fbpx

Törlőkendő és környezetvédelem?!

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 18.

A fenntarthatóság környezetvédelmi alapelv.

Hogyan járulhat hozzá egy törlőkendő környezetünk megóvásához?

Nem is gondolnák, hogy egy közepes méretű vállalatnál is milyen sokat lehet tenni a környezetért egy egyszerű textil törlőkendő használatával. Márpedig Földünk természeti környezetének óvása gyermekeink és unokáink egészséges és boldog élete szempontjából döntő fontosságú. Fájó aktualitást ad e témának, hogy az Egyesült Államok kormánya nemrégiben visszalépett a nemzetközi klímavédelmi egyezménytől, ugyanakkor örömteli, hogy az intelligens ipari országok felelősséget viselnek e téren, és kiállnak a fenntarthatóság mellett. De hogyan jelképezi mindezt egy egyszerű ipari törlőkendő?

 

Jó termék, teljes szolgáltatás

Magyarországon elsősorban strapabíró, teljes körű szolgáltatás keretében kínált törlőkendőiről ismerik a német MEWA vállalatot. A MEWA nemcsak értékesíti hasznos törlőkendőit, de szolgáltatásként összegyűjtik, kimossák, majd visszaviszik az üzemekbe, ahol újra felhasználhatóak. Ezeket a legkülönbözőbb ipari vállalatoknál használják, a termelés minden fázisában. Akár gépeket kell megtisztítani, akár olajfoltokat eltávolítani, akár festékmaradékokat letörölni a nyomdahengerekről: a MEWA törlőkendői mindig segítenek. De hol itt a fenntarthatóság?

 

Háromütemű környezetvédelem

A fenti teljeskörűséggel elkerülhető az egyszerhasználatosságból kialakuló törlőkendők-hulladékhegy, és megjelenik a fenntarthatóság, hisz e körforgásban a törlőkendőket újra meg újra lehet használni.

A MEWA e rendszerrel a veszélyes hulladékok kezelésére is megoldást nyújt. Az ipari környezetben olajokat, kenőanyagokat, oldószereket és más veszélyes anyagokat használnak, amelyeket a törlőkendők magukba szívnak. A MEWA leveszi az üzemek válláról ezek kezelésének a terhét, hiszen a törlőkendőket környezetkímélő módon kimossák, és a problémás anyagokat elkülönítik.

Harmadszor, a szennyeződéseket termikusan hasznosítják – az előírásoknak megfelelő elégetésük során energiát nyernek a mosóüzem ellátásához. Ezzel csökken a teljes folyamat energiaigénye, kívülről, például erőművekből kevesebb energiát kell bevinni. Itt a fenntarthatóság a megtervezett, átgondolt folyamat eredményeként jelenik meg.

 

(További érdekességek: a https://www.mewa.hu/vallalat/fenntarthatosag/a-koernyezettel-szembeni-felelossegvallalas/ weboldalon)