Ugrás a tartalomra

Csomagolóanyagok kiválasztása - A karton

Csomagolóanyagok kiválasztása - A karton

Ahhoz, hogy a papírnak tartása legyen, illetve alkalmas legyen térbeli megoldások kivitelezésére ? meg kellett vastagítani a falát. Erre legalkalmasabb a kartonpapír,...
Szerkesztőség
KözzétéveMay 27, 2014
nohozzászólás
Ahhoz, hogy a papírnak tartása legyen, illetve alkalmas legyen térbeli megoldások kivitelezésére ? meg kellett vastagítani a falát. Erre legalkalmasabb a kartonpapír, melynél egész magas grammsúlyig is el lehet menni. Papíralapú gyűjtőcsomagolásoknál felmerül a nagy teherbíróság igénye, amihez szükséges azt továbberősíteni. Ezt leglátványosabban a hullámkarton technológiával lehet elérni ? a papírrétegek között hullámosított papír réteg található. 
A hullámkartonra történő nyomtatás igen nagy nyomóberendezéseket igényel, melyek regisztertartása elég nehéz, a színkivonatok közötti mozgás jelentős. Ebből adódóan elfogadható minőségben csak egyszerűbb, többnyire csak vektoros grafikák nyomtathatók ezzel a technológiával. A Duliyuan távol-keleti cég, nem sokat foglalkozott a csomagolásuk minőségével, gyűjtőcsomagolásukon jól kivehető a hullámkarton mintázata. 
Egy jóval igényesebb amerikai mintát is láthatunk. A Made Collection cég minőségi amerikai termékek forgalmazója. A mellékelt képen egyszerű, de mutatós gyűjtőcsomagolásaikat látjuk. 
A dobozok egy színnel vannak nyomtatva, a második szín a ragasztószalagé. Egyszerű, de érdekes csomagolás.
Ha hullámkarton vagy magas grammsúlyú karton esetén jobb minőséget szeretnénk elérni ? szebb nyomatot, finomabb, nemesebb felületet ?, akkor egy alacsony grammsúlyú papírra nyomtatunk hagyományos offszet technológiával, majd ezt a nyomatot kell felkasírozni. Ezzel az eljárással nagyobb méretű dobozokat tudunk előállítani, jóval magasabb minőségben. Erre jó példát láthatunk a német MedPex cég WohlfühlBox gyűjtőcsomagolásában. 
A hagyományos kartonok a csomagolás legelterjedtebb alapanyagai, a csomagolások minden területén jól használhatóak ? élelmiszerektől kezdve a kozmetikai szerekig, elektromos termékektől a gyógyszerekig, az ajándékoktól a háztartási cikkekig. A jól nyomtathatóságuk mellett nagy előnyük, hogy segítségükkel könnyen megvalósítható különleges térhatású struktúra, és egyedi forma is. A karton ezen kívül lehetővé teszi a termék védelmét, biztonságos tárolását, jól tudja biztosítani, hogy a kívánt módon jusson el a lehetséges vásárlóig, illetve a vásárló azt biztonságosan haza is tudja szállítani. Gondoljunk nagyméretű műszaki termékek vagy akár sörös rekeszek csomagolására, sok-sok hasznos funkciót látnak el a csomagolások. Nem is beszélve a legfontosabb funkcióról ? a kartonnal könnyen megvalósítható a vásárló figyelmének a felkeltése is. 
A Widmer Brothers sörgyártó cég dobozába 4 sörösüveget lehet elhelyezni. A csomagolás biztosítja a biztonságos szállítást, emellett magát a terméket is jól szemügyre veheti a vásárló. A visszafogott grafika és a robusztus struktúra megbízhatóságot sugall. 
A kartont sok esetben használják élelmiszerek csomagolására. A stancolhatóság révén kiváló grafikával felhívhatjuk a vásárló figyelmét a termékre, ezenkívül a kialakított ablakon a termékből is láthatunk olyan részleteket, melyeket meg kívánunk mutatni. Jó példa erre az Ecor corn flakes terméke, egyrészt a majom illusztrációval felkelti a gyerekek érdeklődését, másrészt mutat a termékből is, így a vásárló nem vesz zsákbamacskát. 
Érdekes megoldásokat tesz lehetővé a karton használata, ugyanis térben való tervezésre ad lehetőséget ? ha úgy alakítjuk ki a grafikát, hogy az egyik csomagolásról a grafika átvezeti szemünket a mellette lévőre, akkor igen érdekes, vonzó hatást tudunk elérni. A Carrot & Ginger félkész étel kiváló példát mutat erre, oldalnézetből a csomagolások végtelen folytatást, ismétlődést tesznek lehetővé. 
Hasonló megfontolásból igen érdekes, és tekintetet vonzó a Bertolli flamand nyelvű doboza, a grafikai elemek átnyúlnak az egyik oldalról a másikra, és arra ösztönzik a vásárló szemét, hogy a csomagolást körbenézze, ezáltal a dobozon látható minden információ a vevő tekintetébe kerül. Nagyon jó megoldásnak tartom mind grafikai, mind marketing szempontból. 
Termékcsaládok is jól megjeleníthetők egymás mellett a kartondobozokkal. Lehet a grafika azonos, elegendő a színek változtatása, és máris egységes a család, de tagjai mégis jól különböznek egymástól. Jól figyelemmel kísérhető ez a Godiva kávés termékcsalád csomagolási koncepcióján. 
Végül, de nem utolsó sorban a Dole termékeken keresztül egy sor korábban említett lehetőséget mutatok be. A dobozok speciális formája egyedivé teszi a termékeket, a stancolt ablakokon keresztül bepillantást nyerhetünk a termékekre, és a jó minőségű papíranyag lehetővé teszi a figyelemfelkeltést, a célközönség szempontjának figyelembevételével megalkotott grafika korrekt, kiváló megjelenítését. 
A karton csomagolás is lehetővé tesz különböző felületnemesítési eljárásokat. Cikksorozatunk következő részében a kétdimenziós címkéket vesszük górcső alá, az ott is alkalmazható felületnemesítési lehetőségekkel.
 

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.