Transpack 2018 I. szám

A csomagolás a terméket védi, és nem utolsó sorban az értékesítésünket segíti. Ezzel nem árulunk el titkot. Ennek ellenére szarvashibákat tudnak termék- és csomagolásfejlesztők elkövetni, saját munkájukat, eredményességüket is megnehezítve. Ragadjuk ki most ezek közül a címkézés kérdését: a címkének vonzónak kell lenni, ugyanakkor számtalan előírásnak kell megfelelni, tömérdek információt kellene tartalmazni. Hol a határ? Mi a megoldás? Itt következik a reklámszakemberek és a címkeellenőrök meccse, jobb esetben együttműködése, ami már a pontos termékspeci? kációnál kell, hogy kezdődjön. Sajnos gyakran tapasztalható, hogy az alapanyag-információkat nagyvonalúan kezelik, ami a végtermék-címkézési adatok elvesztéséhez, torzulásához vezet. Körbejártuk egy kicsit a témát.


Ettől mélyebbre is ástunk a csomagolás témájába. Szó szerint mélyebbre, hisz az élelmiszereinkben kerestük a csomagolóanyagok szermaradékát, azaz a kioldódott komponenseket. Egészen pontosan azt a 40 dekagrammot, amit évente elfogyasztunk. Ez sok vagy kevés? Talán erre is választ kapnak olvasóink ebben a hónapban.
A csomagoláson belül két fontos, mégis egymástól távol álló szakterületet emeltem ki. Ezenkívül még számos témát feszegetünk, és persze az anyagmozgatás, logisztika is szóba kerül évindító lapszámunkban.
Jó olvasást, hasznos információkat kívánok!


Sándor Ildikó
főszerkesztő

 

Lapszámban megjelent cikkek

A beállós targonca számos problémás raktári munkánál lehet tökéletes választás, különösen szűkebb folyosók esetén.
Az elektromobilitás aktuális logisztikai vetületei
Sikerült meghúzni a macska bajszát
Hőmozgás és diffúzió: a mai gyártóknak ezekkel a fogalmakkal is tisztában kell lenniük
Az ecodesign egy környezettudatos design, amely nagyon sok szempont figyelembevételével készül.
A 2017-es évben a gyártástechnológia szinte minden területét érintő beruházást kezdett meg a Krajcár Csomagolóanyagipari Kft.