Ugrás a tartalomra

Költségcsökkentés technológiafejlesztéssel a nyomtatott csomagolóanyagok gyártásába

A nyomtatott csomagolóanyagok gyártási technológiáiban rengeteg fejlesztést láttunk az elmúlt években, sőt a legutóbbi szakmai kiállítás, a Label Expo 2017 fényében kijelenthetjük, hogy az útkeresés jelenleg is gőzerővel zajlik.
Szerkesztőség
KözzétéveJanuary 14, 2018
nohozzászólás

Az ipari technológiák fejlesztéseknek általánosságban több célja lehet, azonban valamennyi cél mögött közös motiváció a piaci előny megszerzése a konkurenciával szemben. Legyen szó magasabb minőségi elvárásoknak megfelelő termék-előállításról, vagy a gyártási költségek, folyamatok optimalizálásáról, a legtöbb esetben a technológiai fejlesztés valamilyen új beruházást is igényel. Ezek a beruházások mindig jelentenek bizonyos kockázatot az úttörők számára, hiszen a legfrissebb technológiák árában a fejlesztési költségek még magas hányadot tesznek ki, ugyanakkor e termékek mögött gyakran nincs elég tapasztalat, a marketing által megálmodott üzleti előnyöket még nem támasztja alá a gyakorlat. A dilemmát nehéz feloldani, a közhely ? miszerint kockázat nélkül nincs üzlet ? elég stabil lábakon áll, ugyanakkor jó néhány pozitív példa erősíti a másik mondást is, miszerint a bátraké a szerencse.

A nyomtatott csomagolóanyagok gyártási technológiáiban rengeteg fejlesztést láttunk az elmúlt években, sőt a legutóbbi szakmai kiállítás, a Label Expo 2017 fényében kijelenthetjük, hogy az útkeresés jelenleg is gőzerővel zajlik.


Automata flexofesték-kiadagoló (Füll)

Jó példa ere a hagyományos analóg gépek gyártóinak kooperációja a digitális technikák képviselőivel, melynek eredménye a különböző hibrid nyomdagépek tömeges megjelenésében érhető tetten. Van azonban a technológiai fejlesztéseknek egy másik iránya is, amely a csillogó, ?paradigmaváltó? új termékek mellett több ?gyelmet érdemel. Ennek az egyik eleme a meglévő gyártási, vagy az azokat kiszolgáló folyamatok optimalizálása. A pénz ott hever a földön, megszokásból megyünk el mellette. A gyakorlat, amit évek alatt megszoktunk, és rutinná vált, bizony csapdákat rejt, gyakran a folyamatokat végzők fejében már nincs is magyarázat, hogy miért pont így csináljuk, mondván: ?mindig így csináltuk, ez működik?. De vajon ma is az a legjobb megoldás, amit évekkel korábban kitaláltunk? (Nagyon egyszerű példa a megszokásokra az anyagmozgatás: az alapanyagok útja a raktárak és gyártási folyamatok között gyakran rejt értékes idő- és erőforrás-tartalékokat.) A másik fontos elemei azok a fejlesztések, amelyek már bizonyítottak, de korábban elmentünk mellettük a rossz ár?érték-arány vagy a megfelelő referenciák hiánya miatt.


UV Inkjet Hybrid (Lombardi)

Ezek a technológiák a nagyobb kockázatot vállaló piaci szereplőknél már megkeresték a fejlesztési költségeket a gyártóiknak, és folyamatosan hasznot hoznak az üzemeltetőiknek, hiszen azonos feladatokat gyorsabban, hatékonyabban, kevesebb selejttel, olcsóbban tudnak elvégezni az emberi munkaerőnél. Jó példa erre a nyomdai festékkonyha, ahol a kézi festékkeveréssel szemben az automatizálás rengeteg költséget takaríthat meg jelentős minőségjavulás mellett.


100%-os minőségellenőrző rendszer (DeCoSystem)

A gépi festékkimérés nemcsak összehasonlíthatatlanul gyorsabban végzi a dolgát, de ugyanazt az árnyalatot mindig elsőre sikeresen biztosítja. A precíz kimérésnek járulékos előnye, hogy valamennyi kiadott, illetve visszavett maradék festék szigorú nyilvántartásba kerül, ezáltal mindig tudjuk, mi van a polcon; hasonló receptúra esetén ?gyelmeztetést kapunk, ha már van készletben az adott szín, vagy felajánlhatja az átkeverését is. Ily módon a kevert festékek készlete jelentősen csökkenthető, ami vastagon meglátszik a költségeken is (nem beszélve az ?elfelejtett?, majd idővel tönkremenő színekről melyeknek megsemmisítése szintén pénzbe kerül). Ugyancsak örök téma a selejt minimalizálása. A modern gyártósorok nagy hangsúlyt fektetnek a beállási, formaváltási és gyártásközi selejt lehető legalacsonyabb szinten tartására. Ugyanakkor a hibás termék gyártáshoz szervesen kapcsolódik egy mondhatni súlyosabb probléma, mégpedig az ügyfélpanaszok, reklamációk problémája. A különböző automatikus meg?gyelőrendszerek ma már szinte bármilyen gyártósorra felszerelhetőek. Működésük során, az emberi szem számára nehezen észlelhető hibák, valós idejű jelzésével nem csak a költséges selejt gyártása kerülhető el, de az ügyfél reklamációk is megelőzhetőek. A kamerák és az elemző algoritmusok fejlődése lehetővé teszi a nagy sebesség melletti működést, illetve olyan termékek ellenőrzését is melyeket korábban csak emberi munkával voltak lehetségesek (pl. átlátszó palackok/ tégelyek nyomatai).

Ferry Contact Kft.

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.