Ugrás a tartalomra

Hagytál már autóban nyáron ásványvizet? Többé ne tedd!

Tudja, mi a közös Napóleon jótevője, a kontaktlencse feltalálója és az Északnyugati átjárót felfedező expedíció pusztulása között? Nemcsak egy közös szálban megragadható kultúrtörténeti érdekesség, hanem – sajnos – napjaink humán-egészségügyét mindinkább foglalkoztató probléma. Íme!
Szerkesztőség
KözzétéveJanuary 15, 2018
nohozzászólás

Ez a tréfa egyáltalán nem vicc!

„A térfogatnövelő szer nem jó, nem finom! Egye az, aki beletette a süteménybe!” – poénkodik Besenyő Pista bácsi, amikor a vasútállomáson vásárolt „műanyag” sütemény vevőtájékoztatóját elolvassa. A legendás kabarétréfa mögött mind súlyosabb kérdés lappang. Az átlagember életében durván fél kiló(!) műanyagot visz be a szervezetébe – részben csomagolószerek mikroműanyag-darabkái, részben a diffúzióként ismert kémiai-mechanikai jelenség következtében (anyagátadás a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen, a Brown-féle hőmozgás-elmélet alapján).

Egyre több, egyre szigorúbb

Ezért egyre fontosabb, hogy a vásárlók tisztában legyenek a fenyegetéssel – többek közt olyan gyakorlati ismeretekkel, mint például a mikrohullámú sütők hatása e téren. Vagy a műanyag ásványvizespalackok „viselkedése”, hiszen a felforrósodott légterű autóban hagyott eszközből hamarabb beleoldódnak a részecskék az italba – írja a Transpack szaklap január végén megjelenő, nyomtatott verziójában Dr. Szigeti Tamás János (üzletfejlesztési igazgató, WESSLING Hungary Kft.). Egyre fontosabb továbbá az is – ismerteti a szakember –, hogy a különféle nemzeti és uniós jogszabályalkotók egyre átfogóbb és részletesebb szabályozást léptessenek érvénybe az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak ellenőrizhetősége érdekében.

Az Északi-sarktól a szemlencséig

A diffúzió matematikai modelljét egyébként az az Adolf Eugen Fick dolgozta ki, aki a kontaktlencsét is feltalálta. Az élelmiszerek légmentes csomagolásának ötlete is egy kultúrtörténeti hírességhez kötődik: a 18-19. század fordulóján élt Nicolas Appert az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az „Emberiség Jótevője”címet a találmányért. S hogy milyen fontos egészségügyi szempontról van szó, arra az Északnyugati átjárót felfedező expedíció tagjainak halála is rávilágít, akik a magukkal vitt konzervek ólomtartalma miatt haltak meg…

Olvassa el a részleteket és más hasznos logisztikai, csomagolásipari érdekességeket a Transpack január végén megjelenő számában!

Kohout Zoltán

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.