Hagytál már autóban nyáron ásványvizet? Többé ne tedd!

Ez a tréfa egyáltalán nem vicc!

?A térfogatnövelő szer nem jó, nem finom! Egye az, aki beletette a süteménybe!? ? poénkodik Besenyő Pista bácsi, amikor a vasútállomáson vásárolt ?műanyag? sütemény vevőtájékoztatóját elolvassa. A legendás kabarétréfa mögött mind súlyosabb kérdés lappang. Az átlagember életében durván fél kiló(!) műanyagot visz be a szervezetébe ? részben csomagolószerek mikroműanyag-darabkái, részben a diffúzióként ismert kémiai-mechanikai jelenség következtében (anyagátadás a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen, a Brown-féle hőmozgás-elmélet alapján).

Egyre több, egyre szigorúbb

Ezért egyre fontosabb, hogy a vásárlók tisztában legyenek a fenyegetéssel ? többek közt olyan gyakorlati ismeretekkel, mint például a mikrohullámú sütők hatása e téren. Vagy a műanyag ásványvizespalackok ?viselkedése?, hiszen a felforrósodott légterű autóban hagyott eszközből hamarabb beleoldódnak a részecskék az italba ? írja a Transpack szaklap január végén megjelenő, nyomtatott verziójában Dr. Szigeti Tamás János (üzletfejlesztési igazgató, WESSLING Hungary Kft.). Egyre fontosabb továbbá az is ? ismerteti a szakember ?, hogy a különféle nemzeti és uniós jogszabályalkotók egyre átfogóbb és részletesebb szabályozást léptessenek érvénybe az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak ellenőrizhetősége érdekében.

Az Északi-sarktól a szemlencséig

A diffúzió matematikai modelljét egyébként az az Adolf Eugen Fick dolgozta ki, aki a kontaktlencsét is feltalálta. Az élelmiszerek légmentes csomagolásának ötlete is egy kultúrtörténeti hírességhez kötődik: a 18-19. század fordulóján élt Nicolas Appert az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az ?Emberiség Jótevője?címet a találmányért. S hogy milyen fontos egészségügyi szempontról van szó, arra az Északnyugati átjárót felfedező expedíció tagjainak halála is rávilágít, akik a magukkal vitt konzervek ólomtartalma miatt haltak meg?

Olvassa el a részleteket és más hasznos logisztikai, csomagolásipari érdekességeket a Transpack január végén megjelenő számában!

Kohout Zoltán

yes