Transpack 2016 VI. lapszám

Kedves Olvasóink!

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint Einstein tévedett. Ráadásul nem aprózták el a kutatók, konkrétan a relativitáselméletbe kötöttek bele. Márpedig ha beigazolódik az állításuk, akkor alapjaiban dől meg nemcsak a fizika, de nagy vonalakban a világképünk is. Száz év nagy idő, azóta bízunk abban a tévedhetetlennek ítélt információban, hogy a fény sebessége állandó. De továbbmegyek: míg a fény sebességéért izgulunk, a Földünk közben lustább fokozatba kapcsolt, a saját tengelye körüli forgása átlagosan két ezredmásodperccel késik naponta - amit a szintén etalonnak számító NASA Goddard Űrkutatási Központja közölt. Két kőbe vésett törvényszerűség kérdőjeleződött meg, és ez csak a jéghegy csúcsa (sőt, már azok a jéghegyek sem a régiek...).

Remélem, hogy sikerült elég távoli és elég meghökkentő híreket kiragadnom abból az információhalmazból, ami körülvesz minket. Ezzel csak arra szeretném felhívni olvasóink figyelmét, hogy meglévő tudásunk mellett folyamatosan frissülő információkra van szükségünk, bárhol és bármiből élünk. Mondanom sem kell, de a csomagolóipar mozgásban tartja a tudásszomjunkat, gondoljunk csak a környezetvédelmi előírásokra, az új alapanyagokra vagy akár a változóban lévő textilnyomtatásra, és még sorolhatnánk.

Szemezgessenek kedvükre, érleljék a gondolatokat, remélhetőleg mindenki talál számára friss hírt, összefüggést is aktuális lapunkban. Egyúttal - kihasználva a közelgő ünnepeket - megköszönöm egész éves bizalmukat, és sikeres, boldog, tartalmas új esztendőt kívánok kollégáim nevében is minden kedves Olvasónknak!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek