Ugrás a tartalomra

Tudásközpont a Tél utcában

Szupermodern, a 21. század kívánalmainak mindenben megfelelő laboratóriumot és kutatóközpontot adtak át Újpest szívében több mint 2,5 milliárd forintos beruházás keretében.
Szerkesztőség
KözzétéveOctober 12, 2017
nohozzászólás

A magyarországi befektetés fontos mérföldkőnek számít a német-magyar gazdasági és tudományos kapcsolatok erősödésében is – hangzott el a Kutatók Éjszakáján tartott rendezvényen. A WESSLING Tudásközpontban az oktatás és a tudományos ismeretterjesztés mellett rendkívül fontos kutatások folynak majd. Az intézetet Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára avatta fel.

- A WESSLING Tudásközpont profiljába tartozó tevékenységek mindegyike szorosan kapcsolódik az Irinyi Terv stratégiai céljainak a megvalósításához, egyes kiemelt ágazatok innovációs hátterének biztosításához, legyen szó az élelmiszeriparról, az egészséggazdaságról, vagy a vegyiparról – közölte Lepsényi István államtitkár. Hangsúlyozta: „a WESSLING huszonöt éves hazai sikertörténete egyben az innovációvezérelt gazdaságra való átállás nemzetközileg is felmutatható példája, amely a tudástőke gyarapítására, a kutatás-fejlesztésre és innovációra támaszkodó iparágaink növekedése szempontjából kiemelkedő jelentőségű.”

Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány már több programot is kidolgozott a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében, hiszen a továbblépéshez a változásokon át vezet az út. Ezek megvalósítása során segítjük az innováció-vezérelt gazdaságra való áttérést, erősítjük ipari termelésünket, támogatjuk vállalkozásaink megerősödését a hazai és az exportpiacokon egyaránt, illetve olyan kedvező üzleti környezetet alakítunk ki, amely segíti a hazai vállalatok sikeres működését – tette hozzá Lepsényi István.

- A WESSLING Hungary Kft. hosszú éveken keresztül otthonra talált Újpesten, beilleszkedett, szerves részévé vált mindennapjainknak, életünknek. Büszkék vagyunk arra, hogy egy cég lokálpatriótaként hoz döntéseket  – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

A Tudásközpontot Lepsényi István és Erwin Wessling avatták fel.

Dr. Erwin Weßling, a nemzetközi laboratóriumhálózat alapítója ugyancsak rendkívül büszkén szemlélte az új Tudásközpontot. „Nagy örömmel tölt el, mekkora változás történt azóta, hogy Zanathy úrral együtt 25 évvel ezelőtt elindítottuk Budapesten a vállalkozást. Most egy olyan csúcstechnológiai épületet látok, amely minden tekintetben megfelel a jövő és az ügyfelek igényeinek, valamint a munkavállalók érdekeinek és a minőségi követelményeknek egyaránt.”

- A WESSLING Tudásközpont ünnepélyes alapkőletételét egy évvel ezelőtt, március 23-án tartották, amikor a vállalat vezetése hitet tett amellett: a széleskörű tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységükkel fontos szerepet kívánnak játszani a fenntartható fejlődésben és a társadalmi felelősségvállalásban – mondta Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

- A WESSLING Tudásközpont ma valóban lehetővé teszi, hogy munkatársainkkal, szakértőinkkel és a velünk együttműködő, segítő egyetemekkel, állami ellenőrző és támogatószervezetekkel, kutatás-fejlesztési programokkal közösen mindezeket a célokat megvalósítsuk – mondta el Zanathy László, hozzátéve, hogy az új tudásközpontban a következő években további 100 munkahely létesítését tervezik.

A WESSLING Hungary Kft. akkreditált laboratóriumi vizsgálatai mellett már az elmúlt években is kiterjedt kutatási tevékenységet folytatott. A legjelentősebb magyar egyetemekkel (ELTE, Corvinus, SZIE) többek között az eredetvédett pálinkák előállítását és nyomonkövetési rendszerét, gyümölcsfajra optimalizált lepárlás-szabályozó berendezést, a mangalica genom kimutatását, mikotoxinok vizsgálatát, valamint a halhúsból készült termékek minőségét befolyásoló tényezőket kutatták-kutatják a laboratóriumban.

Az ELTE-vel közösen fenntartott elválasztás-technikai egyetemi laboratóriumukban zajlott kutatások eredményeként megvalósult több száz növényvédőszer egyidejű detektálása, különféle gyógyszerek hatóanyagainak meghatározása felszíni vizekben, valamint a műanyag csomagolások élelmiszerekre történő kioldódásának vizsgálata.

A WESSLING a társadalmi felelősségvállalás terén is éllovas: hosszú évek óta a NÉBIH-hel közösen szervezi meg az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb tanácskozását, a Hungalimentaria konferenciát, Élelmiszervizsgálati Közlemények címmel tudományos szaklapot ad ki (ugyancsak a NÉBIH közreműködésével), középiskolás kémiaversenyt (Laborkaland), közérdekű, ismeretterjesztő honlapot működtet.

A Tudásközpontban ezt a már megkezdett utat kívánják még teljesebbé tenni: kiterjedt kutatásokat folytatnak a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem területén, együttműködve a felsőoktatási intézményekkel (ELTE, SZIE, Corvinus), széleskörű tudományos tájékoztatást valósítanak meg, komoly szerepet játszanak a középiskolai és a felsőoktatásban, szakmai konferenciákat szerveznek, és nemzetközi kutatásokban vesznek részt.

Lepsényi István a díszszalag átvágása után az eseményen megjelent vendégekkel együtt megtekintette a Tudásközpont laboratóriumait.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.