Ugrás a tartalomra

Itthon is csillagos ötösre vizsgázott üzemanyag-fogyasztásból az új DAF XF

Nemrég egy nemzetközi, hosszú távú közúti összehasonlító teszt során bizonyította az új DAF XF, hogy több mint 7 százalékkal javult az üzemanyag-fogyasztása elődjéhez képest. Most pedig egy belföldi, sok rakodással járó, országúti szakaszokat is tartalmazó, három hétig tartó üzemeltetői teszten ért el kiváló eredményt az új XF.
Szerkesztőség
KözzétéveOctober 4, 2017
nohozzászólás

A 480 lóerős, Super Space Cab fülkéjű, megakivitelű modell 36 tonna átlagos összgördülőtömeg mellett 25,4 liter gázolajat fogyasztott el 100 kilométerenként. Fontos leszögezni, hogy korántsem laboratóriumi körülmények között vagy egy tesztpályán, ideális viszonyok mellett végzett tesztről van szó, hanem valós fuvarfeladatok teljesítésével, normál közúti forgalomban végrehajtott, minden tekintetben életszerű mérési sorozatról.

A háromhetes tesztidőszak alatt az új DAF XF 480 Super Space Cab Low Deck nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló szerelvény 6316 kilométert tett meg Budapest, Győr, Nagykanizsa, Miskolc, Csenger és Békéscsaba érintésével.

A legnagyobb fülkével és viszonylag nagy teljesítményű motorral ellátott jármű autópályán és főútvonalon egyaránt közlekedett, átlagosan 36 tonna összgördülőtömeggel, tehát közel teljes terheléssel. A gépkocsivezető 78,3 százalékban használta a sebességtartó-automatikát, az átlagsebesség 63,9 kilométer/órára adódott, az alapjárati üzemelés aránya pedig a sok rakodás miatt viszonylag nagy, 7,53 százalék volt. A teszt során folyamatosan működött a légkondicionáló. Mindez azt igazolja, hogy valóban életszerű mérési körülmények között zajlott a tesztelés.

Így az új DAF XF 480 SSC modell 25,4 liter/100 kilométeres átlagfogyasztást ért el, ami ilyen üzemeltetési tényezők mellett egyedülállóan jónak számít.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.