Pályázati aktualitások

Mint ahogyan várható volt, új és népszerű pályázatok nem jelentek meg a tervezett dátum, tehát idén március vége óta, így a pályázati lehetőségek száma szép lassan csökken. Jelen írásunkban tehát azokat a felhívásokat, azokon belül is a nagyobb érdeklődéssel bírókat vesszük górcső alá, melyekre továbbra is várják a projektötleteket támogatási kérelmek formájában.

Aki talál magának a jelenleg nyitva álló felhívások közül olyat, mely megfelelhet jelenlegi, vagy akár egy jövőbeli fejlesztési elképzelésének is, az ne habozzon, használja ki a lehetőséget! Ha ugyanis figyelembe vesszük a mostani, 2014-20-as ciklus indulási tapasztalatait, akkor úgy is kalkulálhatunk, hogy 2023-nál korábban nem lesznek új uniós pályázatok. Addig csak egy lehetőség lesz: az éppen kínálkozó hazai források felhasználása. Ezek célcsoportja az ígéretek szerint továbbra is a hazai KKV-szektor lesz. Ezek nyomon követése ugyanakkor nagyobb figyelmet igényel, mert a bejelentésük és meghirdetésük, valamint beadhatóságuk egészen rövid idő alatt végbe is mehet. Példának okáért ott a munkahely-teremtési pályázat: július végén jött az első információ, hogy augusztustól beadható lesz egy olyan támogatási kérelem, melyben eszközvásárlásra, telephelyvásárlásra és bérlésre fordítható a támogatási összeg, amit az újonnan felvett alkalmazottak után kaphatunk. A beadhatóság egészen rövid idő volt, mindössze másfél hónap, így az szeptember közepén le is zárult. Vagyis nem volt két hónap a pályázat bejelentése és a lezárása között. Ilyen és hasonló lefolyásúakra tehát lehet majd számítani a későbbiekben is, ezért célszerű folyamatosan figyelemmel kísérni a híreket.

Az érem másik oldalán pedig ott van például a szintén nyáron beharangozott turisztikai gigaprojekt. Ott már július eleje óta társadalmi egyeztetésen van a felhívás-tervezet, jelenleg a második verzió véleményezhető. Igaz, itt 300 milliárd forintos összkeretről van szó, így jogos a széleskörű véleményezési eljárás lefolytatása. Pár szót erről is ejtünk majd, de nézzük először sorjában a népszerűbb uniós projekteket!

 1. GINOP-1.2.6-8.3.4-16 Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel

A jelenleg elérhető egyetlen élelmiszeripari pályázat, amelyen kizárólag középvállalkozások indulhatnak. Jelenleg még mindig a keret közel 50%-a rendelkezésre áll. Ez nem kis összeg, és ha figyelembe vesszük, hogy a másik élelmiszeripari pályázat ? mely a Vidékfejlesztési Programon belül zajlott ? jelentős túligényléssel zárta pályafutását, akkor akár furcsállhatnánk is a számokat. A különbség abból fakad, hogy ott a KKV-k mellett nagyvállalatok is részesülhettek támogatásban, amennyiben mezőgazdaságból származott árbevételük nagyobbik része. Itt viszont csak középvállalkozások indulhatnak, ami 50 fős alkalmazotti létszámtól értendő. Ugyanakkor könnyítés, hogy ennél alacsonyabb létszámú vállalkozás is szóba jöhet, aminek feltétele, hogy a támogatást igénylő a partner- és kapcsolt vállalkozásaival együtt haladja meg az 50 fős foglalkoztatotti állományt, valamint az utolsó, teljes lezárt üzleti évében az értékesítés nettó árbevételének legalább 50%-a a TEÁOR 10 és 11 (kivéve a TEÁOR 1020 kódja alá tartozó halfeldolgozást és tartósítást) besorolás alá tartozó élelmiszer-feldolgozó tevékenységből származzon.

Ez egy kötelező hitellel párosuló konstrukció, kedvező, évi 1%-os kamatozással. A projekt lehetőséget ad építésre, felújításra, korszerűsítésre, új eszközök beszerzésére, információs-technológia fejlesztésére, vagy a vállalat- és környezetirányítási rendszerek bevezetésére. Egészen nagy beruházásokat lehet véghezvinni, hiszen a maximális támogatás elérheti a 750 millió forintot, míg a kedvezményes hitellel akár további két milliárd forinttal növelhetjük a költségvetést ? ezen felül még szükséges minimális, 25%-os önerő biztosítása is.

 1. GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása

Ez az egyik legnépszerűbb, máig elérhető pályázat, melyre idén márciustól lehet kérelmeket benyújtani, de bőven van még benne lehetőség, a rendelkezésre álló forrás közel 40%-ára érkezett be eddig igény. A konstrukcióban két célterületen belül (1. helyben telepített szoftver, 2. felhőalapú szolgáltatás) adódik lehetőség többek között a vállalati CRM, a gyártási terület, a bérszámfejtés, a kontrolling vagy a pénzügyi, számviteli terület fejlesztésére. Fejleszteni lehet vagy az internetes értékesítési (webáruház) vagy az internetes megjelenési (vállalati portál) felületet. Az összesen 18 funkcionális terület közül bárki megtalálhatja a számára megfelelő modult, legyen szó bármilyen (kivéve agrár) vállalkozásról. Fontos azonban, ami a felhívásból nem, csak egy segédtáblázatból derül ki, hogy az elszámolható összköltséget jelentősen befolyásolja az adott vállalkozás előző éves árbevétele és aktuális létszáma. Ez ugyanis minél magasabb, a támogatási összeget is úgy növeli.

Ha a két célterületet kombináljuk, a maximális támogatás 24 millió Ft, míg ha csak egy célterületet érintünk, akkor a maximális támogatás az 1. célterületen 16 millió Ft, míg a 2. célterületen maximum 8 millió Ft lehet. Alapesetben 35% vissza nem térítendő támogatás mellett minimum 10% önerő és 55% támogatott (1%-os évi kamatú) hitel alkotja a forrásösszetételt, de ha a cégünk rendelkezik a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítéssel és szállítónak is minősített céget választ, akkor 40% is lehet a támogatás mértéke, 50% pedig a hitelé. A DFV megszerzése viszonylag egyszerű és gyors folyamat, csak fel kell venni a kapcsolatot egy erre megbízott szakértővel (innen: https://vallalkozzdigitalisan.hu), aki elvégzi a vállalkozás minősítését.

A szoftverek mellett hardver beszerzésre is ad lehetőséget a felhívás, így az új szoftverek futtatásához vagy akár a meglévő berendezések cseréjéhez is lehet támogatást igényelni ? korlátozott mértékben, az összes kiadás maximum 20%-ának erejéig. Fontos, hogy a hardverek szállítója is minősítve kell legyen, csak így érhető el az előbb említett magasabb támogatási intenzitás.

 1. GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében

Ez a kutatás-fejlesztési pályázat kizárólag kísérleti fejlesztésre fordítható, tehát csak a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is. Továbbá az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen. Emellett eszközbeszerzés, valamint a projekt céljához feltétlenül szükséges épület építése, bővítése, átalakítása, korszerűsítése, és a szükséges alap infrastrukturális fejlesztések kialakítása támogatott. Utóbbiak a költségek maximum 35%-át tehetik ki, nagyrészt így a személyi jellegű költségek és K+F szolgáltatások díja fogja alkotni a kiadásokat.

A felhívásra a KKV-szektoron kívül a nagyvállalatok is pályázhatnak ? konzorciumi formában viszont nincs lehetőség indulni. Ennek során 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő, valamint 25 és 250 millió forint közötti visszatérítendő, 2%-os évi kamatozású kölcsön nyerhető el.

 • Továbbá négy jogcím beadása még mindig átmeneti szüneteltetés alatt van:
 1. GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára;
 2. GINOP-6.1.6-17 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára;
 3. GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel;
 4. VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel.
 1. Ezek mindegyikét hatalmas érdeklődés kísérte, így kíváncsian várjuk, milyen változtatásokkal fogják őket újranyitni. A felfüggesztést ugyanis mindegyik esetében a felhívások átdolgozása követelte meg, amivel a kiíró célja a felhívások egyszerűsítése vagy éppen emészthetőbb formába öntése. A felsoroltak közül ugyanis a két képzési projekt még a beadhatóságuk előtt felfüggesztésre került, köszönhetően a nagyszámú kérdésnek, melyet az ügyfélszolgálat kapott a felhívások értelmezése miatt. Emiatt szükségesnek érezték a felhívás egyes részleteinek pontosabb lehatárolását, jobban konkretizálni az elszámolható költségek körét és a támogatáshoz kapcsolódó kötelező vállalások meghatározását. E két pályázat mind a KKV-knak, mind a nagyvállalatoknak elérhető lesz, és mivel ezeknek VEKOP-os tükörprojektjei is vannak, a Pest megyei vállalkozások sem esnek el a lehetőségtől, hogy alkalmazottaikat magasabb tudásszintre tudják juttatni, legyen szó OKJ-s szakképesítésről, nyelvi képzésről vagy egyéb szakmai képzésről. A pályázat célja a munkavállalók foglalkoztathatóságának, munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében. A kompetenciák birtokában az alkalmazottak más munkaterületeken is el tudnak helyezkedni, vagy magasabb szinten tudják végrehajtani feladatukat.
 1. Más a helyzet az épületenergetikai pályázatoknál, ahol idén március 16-a óta lehetett támogatást igényelni, itt tehát menet közbeni felfüggesztés született. A július 20-tól tartó átmeneti szüneteltetést itt is a beérkezett kérdések tették szükségessé, az amúgy többször módosított-pontosított felhívásnak tehát szintén várható átdolgozása. Várhatóan itt is könnyítésekre lehet számítani, hiszen a megnyílás óta mindössze a 10%-ára érkezett be igény. Ugyanakkor a közleményben hangsúlyozzák, hogy ha a kérelmező a támogatási kérelmet a módosítás előtti feltételekkel nyújtotta be, a felhívás módosítása miatt nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe azzal szemben, aki a támogatási kérelmet a módosított feltételeknek megfelelően nyújtotta be. Kérdés tehát, hogy milyen szempontú lesz a korrekció, ugyanis hiába a rengeteg érdeklődő, a felhívás pontozása miatt nagyon sokan nem tudnak indulni, hiába indokolná önmagában az épület a felújítást. Ha viszont nem könnyítenek a feltételeken, akkor ez egy nagyon lassan kimerülő pályázat lesz, csordogáló kérelmekkel.
 • Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Konstrukció

Júliusban jelentette be a kormány a tervezett turisztikai fejlesztési koncepcióját, mely a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program elnevezést kapta és 300 milliárd forintos fejlesztési keretet tartalmaz 2030-ig. A hazai turizmus fellendítésének első lépcsőjeként elindul a Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Konstrukció, ennek keretében 2017 őszétől lehet pályázatokat benyújtani, első körben a panziók minőségi fejlesztésére. A felhívásokat egyelőre csak társadalmi egyeztetésre adták közre, ezt követően jelennek csak meg végleges formában.

Jelenleg a második tervezetnél tartunk, az elsőben még az 50 szoba alatti szálláshelyek is szerepeltek a panziók mellett kedvezményezettként, valamint csak három térség (Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség) településeire vonatkozott. Ezt módosították oly módon, hogy csak a panziók pályázathatnak, ugyanakkor a megvalósítási helyszín bárhol lehet az ország teljes területén ? kivéve Budapest közigazgatási határain belül. Jogszabály szerint panziónak minősül az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább hat, de legfeljebb tíz, az ágyak száma legalább tizenegy, de legfeljebb húsz.

A támogatást igénylő lehet egyéni vállalkozás, költségvetési szervek és intézményeik és az általuk megbízott üzemeltető gazdasági társaságok, önkormányzatok és intézményeik, Magyarországon bejegyzett székhelyű vagy telephelyű gazdasági társaság vagy nonprofit szervezet, illetve szövetkezetek.

A támogatás intenzitása akár 70% is lehet, a támogatás mértékét pedig a meglévő szobaszámok határozzák meg, ami így 5 és 42 millió Ft közé eshet. Az elszámolható költségek meglévő szobánként 5 millió Ft-ot tehetnek ki, amennyiben új kapacitást is létrehozunk, úgy abban az esetben ez az összeg 50%-kal növelhető. A támogatás fordítható többek között szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, új tematikus szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra, épületenergetikai fejlesztésekre, kapacitásbővítésre, információs-technológia fejlesztésre, akadálymentesítésre.

Mivel a hazai turizmusnak ez a szegmense már nagyon régen kapott bármiféle támogatást, borítékolható a fokozott érdeklődés. A nagyszámú beruházásnak köszönhetően pedig jelentősen javulhat a hazai panziók helyzete, könnyebben felvéve a versenyt más szálláshelyekkel szemben. A fejlesztések nem csak a panziók, de a hazai turizmus helyzetére is jótékony hatással lehet, javítva az ország turisztikai vonzerejét nemcsak a külföldi, de a belföldi kirándulók, nyaralók megítélésben is.

Somogyi Tibor ? Tóth Gergő Péter

Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda ? Bábolna

Népszerűbb gazdaságfejlesztési pályázatok összefoglalója

yes