fbpx

Pályázati aktualitások

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 14.

Áprilisban a 2014-2020-as uniós ciklus pályázatainak 93%-a már gazdára talált, melynek fele már ki is lett fizetve – áll a Portfolio.hu által közzétett statisztikában. Ebből is látszik, mennyire a végét járják a Széchenyi2020-as konstrukciók és ezt támasztják alá a tapasztalatok is: az érdeklődések nem hagytak alább, de egyre kisebb eséllyel találni megfelelő konstrukciót. Emiatt is egyre nagyobb szerepet kapnak a kizárólag hazai finanszírozású pályázatok, mint amilyen a munkahelyteremtő, vagy a Pest megyei eszközbeszerzési konstrukció is volt. Így most is egy hasonlóval, a Pest megyei telephely-fejlesztési pályázattal fogunk bővebben foglalkozni.

  1. PM_KKVTELEP_2018 Mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfeltételeinek javítása Pest megye területén

A felhívás célja, hogy a Pest megye területén székhellyel rendelkező vállalkozások működési helyszínéül szolgáló telephelyek infrastruktúra fejlesztésével a vállalkozások üzleti környezetének javítása megvalósulhasson, és ezáltal csökkenjen az alacsony versenyképességű, korszerűtlen infrastruktúrával rendelkező KKV-k száma. Így a támogatás segítségével lehetőség nyílik a meglévő telephelyek átalakítására, modernizációjára és bővítésére, illetve a nem megfelelő telephelyek kiváltása új telephely, vagy új épület építésével.

Támogatást igénylők köre

Támogatásra jogosultak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek megfelelnek a következő kritériumoknak:

  • igazoltan legalább 2017. december 31. óta Pest megyei székhellyel rendelkezik és a székhely fenntartását vállalja legalább a projekt fenntartási időszakának végéig;
  • Pest megye területén valósítja meg a fejlesztését;
  • a fejlesztéssel érintett székhely/telephely a pályázó 100%-os tulajdonában van;
  • főtevékenysége a mellékelt TEÁOR kódok valamelyikébe tartozik és amennyiben a támogatást melléktevékenységre tekintettel kéri, úgy a melléktevékenység is szerepel a TEÁOR-listában;
  • rendelkezik legalább egy lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel;
  • éves átlagos statisztikai állományi létszáma a legutolsó lezárt évben minimum 1 fő volt;
  • gazdálkodási formakódjuk a következők valamelyike: Kft, Rt, Kkt, Bt, EV.

A tervezéskor fontos szempont, hogy a tervezett beruházás összköltsége nem haladhatja meg az utolsó lezárt üzleti év nettó árbevételének összegét, egyéni vállalkozó esetében az adóalapba beszámított bevételt. Egy gyors számítással élve tehát, ha minimum 20 millió Ft támogatás igényelhető és ez 55%-os támogatási intenzitásnál van, akkor minimum 36,4 millió Ft-nak kellett lennie az árbevételnek.

A bírálat során előnyt élveznek a TEÁOR 21 (gyógyszeripar), TEÁOR 26 (elektronika), TEÁOR 28 (gép, gépi berendezés gyártása), TEÁOR 29-30 (járműgyártás), TEÁOR 52 (raktározás), vagy a TEÁOR 16, 31, 41, 42, 43 (építőipar támogatása) főcsoportba tartozó tevékenységek.

A támogatás mértéke, összege

A támogatás vissza nem térítendő költségvetési támogatásnak minősül. A támogatás intenzitás eltérő lehet, attól függ, ki melyik támogatási jogcímet választja. De minimis – vagyis csekély összegű – támogatás igénybevételére az jogosult, akinek az elmúlt három pénzügyi évben még nem merült ki a de minimis kerete, vagyis 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. Ebből az összegből következik viszont, hogy ez esetben csak 60 millió Ft lehet a maximális támogatási összeg. A másik kettő jogcím esetében fontos szempont a vállalkozás mérte, illetve területi elhelyezkedése, itt viszont már akár 100 millió Ft támogatást is kaphatunk. Kizárólag egy jogcím választható.

A de minimis jogcímen minimum 20 millió Ft, maximum 60 millió Ft (amennyiben az elmúlt 3 éven belül nem részesült összesen 200 ezer euró mértékű támogatásban) Pest megye teljes területén, mikro-, kis, és középvállalkozás esetén egyaránt 55%, vagy.

B regionális beruházási támogatás jogcímen minimum 20 millió Ft, maximum 100 millió Ft, kkv-k méretétől függően:

  1. Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Sződliget, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés,  Verőce, Verseg és Zebegény településeken mikro- és kisvállalkozások esetén 55%, középvállalkozás esetén 45%,
  2. b) Piliscsaba és Pilisjászfalu településeken mikro- és kisvállalkozások esetén 40%, középvállalkozás esetén 30%, vagy.
  3. kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás jogcímen minimum 20 millió Ft, maximum 100 millió Ft, a B) pont a) és b) alpontjaiban nem felsorolt Pest megyei településeken mikro- és kisvállalkozások esetén 20%, középvállalkozás esetén 10%.

Támogatható tevékenységek

A támogatott tevékenységek között megkülönböztetnek önállóan támogatható és önállóan nem támogatható tevékenységeket, ami azt jelenti, hogy egy önállóan támogatható kötelezően a projekt részét kell, hogy képezze, emellé lehet csak egy kiegészítő, vagyis önállóan nem támogatható tevékenységet választani.

A. Önállóan támogatható tevékenység:

a) A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építése, létesítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása, épületenergetikai fejlesztések megvalósítása, valamint a kapcsolódó közműhálózat kiépítése, korszerűsítése, bővítése;

b) A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó meglévő épület átalakítása, bővítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása, épületenergetikai fejlesztések megvalósítása, valamint a kapcsolódó közműhálózat kiépítése, korszerűsítése, bővítése.

B. Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek:

a) Önállóan támogatható tevékenységek valamelyikéhez közvetlenül kapcsolható eszközbeszerzés a hozzá tartozó szoftverrel együtt, amennyiben a beszerzendő eszköz az ingatlanra rá- vagy beépítésre kerül és az adott ingatlanon végzett tevékenységhez kapcsolódik;

b) Megújuló energiaforrások alkalmazása – a vállalkozás energiaigényének fedezése mértékéig;

c) Bemutatóterem kialakítása/építése, amennyiben a gyártási tevékenységhez köthető;

d) A telephely belső közlekedési felületeinek és a belső parkolók felújítása vagy kiépítése;

e) Iroda építése/fejlesztése;

f) Szolgáltatások igénybevétele (szakmai szolgáltatások, pl.: tervezési költség, műszaki ellenőr, hatósági eljárási díjak, stb.).

C. Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

a) Beruházásarányos akadálymentesítés (amennyiben releváns);

b) Szórt azbeszt mentesítése (amennyiben releváns);

c) Műszaki ellenőr alkalmazása;

d) Nyilvánosság biztosítása.

Ez utóbbi kategória megvalósítása tehát mindenképpen szükséges. Ha tehát a beruházással érintett épületrész szórt azbesztet tartalmaz, akkor kötelező a szórt azbeszt mentesítés elvégzése. Vagy ha van olyan épületrész, mely közösségi funkciót lát el, esetleg ügyfélforgalmat bonyolít le, akkor meg kell valósítani az épület bejáratának – a bejárat megközelíthetőségével együtt – és legalább egy mellékhelyiségnek az elérési útvonal biztosításával történő komplex akadálymentesítését.

Elszámolható költségek

  • Főtevékenységhez (vagyis a konkrét projekthez) kapcsolódó költségek (terület-előkészítés, építéshez kapcsolódó költség, eszközbeszerzés költségei, immateriális javak beszerzésének költsége);
  • Beruházás előkészítés, tervezéshez kapcsolódó költség (előzetes tanulmányok, környezeti hatásvizsgálat, szakvélemények, műszaki tervek, kiviteli tervek, üzleti terv);
  • Közbeszerzési eljárások lefolytatásához kapcsolódó költségek (közbeszerzési szakértő díja, eljárás díja);

  • Műszaki ellenőri szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek (műszaki ellenőr, egyéb műszaki jellegű szolgáltatások költsége, egyéb mérnöki szakértői díjak);• Projektmenedzsmenthez kapcsolódó költségek – kizárólag harmadik féltől megrendelt szolgáltatásként (személyi jellegű ráfordítás, kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség, igénybevett szakértői szolgáltatás);
  • Tájékoztatáshoz, nyilvánosság biztosításához kapcsolódó költségek

A kiírás belső korlátokat is meghatároz, melyet a jobb szemléltethetőség miatt táblázatos formában mutatunk be. Ebből látszik, hogy a beruházási elemek milyen összetételben számolhatóak el.

Végül pedig talán a legfontosabb információ a pályázatról az, hogy rettentően kicsi az erre a célra elkülönített forrás, mindössze 4,5 milliárd forint, ami minimálisan fedi csak le a tényleges igényeket. A februári Pest megyei eszközbeszerzési pályázat a beadhatóságától nagyjából másfél napot élt meg, ennél ugyanilyen gyors felfüggesztésre kell majd számítani. A beadás lehetősége május 21-énindul.

További pályázatok

A bemutatottakon kívül természetesen vannak más pályázatok is, de egyre kisebb számban, a nagy érdeklődésre számot adó pályázatok nagy része ugyanis már kimerült.

A jelenleg egyetlen K+F+I pályázat, melyre a vállalkozások is pályázhatnak, a GINOP-2.1.2-8.1.4-16-es konstrukció, melyet február 28-áról május 31-i zárásra módosítottak, vagyis továbbra is van lehetőség a pályázatok benyújtására. A rendelkezésre álló keretet ugyan már túllépték az eddigi igénylések (a 80 milliárd forintos keretnél eddig1,5 milliárddal igényeltek többet), de ahogy lenni szokott, ez bizonyos százalékos mértéig engedik tovább az igényeket. A beadottak közül ugyanis várhatóan nem lesz mindegyik támogatott, így annak is megvan az esélye a nyerésre, aki most adja be a kérelmét.

Másik népszerű és még futó konstrukció a GINOP-3.2.28.2.4-16-os kódjelű informatikai fejlesztési pályázat. Közel 1.200 db kérelem érkezett be rá eddig, de a keret majdnem fele még mindig megvan. Éppen ezért hallani olyan hírekről, hogy várható az idő előtti lezárás és a visszamaradó pénzeket átcsoportosíthatják más, forráshiányoskonstrukcióba. Továbbra is beadható és forrás is rendelkezésre áll még a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása című felhívás esetében. Fontos információ, hogy nem elvárt az eddigi élelmiszeripari tevékenység a pályázók részéről, vagyis bármilyen tevékenységű vállalkozás benyújthatja rá a kérelmét, ha több mint 50 alkalmazottja van. Erre 2019. február 15-ig van lehetőség.

Somogyi Tibor, Tóth Péter Gergő