Ugrás a tartalomra

Transpack 2017 V. szám

Gondban vagyok. A mindenre kiterjedő digitalizáció a mindennapi életünkben és a munkánkban is megkerülhetetlen kihívások elé állít minket. Mindenkit. A gyártótól a fogyasztóig terjedő ellátási lánc hajtómotorja persze a fogyasztó, aki mindent azonnal szeretne, személyre szabottan és lehetőség szerint minél olcsóbban. Az persze egy másik kérdés, hogy ezt valóban a fogyasztó akarja-e, vagy épp mi generáljuk. Ahogy már Hérakleitosz is megmondta: az egyetlen állandó a változás maga. Tehát fogyasztói társadalomban élve, dolgozva az ellátási lánc és a logisztika is állandó kihívás előtt áll.

Nem ez a gond. Bár a görög filozófus még az ellátási lánc fogalmát nem használta, sőt a logisztika vagy az innováció szavak sem szerepeltek a szótárában, az egészen biztos, hogy ma is helytálló a híressé vált mondata. A gond ott kezdődik, amikor szavahihető, szakmában ismert és elismert szaktekintélytől azt hallom, hogy elvesztettük az innovációs képességünket, nem vagyunk már a kiművelt fők országa, a technika adta lehetőségek kihasználására is akkor lesz lehetőségünk, ha felnövünk a feladathoz. Megvan a gond? Lehetne ujjal mutogatni, hogy oktatás, hogy munkaerőhiány, hogy gazdaságpolitika, és sorolhatnám. Mind igaz, ez mind tény. A napokban logisztikai döntéshozók több alkalommal is a fenti tényekről adatokat, trendeket, egyáltalán ok-okozati összefüggéseket hallanak, azokat vitatják, elemzik. Ehhez képest csak csemegét, de mindenképpen szakmai szemezgetést kínálunk, természetesebben sokkal optimistábban és sokkal tényszerűbben, mint ezek a bevezető gondolatok.

A csomagolás, az anyagmozgatás és a logisztika Hérakleitosz óta is létezik, ez is állandó, mégis változó. Az általunk most összegyűjtött információkhoz jó olvasást kívánok!

Sándor Ildikó
főszerkesztő

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.