fbpx

ARI vagy? Így listázzák az országokat

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 11.

Elképesztő iramban fejlődik a robotika, az automatizálás a világ legfejlettebb országaiban – olyannyira, hogy a szakemberek szerint sem a politika, de gyakran még az oktatás és a korszellem sem tud lépést tartani a folyamattal. Ugyanakkor a rapid digitalizáció minden korábbinál nagyobb kényelmet, jólétet és kibontakozást kínál a jövő polgárainak. Az ágazatban vezető ABB és a The Economist friss listája az országok sorrendjét mutatja be e téren.

Ami a felkészültebbeknek is lecke

Automatizálási Felkészültségi Index – ARI: így nevezi az ipari, energetikai automatizálás egyik vezető világcége, az ABB és a The Economist azt a szempont-rendszert, amely a robotika és a mesterséges intelligencia szempontjából rangsorolja a világ országait. A két cég Intelligence Unit jelentése szerint bár a fejlett automatizálás jobb és motiválóbb munkahelyeket teremthet az emberek számára, még a jövő munkahelyeire leginkább felkészült országoknak is át kell gondolniuk az oktatásuk és képzésük rendszerét, hogy megfelelően fel tudják készíteni polgáraikat a jövő állásaira. Mint írják, függetlenül attól, hogy a politika felkészült-e rá vagy sem, a vállalatok gyorsan integrálják tevékenységeikbe a mesterséges intelligenciát és a fejlett robotikát.

Tudta, hogy az észtek is…?

A jelentés az automatizálási felkészültség alapján 25 országot vizsgált és rangsorolt, s megállapítja, hogy a világ számos országában még csak most kezdik felismerni a mesterséges intelligenciában, valamint a robotikára alapozott automatizálásban rejlő lehetőségeket és kihívásokat. A rangsor élén Dél-Korea, Németország és Szingapúr állnak, ezeket az első 10-ben Japán, Kanada, Észtország, Franciaország, Egyesült Királyság, USA és Ausztrália követi.

Az ABB és a The Economist Intelligence Unit azt tervezi, hogy az ARI-szempontú felmérést évente elvégzi, és az országok rangsorát az eredmények alapján frissíti.

Kohout Zoltán (forrás: ABB)