KITEKINTŐ

Fenntartható szépségipar

A Fast Company amerikai üzleti magazin minden évben méltatja azokat az ötleteket, amelyek hosszútávú, rendszerszintű változásokat eredményeznek, vagy valamilyen égető problémára nyújtanak megoldást. A L’Oréal SPOT (Sustainable Product Optimisation Tool) projektje megkapta a World Changing Ideas (Világmegváltó Ötletek) díjat. A SPOT egy olyan értékelési eszköz, amelyet a L’Oréal azért fejlesztett ki, hogy mérje a kozmetikai termékek környezeti és társadalmi hatásait. Az eszköz a termék életciklusának minden szakaszát vizsgálja, a fejlődést négy területen követi végig: csomagolás, a termék ökológiai lábnyoma, összetevők forrása és a termék társadalmi haszna.

Szövetségi kancellár nyomta a gombot

A szállítási feladatok automatizálása a negyedik ipari forradalom egyik kulcsfontosságú technológiája. A szakemberhiány miatt az automata megoldások – mint például a vezető nélküli targoncák – rendkívül fontos szerepet játszanak a német gazdaság jövőbeni fenntarthatóságában. A CeMAT ünnepélyes megnyitása keretében a hagyományos kancellár látogatás során. Angela Merkel szövetségi kancellár Enrique Pena Nieto mexikói államelnökkel meglátogatta a hamburgi logisztikai specialista, a Jungheinrich standját. Angela Merkel személyesen indította el gombnyomásra azt a vezető nélküli targoncát, amely az 1,5 tonna tömegű rakományt önállóan a meghatározott helyre szállította. Az idei CeMAT legnagyobb kiállítója volt a hamburgi családi vállalkozás, amely idén ünnepli 65. születésnapját. A részben vagy teljes egészében automata raktárak előkészítése, tervezése és megvalósítása mellett a kiállítás fő újdonsága az EKX 516a típusú automata magasraktári targonca volt.

Szúnyog, vér, építőipar: jönnek a drónok!

Nap mint nap betör a dróntechnológia egy-egy újabb szakterületre. Az építőipari logisztikában immár drónok teszik lehetővé, hogy eddig nehezen megközelíthető tárgyakat vagy térrészleteket madártávlatból vizsgáljanak. A drónfelvételek révén elemezhető, milyen állapotban van a folyó kivitelezés valamely eleme (földterület, építményrész), továbbá használhatók az archiválásban, a biztonsági ellenőrzésekben.

Egy amerikai startup a vérszállítás meggyorsítására fejlesztett ki drónszolgáltatást, amellyel olyan, nehezen megközelíthető pontokra is gyorsan szállítható az életmentő szerv, ahová járművel nem vagy csak nehezen, drágán, veszélyesen lehetne eljuttatni.

Brazíliában a zika-, a dengue- és a sárgaláz terjesztéséért felelős szúnyogfajok ellen steril szúnyogpopulációkat juttatnak ki a természetbe – drónokról. A levegőből, nagy mennyiségben és olcsóbban szórhatják szét a steril szúnyogokat, amit korábban kisebb hatékonysággal, drágán oldottak meg teherautókkal. Márciusban 280 ezer steril moszkitót juttattak el drónokkal Brazília északkeleti vidékére; 20 hektáron mindössze 5 perc kell a sterilszúnyog-terjesztéshez.

Bábonymegyerre látogat a PNYME Vándorgyűlés

A még előttünk álló FESPA tanulságait is összefoglalja az idei PNYME Vándorgyűlés, de természetesen szóba kerülnek a print technológiák lehetőségei, valamint a csomagolóipart érintő „játékszabályok”. Most itt a lehetőség, hogy megvizsgáljuk, tényleg miben változtak szakmáink, környezetünk, és mi következik mindezekből a közeljövőben. Ehhez ad segítséget nemcsak a napi munkában jól hasznosítható, tartalmas, gondolatébresztő előadásaival, hanem a személyes szakmai kapcsolatépítési lehetőségével is a rendezvény, amelynek nyitónapját, azaz előadásait a siófoki Hotel Residence szállóban hallgathatják meg a résztvevők, akik másnap a Böttcher Hungária Zrt. (korábban Beta-Roll) meghívására üzemlátogatásra is hivatalosak Bábonymegyerre.

Tura mutat utat

Az elmúlt évben Tura lakói gyűjtötték a leghatékonyabban szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat, ami jól mutatja a környezetvédelmi edukáció szemléletformáló hatását. A Galga-völgyi kisváros lakossága olyan nagy városok lakosainál is eredményesebben szelektálta ezt a 95%-ban újrahasznosítható értékes hulladékot, mint Pécs, Paks, Veszprém és Debrecen. Habár összességében jelentős mennyiséget gyűjtöttek, Budapest zöld személetű lakói a középmezőnyben szerepeltek, de még így is megelőzték Székesfehérvár és Kecskemét lakóit abban a rangsorban, amely egy lakosra vetítve vizsgálja a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ha Magyarország minden településén olyan hatékonyan gyűjtenének szelektíven az italos kartont, mint Turán, akkor minden évben több mint 100 ezer fát menthetnénk meg a kivágástól.

Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Viszont sajnálatos módon az italos kartonok 78-80%-a, azaz mintegy 452 millió darab még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett.

Szerkesztette: Kohout Zoltán

yes