Ugrás a tartalomra

Oxigén-védőgázas csomagolás

A vákuum-csomagológépek a csomagolóiparban már 1963 óta használatosak, amióta a Busch piacra dobta a kifejezetten kereskedelembe gyártott, első,...
Szerkesztőség
KözzétéveFebruary 13, 2018
nohozzászólás

A vákuum-csomagológépek a csomagolóiparban már 1963 óta használatosak, amióta a Busch piacra dobta a kifejezetten kereskedelembe gyártott, első, csomagológépbe építhető vákuum-berendezését, a Huckepack típust. Azóta a kereskedelem szinte minden területén élvezzük a vákuum-csomagológépek adta előnyöket: az eltarthatóság-növelést, az íz, az illat, a megjelenés változatlanul tartását és egyéb fizikai-kémiai tulajdonságok hosszú távú megőrzését, vagyis a minőség hosszú távú biztosítását.

Előnyök és veszélyek

A kereskedelem szereplői hamar rájöttek a vákuumcsomagolás előnyeire és az abban rejlő egyéb lehetőségeire, így kifejlesztették a módosított gáztartalmú csomagolás technológiáit, melyek alapja ugyancsak a vákuumcsomagolás, kiegészítve egy megfelelő gázfeltöltéssel. A gáztöltetű ? védőgázas ? csomagolásoknak azonban veszélyei is vannak, melyeket gyakran az üzemeltetők nem is ismernek. Amennyiben a tevékenységeink során felmerülhető veszélyeket nem ismerjük, azok ellen védekezni sem tudunk kellő hatékonysággal. Ebben a cikkben a védőgázas csomagolást biztonsági szempontból ismerjük meg.

A leggyakrabban csomagolásban alkalmazott védőgázok a nitrogén (N2), a széndioxid (CO2) és az oxigén (O2). Ezek a gázok ugyan a légkörünk alkotói, de a légköri koncentrációtól eltérő mennyiségben akár veszedelmesek is lehetnek. Itt gondolhatunk akár az oxigén kiszorításával bekövetkező fulladásra ? pl. a vegyileg semleges nitrogén vagy a széndioxid esetében ?, vagy arra, hogy ha az oxigént az atmoszférában jelenlevő mértéktől ? 21% ? magasabb koncentrátumban alkalmazzuk, az robbanásveszélyessé válik!


Bush R5 O2 kivitel (Jól megfigyelhetőek a leplombált szerviz nyílások és a kiegészítő szeparátor a Fomblin-olaj védelmére)

Csalóka koncentrátumok

Az ipar sok területén még számos fajta robbanásveszélyes környezet alakulhat ki csőrendszeren belül, vagy a berendezés külső környezetében, amely tereket a robbanásveszélyes gépeket szabályzó ATEX (EC 94/9 Direktíva) előírás külön-külön szabályozza. A jó hír az, hogy a csomagolásban veszélyesként szinte kizárólag csak az O2 környezet fordul elő, így a robbanásveszély kezelésénél viszonylag egyszerű helyzetet kell kezelnünk.

Miért is használnak magas oxigénkoncentrátumot, amikor köztudott, hogy az O2 éltetője a baktériumtenyészeteknek, illetve káros az oxidáció szempontjából? Oxigén-védőgázas csomagolásnál az oxidáció nem jellemző, hiszen élelmiszeripari készítmények ? jellemzően hús ? csomagolásánál használják, műanyag csomagolóanyaggal. Azonban a baktériumok tenyészetét valóban meg kell akadályozni, de a baktériumok számára a túlzott oxigénkoncentrátum ugyanolyan káros, mint az alacsony. Azonban a magas oxigéntartalomnak van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a vér, hús szép piros színű lesz tőle ? szemben a széndioxidtól elkékülő színnel ?, attól a hús szép frissnek hat, még akkor is, ha talán nem is az. Ez is meghatározó abban, hogy a világ több országában az oxigén-védőgázas csomagolású hústermékek forgalmazását betiltották.

Védelmi követelmények

Ha viszont élvezni akarjuk az oxigén-védőgázas csomagolás áldásos hatásait, akkor a munkavédelmi biztonsági követelményeket feltétlenül be kell tartani! Csak arra alkalmas, vákuumszivattyúval szabad a csomagolást végezni. A csomagolás folyamata a környező atmoszféra elszívásával kezdődik, majd tiszta oxigén a csomagoló kamrába történő betáplálása után a csomag lezárásával fejeződik be. Mivel a vákuumszivattyú a működésből adódóan folyamatosan kapcsolatban van a vákuumkamrával, a robbanásveszélyes gáz akár a szabályzószelepeken keresztül bejuthat a vákuumszivattyúba. A robbanás kialakulásához robbanásveszélyes elegy, gyújtószikra, vagy kellő hő, illetőleg oxigén szükséges. Ehhez már két alkotó rögtön meg is van. A robbanás sajnos csak szikra, vagy a magas hőmérséklet megakadályozásával gátolható. Ezt viszont speciális, teflonbázisú kenőolajjal érhetjük el, amely jó hőelvezető, nem gyúlékony, és jó kenési tulajdonságokkal rendelkezik: ez a Fomblin-olaj. A nagy hátránya, hogy nagyon-nagyon drága. Egy vákuumszivattyú olajtöltete sokszor eléri, vagy akár felülmúlja a vákuum berendezés árát is! Ezért nagyon kell rá vigyázni. A Busch az O2 vákuumszivattyúit kiegészítő szeparátorral látja el, hogy a berendezésből távozó méregdrága olajpára minden lehetséges molekuláját visszatartsák a berendezésben. A speciális olajködkiválasztó szűrőknek természetesen gazdaságossági szerepük is van, de antisztatikus kivitelüknek köszönhetően ugyancsak gátolja a szikraképződést is. Ezek a speciális, ?O2? kivitelű vákuum berendezések összeszerelését speciális gépsorokon, alkalmas technológiával végzik, mivel már kis mennyiségű ásványi olaj is tönkreteszi a Fomblin-olajat. A berendezések karbantartását ezért a szakemberek pamutkesztyűben végzik. A berendezések töltőnyílásai le vannak plombálva a karbantartó névjegyével ? a szennyeződések vagy a téves utántöltések, az olaj leengedésének megakadályozására ?, maga a berendezés pedig minden esetben pirosra kell, hogy festve legyen. Jó hír, hogy a Fomblin-olaj bizonyos szennyeződései kis mennyiségben kiszűrhetők, a tiszta Fomblin-olaj élettartama pedig gyakorlatilag végtelen, nem szükséges cserélni! Ezeket mérleg elve a karbantartást mindenféleképp csak speciálisan képzett szakember végezze!

Természetesen a védőgázok összetételét, azok alkalmazását a csomagolandó termékek jellemzőinek figyelembevételével kell megtervezni, így egyáltalán nem közömbös, hogy kávészemeket kell-e csomagolni kártevő bogaraktól megvédve, vagy akár zöldséget, vagy hústerméket kell védeni baktériumoktól. Ezekről talán egy következő számban írunk bővebben.

Tótok Sándor

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.