • 0,9 kg teljes rakománnyal,
  • 0,7 kg egy üresjárat esetében.

A végeredmény mégis máshogy alakul, ha közelebbről vizsgáljuk a témát, magyarázza Andrea Fossa, a GreenRouter CEO-ja: ?Egy teljes rakománnyal közlekedő tehergépjármű 25-30%-kal több káros anyagot bocsát ki, mint egy üresjáratos. Azonban azt a rakományt, amit ez a jármű is szállíthatott volna, egy másik jármű szállítja. Tehát itt összeadódik az üresjárat és a plusz fuvar károsanyag-kibocsátása is. Így károsítják az üresjáratok a környezetet még jobban, mint egy teljesen megrakott jármű.?

Hasznos a környezetnek és a gazdaságnak is: digitális fuvarozói platformok

Az egyik legkönnyebb eljárás elkerülni az üresjáratokat és mérsékelni a CO2-kibocsátást: a digitális fuvarozói platformokkal. Így tudta egy logisztikai vállalkozás is ? a Rampinini Ernesto a GreenRouter számadatai szerint Európa legnagyobb transzportplatformjának köszönhetően ? 30 százalékponttal csökkenteni a teljes autóflottájuk károsanyag-kibocsátását és ezzel párhuzamosan bevételüket 15%-kal növelni. Ezzel egyidejűleg a CO2-kibocsátásuk pedig 23%-kal csökkent. 

A klímabarát szállítmányozás értelmet nyer a szállítmányozóknál is. Amennyiben a fuvarozók eldöntik, hogy hatékonyabban járnak el a rendelkezésükre álló erőforrásaikkal, akkor egyidejűleg kiállnak a saját céljaik és a környezetvédelem mellett is.

Így látja ezt Lars Laskowski, az MC-Bauchemie Müller GmbH Logisztikai Osztályának vezetője is, akik számos fuvart lefolytattak már a TimoCom platformján keresztül: ?A CO2-kibocsátás csökkentése az ellátási lánc minden részénél ? úgy mint a fuvarbeszerzésnél is ? elengedhetetlen. Természetesen az MC-Bauchemie számára a felelősség és a fenntartható fejlődés is meghatározó téma a mindennapjainkban.?

Így válik hasznossá a digitális fuvarozói platform használata minden érintettnél, ? legyen az fuvarozó, szállítmányozási cég vagy a környezetünk maga ? aki a CO2-kibocsátást mérsékelni szeretné.

További információkat a TimoCom-ról itt talál: www.timocom.hu.

yes