fbpx

A Logisztika Napja 2013. április 18.

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 23.

Több százan vettek részt 2013-ban a Logisztika Napja különböző rendezvényein ország szerte. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság koordinálásával Magyarország másodszor csatlakozott a Német Logisztikai Egyesület által kezdeményezett mozgalomhoz. A cél: megismertetni a logisztikai szakmát a nagyközönséggel. 

 

Számos hazai vállalkozó csatlakozott az idei kezdeményezéshez, kollégáink is résztvettek egy-egy szakmai programon, és a szervezők beszámolóit is felhasználtuk ahhoz, hogy minél teljesebb képet nyújthassunk Olvasóinknak a program sikeréről.

 

A LOGISZTIKA NAPJA
Torkos csütörtök, Múzeumok Éjszakája, fürdők, tudományok és színházak éjszakája, világnapok százai… Itt az ideje, hogy a logisztikai szakmának is legyen egy saját napja! Az MLBKT 2012-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez, a Logisztika Napja programsorozathoz, melynek elsődleges célja, hogy megismertesse a szakma kulisszatitkait az érdeklődőkkel. Már első alkalommal is nagy sikert aratott itthon a kezdeményezés.
Bármely cég, felsőoktatási intézmény, nonprofit szervezet bekapcsolódhat A Logisztika Napja programsorozatba, ha kinyitja kapuit, és meghívja magához az érdeklődő szakmabelieket és laikusokat.
Kik és milyen programokkal jelentkezhetnek?
A lehetőség tárháza korlátlan, jelentkezhetnek
– logisztikai szolgáltató vállalatok, akik ezen napon megnyitják kapuikat és bepillantást engednek napi működési rutinjukba, megoldásaikba;
– gyártó, kereskedő cégek, akik végigvezetnek a gyártósoron vagy megmutatják raktáraikat;
– felsőoktatási intézmények vagy vállalati kutatóközpontok, akik mesélnek kutatásaikról;
– szakmai szervezetek, akik erre a napra találkozót vagy egyéb programot szerveznek;
– és bárki, akinek egy remek ötlete van, mivel népszerűsíthetné ezt a szakmát! A program lehet egész napos vagy néhány órás, lehet vállalatlátogatás, bemutató vagy beszélgetés.

Az AD Intrade Kft. „Modern vámeljárások és vámegyszerűsítések” című két összevont előadására összesen 19-en jöttek el, elsősorban vállalati logisztikai szakemberek, néhány felsőoktatásban részt vevő hallgató és két „vérprofi” vám- és termékdíjas szakértő is. Az egyórásra tervezett előadásokból másfél-két órásak lettek a sok kérdés, egyéni konzultáció miatt. A beszélgetésnek inkább csak az vetett véget, hogy a résztvevők siettek a többi programra, vagy pedig megkezdődött a 25 Stars Kft. által szervezett Környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodás című előadás, amelyen az előző vámelőadás résztvevői többségében szintén részt vettek, tekintve, hogy abban a témában is erősen érintett minden nemzetközi logisztikával foglalkozó cég.

 

A rendezvénysorozat sikeréhez a BI-KA Logisztika Kft. több rendezvény szervezésével is hozzájárult. Április 18-án sikeres konferenciát rendezett a Szolnoki Megyeháza Dísztermében. Bevezető előadásában Chikán Attila, az MLBKT társelnöke hangsúlyozta: a nemzetközi kereskedelem gyors fejlődésének következménye, hogy az egyes országok sikerének egyre fontosabb tényezőjévé vált a logisztika fejlettsége.

Április 19-én a cég lehetőséget biztosított a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szolnoki Műszaki Szakiskola Jendrassik György Gépipari tagintézményének logisztika iránt érdeklődő tanulóinak arra, hogy a Regionális Logisztikai Szolgáltató Központként funkcionáló telephelyén betekintést nyerjenek a raktározás mindennapi működésébe.

 

A cargo-partner Gyálon és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található kirendeltségét mutatta be, ahol a tengeri, légi és közúti részlegek sajátosságaival ismerkedhettek meg a vendégek. Lehetőség volt beszélgetni kötetlenebb formában az operátorokkal, majd a saját üzemeltetésben lévő közvámraktárat tekinthették meg a vendégek.

 

Az ISD Portolan Kft. dunaújvárosi kikötőjében a darufülkékbe való betekintési lehetőség, az „öböl körút” a kikötői rendezőhajóval, valamint az egyik portáldaru tervezett karbantartása keltette fel a leginkább a programon résztvevők figyelmét. Az első csoportban egy középiskola 13. évfolyamának logisztikai tanulói voltak, majd egy vegyes csoport érkezett, melynek nagy részét felnőtt oktatásban résztvevő munkavédelmi szakértők alkották, ezen túl pedig az ország különböző részéről érkeztek a hajók, a daruk és a vizek iránt elkötelezett jelentkezők, akik már most, vagy terveik szerint a jövőben hasonló területen kívánnak elhelyezkedni. A program során egy szakmai kommentárral fűszerezett területbejáráson vehettek részt az érdeklődők, majd a séta után Szabó Gyula kikötő igazgató és Garai László informatikai vezető előadását hallgathatták és tekinthették meg egy-egy prezentáció keretében.

 

Knoll Imre professzor úr a MASPED székházban szervezett programot a logisztika és a HR összefüggéseiről. „Nemcsak az előadók, hanem számos ipari és egyéb „vitatkozó”, az én kutatásaim alapján bemutatott „innovációs elméleti módszerek és gyakorlati alkalmazás” eredményeit többirányúan értékelte, és még este fél hét körül is hasznosan birkóztak rajta” – foglalta össze a professzor a nap eredményeit.

 

A Schenker Kft-nél már egy héttel a rendezvény előtt beteltek a meghirdetett időpontok. Többek között az Athéné Szakközépiskolától, a Budapesti Corvinus Egyetemről, a BGF Külkereskedelmi Karáról és a Budapesti Műszaki Egyetemről érkeztek hallgatók, akik amellett, hogy bepillantást nyerhettek egyes területek,- így a belföldi fuvarszervezés, átrakó raktár és logisztikai raktár mindennapi munkájába, egyben lehetőségük volt a helyszínen szakmai kérdéseket is feltenni az egyes területi vezetőknek.

 

 

Beszélgetés a logisztikáról, trendek, érdekességek, új kihívások címmel szerveződött egy 25 főt megmozgató esemény az SZVT (korábbi nevén Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság) székházában. Bajor Péter, Huszics Amarilla, Seress László, Bátki Tibor voltak az előadók. Seress László kérdéseket felvető, beszélgetéseket generáló, bevezető és köztes előadásaihoz a meghívott társelőadók kapcsolódtak. A visszajelzések alapján a beszélgetések a laikusok és a szakemberek számára is érdekesek és „foghatóak” voltak.

 

A Vonalkód Rendszerház Kft. Gyakorlati azonosítás-technikai megoldások a logisztikában című programja teltházzal, a résztvevők aktív részvételével zajlott. Az érdeklődők például egy mozgalmas azonosítás-technikai időutazásban is részt vehettek, ahol a régmúlt idő eszközeinek bemutatásán keresztül kaptak betekintést korunk modern vonalkódolvasó, adatgyűjtő és vonalkódnyomtató megoldásaiba. Az esetenként 25-30 éves eszközök több esetben csaltak mosolyt az arcokra.

 

A debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport 2,7 milliárd forintos beruházás keretében vasúti átrakót, iparvágányt és innovációs központot létesít a légi kikötőben. A vasúti átrakó alapkövét a Logisztika Napján rakták le. A projekthez 1,34 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a cég az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében.

 

Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. ügyvezetője gyakorlati példákon keresztül mutatta be a logisztika szakos hallgatóknak a logisztikai-szállítmányozási cég működését, folyamatait. Czirják János, a Ghibli Kft. raktár vezetője élményszerűen körbevezette az érdeklődőket a raktár területén. Végül érdekes előadással zárult a délután, a kínai szállítmányozási lehetőségek bemutatásával. A Ghibli Kft. fontosnak tartja a logisztika szakos hallgatók szakmai ismereteinek bővítését, küldetésének érzi a következő generáció gyakorlati felkészítését, hogy kiváló szakemberekként kezdhessék el szakmájuk gyakorlását.

 

„Az ötlettől a megvalósulásig”

 

A Magyar Logisztikai Egyesület a Logisztika Napjára, központi irodája mellett lévő oktató termébe hívta meg a logisztika és innováció iránt érdeklődő fiatal szakembereket. A délután vendége Bognár József feltaláló volt, aki saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel „Innovációról logisztikai megközelítésben” című előadása keretében.

Dr. Doór Zoltán, az MLE elnöke mutatta be az előadó életútját, aki feltalálója és tulajdonosa több logikai játék szabadalomnak, részben önállóan, részben Rubik Ernő feltaláló társaként. A bevezetőből kiderült, hogyan lett egy mérnökből, – aki atomerőművet épített itthon és az USA-ban – olyan gondolkodó, aki még álmában is logikai játékokon töri a fejét.

A Magyar Logisztika Napja alkalmából tartott rendezvényen bemutatott Bognar’s Brain teasure és Dragon’s treasure nevű játékok ötvözéséből Bognár úr kifejezetten az MLE kérésére készített egy logisztikai ügyességi játékot. Ez a játék lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők kipróbálhassák, hány variáción keresztül tudnak eljutni az áruszállító járművel a vevőig, úgy hogy közben akadályokat kell legyőzni, de időre kell érkezni, próbálgatva a lehetséges összes megoldást. A logisztikai megoldásokra alakított térbeli logikai játék fejleszti a kombinatív készséget, a logikus logisztikus gondolkodásmódot.

A témára elsősorban a logisztikai tanulmányokat folytató hallgatóság volt fogékony. Az előadásra nemcsak középiskolai hallgatók voltak kíváncsiak, hanem a logisztikával napi szinten foglalkozó szakemberek is.

 

Az óbudai egyetem hallgatói a Reményi Csomagolástechnika Kft.-nél nemcsak csomagolási alapanyagokról, csomagolóeszközökről hallhattak tájékoztatást Reményi Antal előadásában, hanem a vállalkozások mindennapjait meghatározó konkurenciaelemzésekbe is bepillantást nyerhettek. Az ágazatban tevékenykedő közel 3.000 cég közül 73, gyakorlatilag egymással konkurens cég tevékenységét, eredményeit hasonlította össze a 3 éve rendszeresen elkészülő elemzés, amiből többek között azt is megtudhattuk, hogy a 42 mikro-, a 25 kis- és 2 közepes működő vállalat mellett 4 már felszámolás alatt áll, és mindezek közül egyedül a kisvállalkozások tudtak növekedést felmutatni, de ennek ellenére is az ágazat nettó árbevétele csökkenő tendenciát mutat.

A főiskola egykori tanára ennek ellenére a vállalkozásra és a kitartó munkára buzdította az érdeklődő hallgatókat, ugyanakkor felhívta a figyelmüket arra, hogy a stagnáló piac mellett a legnagyobb buktatót a vezetői hozzá nem értés jelenti egy vállalkozásban. A magyar piac valóban nem fejlődött az elmúlt 4-5 évben, a hazai csomagolóipar felvevő piacát jelentő élelmiszeripar és építőipar gyakorlatilag stagnál, így a Reményi Kft. is az exportforgalmából tartja fenn 6 telephelyét és foglalkoztatja 48 dolgozóját.

A gyakorlati bemutató keretében az egységrakomány-rögzítő gépekkel valamint automata és félautomata pántológépekkel ismerkedhettek meg a hallgatók, de olyan szakmai beszerzési fortélyokba is bepillantást nyerhettek, mint pl. a nyújtható fólia hosszának és a cséve tömegének aránya, illetve aránytalansága.

 

 

Az AMCO Csomagolástechnikai Kft. az idén először csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Az egész napos programra az AMCO budapesti telephelyére hívta meg megrendelőit és az érdeklődő csomagolási szakembereket. A nyílt nap folyamán a az alábbi gépbemutatókon vehettek részt a vendégek: zsugorfóliázás (a tetszetős és dézsmálás mentes csomagolástechnikai megoldás), pántolás és dobozzárás (megtérülő megoldások a gyűjtő és szállítói csomagolásra), nyújtható fóliás rakományrögzítés (a biztonságos szállítói csomagoláshoz).

A gépbemutatók sikeresnek bizonyultak, hiszen a gépeket működés közben tanulmányozhatták a szakemberek. Közben az AMCO munkatársai Balla Zsolt, Juhász Dénes és Mikecz András válaszoltak a felvetődött kérdésekre. Az egyes gépek működését alaposan lehetett tanulmányozni, sőt meg lehetett ismerkedni kezelésükkel.

A rendezvényen mutatták be először nyilvánosan a Neleo 50 korszerű körpályás sztreccsfóliázó gépet, amely hosszú, keskeny termékek gyors és hatékony sztreccsfóliás burkolására alkalmas. Ez a gép különösen hasznos a padlólemezek, csövek, falécek, függönyrudak és más hasonló termékek sztreccsfóliás védő csomagolására.

A program keretében egyénre szabott csomagolástechnikai konzultációban is részesültek a látogatók. Személyes tárgyalások jöttek létre, amelyek hatásosabb eredményt képesek létrehozni a konkrét megoldásokhoz és az üzleti kapcsolatok bővítéséhez.

 

 

2014-ben április 17-re esik a Logisztika Napja. A cégek, intézmények már most regisztrálhatják programjaikat a www.logisztikanapja.hu oldalán. (Forrás: MLBKT, www.logisztikanapja, Eiler Olga, Szerkesztőség)