fbpx

Növekedett Hongkong és hazánk közötti kereskedelmi forgalom

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 26.

Hongkong és Magyarország erősíteni kívánja kétoldalú gazdasági kapcsolatait, mondta a budapesti sajtótájékoztatón Edward Yau Tang-wah Hongkong Különleges Közigazgatási Régió kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere.

 

Kétnapos üzleti látogatásra Magyarországra érkezett a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács (HKTDC) üzleti delegációja, amelyet Edward Yau Tang-wah vezetett.
A hongkongi küldöttség a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselőivel tartandó találkozókon túl pénzügyi intézményeket, befektető cégeket, szervezeteket, illetve magyarországi vállalatokat is felkeresett, ahol tájékozódott a befektetési, fejlesztési lehetőségekről.

Magyarország Hongkong fontos kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai régióban: a kétoldalú külkereskedelem volumene 2018-ban megduplázódott, s a cél, hogy ez a kapcsolatot még szorosabbá váljék a jövőben, mondta Edward Yau Tang-wah.

Magyarország Hongkong harmincadik legnagyobb kereskedelmi partnere: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2018-ban összesen 2,319 milliárd amerikai dollárt tett ki, ami 13,2 százalékos éves emelkedés.

A HKTDC 2015 óta aktívan tevékenykedik Magyarországon. A szervezet hongkongi üzleti kapcsolatokat népszerűsítő programjai között üzleti szeminárium-sorozatok, valamint üzleti döntéshozói és szakmai-iparági találkozók szerepelnek, egyúttal nemzetközi kiállítások szervezésével támogatja a magyar játékgyártásban, az oktatás, a könyvkiadás, az elektronikai termékek és a bortermelés területén működő vállalkozásokat is.