fbpx

Modern palackozási technológiánkkal piacvezető helyre törünk az üzbég vízpiacon

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 12.

A vízpiac az egész világon nő, a Butsifal-csoport üzbegisztáni példája mutatja, hogyan szolgálják ki az italgyártók az egyre bővülő keresletet, és hogyan készülnek fel a további növekedésre. A KHS nagy teljesítményű PET-palacktöltő és -csomagoló gyártósorával felvértezett újonc jelenleg már a hazai piacvezető cég babérjaira tör, sőt a saját országának határain kívülre is ki akarja terjeszteni üzleti tevékenységét.

Nekünk, magyaroknak sem kell bizonygatni, miért-hogyan nő a PET-palackok iránti kereslet: hazánkban, folyamatos növekedés mellett, évente 1,5-17 milliárd darabot használunk fel. Üzbegisztánban ráadásul vége a közműszolgáltatói ivóvíz korszakának a korszerűsítések elmaradása miatt. A lakosság egyre nagyobb része kezdett palackozott vizet fogyasztani, ami megalapozta az ásványvízpiac robbanásszerű fejlődését: 2010-ben az üzbégek még alig 1,6 millió hektoliternyi palackozott vizet fogyasztottak, 2020-ra pedig az Euromonitor felmérései szerint meg fogja haladni a 4 millió hektolitert is. A fogyasztók négy ötöde már PET-palackból issza a vizet.

E növekedési lehetőségből kezdett profitálni a Butsifal-csoport tíz éve. A vállalat rövid időn belül meghonosította a Sayhun ásványvízmárkát, és öt év alatt a negyvenszeresére növelte ásványvíztermelését a 2010-ben termelt egymillió literhez képest. Ezért a Butsifal-csoport úgy döntött, hogy megújítja a folyamatokat. A választás a KHS-re esett, amely nagy szekértelemmel rendelkezik a palackozás és a csomagolás területén. Az új gyártósort 2016 közepén helyezték üzembe.

A csúcsteljesítményt nyújtó technológiával akár 26 400 palack is elkészül óránként. A Butsifal növekedésében meghatározó a gyártósor nagy teljesítménye. A formaváltásokat követően a KHS InnoPET Blomax IV. sorozatú palackfúvó gép, a KHS Innofill DRV töltőgép és a KHS Innopack Kisters SP zsugorfóliázó gép a szoftverben előírt értékek alapján automatikusan újra egymáshoz igazodik. A KHS a vevő igényei szerint alakította ki a csomagolási folyamat előtti címkézőgépet. A KHS Innopro Paramix C az ital fajtájától függően szállítja a töltőgépnek a kész terméket. A KHS Innopro szirupkeverő az aktuális italnak megfelelően készíti elő az elemi összetevőket. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a kerek és a szögletes PET-palackokat is egy gyártósoron tudják palackozni. Az italtartó továbbító szalagot és a címkézőgépet kifejezetten erre a vevői igényre szabták. A címkézőgépbe speciális szervohajtásokat épített be a KHS. Ezek a hajtások a négyszögletű palackok körbecímkézését is lehetővé teszik.

Ha a palackforma és a palackméret nem változik, akkor a KHS-gyártósornak mindössze öt percre van szüksége az új termékfajtára történő átálláshoz. Mivel a berendezésben alapvetően lecsökkentették a cserélendő alkatrészek számát, a Butsifal-csoport ma már 15 perc alatt képes átállni a kerekről szögletes palackokra. Emellett, a palackozási folyamatok automatizálásával a technikusok sokkal könnyebben tudják kezelni a gyártósort. A KHS mindemellett új termékek bevezetésében is aktív szerepet vállalt, miután a kedvező árú termékek szegmensében is előretört a vállalat. A Butsifal-csoport főként a KHS-gyártósorral érte el kitűzött céljait. Az új berendezéstechnika széles termékválaszték csúcsminőségű gyártását teszi lehetővé számukra. A KHS palackozási szakértőként a jövőbeni beruházási terveknél is a Butsifal-csoport első számú partnere marad.