fbpx

Drónos házhozszállítás Ausztráliában

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 15.

Elindította drónos házhozszállítási szolgáltatását Ausztrália fővárosának, Canberrának három peremtelepülésén (Crace, Palmerston és Franklin) az Alphabet: az óriáscég Wing nevű leányvállalata vágott neki az üzleti célú kalandnak.

A társaság egyelőre nagyjából 100 háztartáshoz, megválogatott partnerektől fogja drónokkal kiszállítani az árucikkeket: ezek kisebb terjedelmű, a gyógyszerekhez és élelmiszerekhez hasonló termékek. A tervek szerint idővel a háztartások és a partnerek száma fokozatosan bővül.

A Wing Ausztráliában 2014 óta teszteli a technológiát. A szolgáltatás útnak indításához az ausztrál kormány Polgári Repülésbiztonsági Hatóságának (CASA) jóváhagyását is meg kellett szerezniük, amit bizonyos kikötésekkel kaptak meg. Hétfőtől szombatig reggel 7 óra és vasárnap reggel 8 óra előtt a szolgáltatást szüneteltetni kell. A házak fölötti repülés engedélyezett, de a forgalmasabb utak fölött magasodó teret kerülni kell. Vertikális dimenzióban a drónoknak minimum 5 méter távolságot kell tartaniuk az emberektől. A Wing a metódus következő teszthelyszínének Finnország fővárosát, Helsinkit szemelte ki.