Transpack 2015 I. szám

Az okospolc lesz a kereskedők új csodafegyvere ? hallhattuk, olvashattuk a közelmúltban. Ez az intelligens szoftver az áruház forgalmi adatai és számos egyéb paraméter elemzése után megmutatja, mely termékeket hová érdemes elhelyezni a polcokon az eladás fokozása érdekében. A rendszer ismeri a termékek méreteit, így abban is segít, hogy kihelyezésüket optimalizálja, ezzel elkerülhető a zsúfoltság és a vásárlók is kényelmesebbnek érzik a bolti környezetet. A szoftver a fogyási adatok alapján jelzi, mikor érdemes utánrendelni, hogy elkerülhető legyen a túlzott raktározás, de a készlet idő előtti kifogyása is. A rendszer tehát nemcsak a kereskedők, de a gyártók számára is értékes információkat szolgáltat.

Az okospolc használata 10-15% termelékenység-növekedést eredményezhet ? nemzetközi esettanulmányok szerint.

Hogy mindez a jelen vagy csak a jövő zenéje, azt majd eldönti a piacgazdaság. Ebben a száraz, kicsit futurisztikus hírben nem esett szó mindarról, ami minket összeköt: ez pedig a csomagolás. Hisz temették már az írott sajtót, most mégis újságot olvasunk, piedesztálra emelték az e-kereskedelmet, többségében mégis boltban vásárolunk, sőt a döntésünket is csak 4 másodpercre átlagolták, mégis órákig tudunk döntésképtelenül válogatni egy-egy üzletben, illetve termékünk csomagolásának megálmodásakor a tervezőasztal mellett.

Mert ez is egy szakma?

Nos, ezekhez a döntésekhez mi ezúttal is szakmai információkkal készültünk a csomagolás, az anyagmozgatás és a logisztika területén. Hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó
főszerkesztő

 

Lapszámban megjelent cikkek