fbpx

Az EPAL 2017. május 1. napjával megszünteti az UIC-vel kötött csereképességről szóló megállapodását

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 10.

Az európai raklappiac minősége; az emberek, a termékek és logisztikai folyamatok biztonsága elsőbbségi jogot élveznek. Éppen ezért az EPAL azonnali javasolt megoldása a következő: megszünteti az EPAL Euro raklapok UIC/EUR raklapokra történő cseréjét.

 

Az Európai Raklap Szövetség e.V. (EPAL) elnöksége 2017. február 21-én egyhangúlag úgy döntött, hogy 2017. május 1. hatállyal felmondja az EPAL és a Rail Cargo Austria AG (RCA) közötti, csereképességről szóló megállapodást.

 

2014. októberében az EPAL megegyezett az RCA-val, az UIC munkacsoportot irányító vasúttársasággal, hogy az EPAL Euro raklapok és az UIC/EUR raklapok egymással cserélhetőek.

 

Az EPAL most az EPAL Euro raklapok az UIC/EUR raklapokra való cseréjének megszüntetését javasolja. Az EPAL elnöksége ezt a lépését azzal indokolta, hogy az UIC az elmúlt években komoly hiányosságokat mutatott fel a minőségbiztosítás területén, valamint a hamis UIC/EUR raklapok Európai Unióba való importja ellen sem tudott hatékonyan fellépni.

 

A raklapfelhasználók helyzetének megkönnyítésére a 2017. február végéig elkészült UIC/EUR raklapok az átmeneti időszak végéig, azaz 2021. december 31-ig továbbra is cserélhetők.

 

Martin Leibrandt, az EPAL ügyvezetője szerint „az EPAL nem tudja tovább garantálni, hogy az UIC/EUR raklapok megfelelnek azoknak az ipari, kereskedelmi és a logisztikai elvárásoknak, amelyeknek az EPAL Euro raklapok megfelelnek. Az EPAL raklapok és az európai raklappiac minőségét és biztonságát különösen veszélyezteti a hamis UIC/EUR raklapok ellenőrizhetetlen importja. Az EPAL által végzett kutatások szerint több mint négy millió hamis UIC/EUR raklap érkezett eddig az Európai Unió területére Ukrajnából, és ez a szám folyamatosan nő. A kelet-európai országokban történik az UIC/EUR raklaphamisítások nagy része, mivel a vámhatóságok és az ügyvédek együttműködésének köszönhetően az EPAL Euro raklapok hamisítása kockázatosabbá vált. Az EPAL felelősséget vállal az EPAL Euro raklap és az európai raklappiac minőségéért és biztonságáért. Az ipar, a kereskedelem és a logisztikai terület számíthat ránk.”