Ugrás a tartalomra

Borcímkék versenyben

Bogyólé címkepályázatA kisharsányi Vylyan Pincészet a Villányi borvidék egyik meghatározó borászata, amely 2008-ban elnyerte ?AZ ÉV PINCÉSZETE...
Szerkesztőség
KözzétéveFebruary 14, 2014
nohozzászólás
Bogyólé címkepályázat
A kisharsányi Vylyan Pincészet a Villányi borvidék egyik meghatározó borászata, amely 2008-ban elnyerte ?AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON? címet. A Bogyólé címkéjéhez kapcsolódó művészeti pályázatuk során a Pécsett tanuló művésznövendékeknek adnak minden évben bemutatkozási lehetőséget. A Vylyan, ezen a címkepályázaton választja ki újbora, a Bogyólé címkéjét. A 2013-as évjáratban, kilencedik alkalommal hirdették meg a Vylyan Bogyólé borcímke pályázatát. Az utóbbi évekre már hagyománnyá váló versenyben a legjobbnak ítélt pályamű mintegy 20.000 palackra kerül fel, ezzel országos ismertséget is biztosítva tervezőjének. A pályázat eredményét 2013 októberében Debreczeni Mónika a Vylyan birtokigazgatója hirdette ki a Zsolnay Kulturális Negyed Republic Galériájában. Az első helyezett: Lizom Dávid ? a PTE Művészeti Kar tervezőgrafika szakos elsőéves hallgatója. 
Fotó: Vylyan
 
A Levendula pincészet arculata
A balatoni felvidéken, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken a lovasi Kishegy legszebb részén található a Levendula Pince és borászat. A Balaton északi partján, a hegy tetejéről csodálatos panoráma nyílik az egész tóra. A közel négyhektáros terület egy részén levendula terem, a névválasztáskor és a grafikai arculat kialakításánál a tulajdonosok azonnal Levendula Pincészetnek nevezték a birtokot. A területre 4.000 tő levendulát ültettek, amelyből levendulaolaj is készül. A Levendula Pincészet szőlőfajtái: Juhfark, Olaszrizling, Chardonnay, Szürkebarát, Cabernet Sauvignon. Borfajtái: Juhfark, Chardonnay, kései Olaszrizling, Chardonnay-Juhfark-Hárslevelű cuvé, Szürkebarát rosé, Cabernet-sauvignon-Merlot rosé cuvé, Cabernet-sauvignon. 
A csodálatos környezet, a szép táj, a szőlő és a levendulás látványa szinte megkövetelte a borok igényes, esztétikus megjelenését. A hétféle borhoz azonos alapgrafika készült, amelyen megjelenik a levendula. A különböző borok színvilága eltér, a címkén a bor megnevezése, a kiemelt szöveg és a záró kapszula színe azonos. A levendulaszálak a címkén a pincészet borainak könnyű felismerhetőségét szolgálják, ugyanakkor kellemes és elegáns megjelenést eredményeznek.
Fotó: Levendula Pincészet
 
A Jásdi Pince új címkesorozata
A 2013 évi Magyar Formatervezési Díj nyertes alkotásai mellett a Műcsarnokban rendezett kiállításon a diák kategória néhány figyelemre méltó munkája is látható volt. A Jásdi Pince borcsaládjának címkéire a Magyar Képzőművészeti Egyetem hirdetett pályázatot. A zsűriben maga a pince tulajdonosa, Jásdi Attila is részt vett. A feladat egy héttagú borcsalád megtervezése volt. A tervező Mayer Norbert eltért a szokásos címketervezési kliséktől, szakított a hagyományos stílussal és a jásdi borok egyéniségét kívánta hangsúlyozni. Munkájáról így nyilatkozott:? Olyan címkesorozatot alkottam, amely nem harsányan a bor ellen szól, hanem kiegészíti azt és a borok nevének kezdőbetűit felhasználva alakítottam ki mindegyik egyéni monogrammját.? A művész követte azt az elvet, hogy a címke más legyen, mint a többieké, de a termékcsalád összetartozását látassa. A címkék letisztultak és könnyen felismerhetők, egyedi megjelenést jelentenek a termékcsaládnak.
Fotók: Mayer Norbert
 
A Planina Borház címkecsaládja
A kézműves, családi borászat neve Planina Borház. A Planina (sokác nyelven) Mohács kitűnő adottságokkal rendelkező szőlőhegye. A borház tulajdonosa Horváth Zoltán. Bölcsész-diplomát szerzett, majd évekig zenész volt a Vujicsics együttesben. Dolgozott horvát nyelvi tolmácsként, de történetének egy pontján ráébredt: Mohácson szeretne minél jobb vörösbort készíteni. Majd rájött, hogy érdemes a fehér bort adó fajták termesztése mellett minőségi rozé, siller és vörösborok készítésével is próbálkozni. A Pécsi Borvidékhez tartozó Planina Borház a négyhektáros birtokon termelt szőlőből egyedi hangulatú borokat készít: a friss Lárfa cuvée, a Jenyei kékfrankos vagy a Prím. A borok címkéit Tatai Tibor tervezte, aki Budapesten a Képzőművészeti Egyetemen végzett tervezőgrafikusként. Mohácsi származású és Mohácson is él, ezért jól ismeri a helyi hagyományokat és a hely szellemét. 
Az egyik sorozaton a színes címkék a könnyedebb és alacsonyabb árfekvésű borokhoz készültek. A sorozat minden címkéjén olyan fej van, amely kifejezi a bor jellemzőit, illetve a termőhely hagyományait. A Rozén egy rózsaszínű divatozó páva van, a Borkán egy könnyed királyleányka, a Hazai Kadarka címkéjén egy magyaros betyár szerepel. A Siller címkéjét egy csillogó szemű rókafej a Lárfa címkéjét pedig egy stilizált busómaszk díszíti.
A másik borsorozat magasabb minőséget képvisel. A címkék fekete alapon megjelenő grafikák melyek szintén a borok elnevezéséhez köthetők. A Lelkes egy tartalmas fehérbor, amely öreg tőkék borát jelenti, amelyek egy kora középkori magyar falu temetőjén vannak elültetve. A Jenyei Kékfrankos egy Janya nevű sokác leányt ábrázol, aki feláldozta magát a töröknek ezzel megmentve Mohácsot a dúlástól. A legenda szerint, róla nevezték el a dűlőt ahol a szőlő van. A tulajdonos elmondta: ?harmadik bor a Prím, amely a boraink zenekarának szólistája, egy kicsit engem ábrázol egy Prím tamburával a kezemben.? A tulajdonos, Horváth Zoltán, népzenészként került a borhoz közel, és kötődve a hagyományokhoz törekedett arra, hogy ezt a borok elnevezése és a címkék világa is tükrözze.
Fotók: Planina Borház
 
A legszebb magyar borospalack
A Budavári Borfesztiválon a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezésében 2013-ban is megrendezték a legszebb borospalack szépségversenyt. A versenyre 60 bortársaság nevezte be borosüvegeit, amelyekre 2013. augusztus 20-ig lehetett szavazni.
A végeredmény: 11 társaság borospalackja lett toplistás. 
A győztesek listája:
A dobogó legfelső fokán az RWZ (Revolution WineZ) borászat - RWZ Ábránd fantázianevű bora végzett. Az RWZ borászat mottója: "Minden borunkat áthatja a termőhely tisztelete és a törekvés, hogy a terroir legszebb arcát mutassuk meg" 
A második helyet a Saboprodukt pincészet, Szabó Attila által készített Sauvignon Blanc-ja foglalta el.
A harmadik helyet, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaji száraz Furmintja a "Mád"borospalackja kapta meg.
További helyezettek: 
Sociedade Agrícola de Santar, Sociedade Vitivinicola, Lda. - Condessa de Santar 
Pántlika Pincészet - Agyaglik Olaszrizling 
Orosz Gábor - Tokaji Hárslevelű Király 
Figula Pincészet - Figula 7 Hektár 
Egri Korona Borház - Grand Selection Egri Syrah "Jumurdzsák" 
Pálla Borbirtok - Pálla Veltelini 
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság, Eger - Erdőbénye - Egri Csillag 
Montes Toscanini - Gran Tannat "Premium"
Fotók: Szigetváry Zsolt.

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.