fbpx

A papír-csomagolás múltja és kortárs-alkotások

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 30.

Kiállítás a papírcsomagolás történetéről a Kiscelli Múzeumban

A Kiscelli Múzeumban 2013. április l7-én a papír alapanyagú kereskedelmi csomagolás történetét bemutató kiállítás nyílt.  A színes csomagolópapírok, árucímkék, nyomtatott papírzacskók, dobozok, nyomdai dekorációk változatait, a kezdetektől az 1990-es évekig követi végig a kiállítás. A Kiscelli Múzeum gyűjteményén kívül több múzeum és magángyűjtők anyagából válogatva rendezték a kiállítást. A jelenkori papírcsomagolással kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákat is bemutatják. Egy rövid animációs film a természetben lebomló papírral foglalkozik, és kiállítottak néhány olyan „öko” csomagolóanyag tervet valamint kortárs tervezők, egyetemi hallgatók által megálmodott munkát, amelyek irányadóak lehetnek a jövőben.

 

A kiállítás történeti részében kis cégek egyedi tervezésű csomagolásai és a nagyobb vállalatok – így a  Stühmer vagy a Pick – teljes csomagolóeszköz sorozatai szerepelnek. Mára elfeledett termékek emlékezetes csomagolásától kezdve egészen a közelmúltból még talán ismerős, az állam-szocialista dizájnt képviselő darabokig, különleges papíranyagokkal találkozhatnak a kiállításra látogatók. A 19. század hatvanas éveitől kibontakozó, majd a 20. században a felületeket szinte teljesen beborító grafikai alkotások divatérzékeny, friss képi világa a kezdetektől fogva a puszta használaton túl, fontos kultúraközvetítő eszközök voltak.

A 19. század utolsó évtizedeit az akkoriban eluralkodó csomagolás őrület okán „papírkorszaknak” is nevezték a kortársak. Az egyedi grafikai technikákkal készült, néhány esetben megvalósulatlanul maradó csomagolástervek között a kiállításon szerepelnek Helbing Ferenc, Jeges Ernő, Lukáts Kató, Darilek Harry, Kaesz Gyula és Kozma Lajos művei. A kiállított anyagból kiderül, hogy a magyarországi tervezők és a gyártók színvonalas, versenyképes csomagolásokat alkottak.

Az eddig együtt még sosem látott műtárgyakat komoly muzeológiai módszertannal feldolgozó, a fiatal alkotók révén a friss vizuális trendekbe illeszkedő, s a napi környezetvédelmi problémákra is reflektáló, magyar és angol nyelvű kiállítás látványterveit a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves látványtervező hallgatói készítették.

A Kiscelli Múzeum különösen szép helyszín, maga a múzeum meglátogatása kellemes élmény. A kiállítás maga a csomagolási szakemberek, a grafikusok, dizájnerek és marketinggel foglalkozók számára sok hasznos ismeretet nyújt, az érdeklődő magánember pedig szép környezetben jól szórakozhat.

A kiállítás kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész. A kortárs tárgyakat Sziray Zsófia válogatta.

Helyszín: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Megtekinthető: 2013. április 17 – október 6., kedd-vasárnap 10.00-18.00.

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitója

A papírcsomagolási kiállítás alcíme „Csomagoljam”, amelyre a válasz természetesen: igen.

Az ünnepélyes megnyitón 2013. április 16.-án minden korosztályból szép számmal megjelentek a szakemberek, az újságírók és az érdeklődők. A kiállítást Schein Gábor író nyitotta meg. A megnyitón sokan voltak a fiatalok, a kiállítók és a szakterületen tanulók. Az idősebbek örömmel fedezhették fel a régi csomagolások közül az általuk ismerteket.

 

 

Csomagolási papír-régiségek

A kiállítás anyaga rendkívül gazdag volt muzeális csomagolásokból, a 19. és a 20. században az ipari fejlődés megteremtette a reklámhatású csomagolásra a piaci igényt. Néhány jellegzetes csomagolási régiséget bemutatunk, hogy felkeltsük a kiállítás iránti érdeklődést.

 

Pick Szalámi reklámtáskái

A reklámtáskák grafikáinak színvilágában a piros-fehér-zöld és a magyaros motívumok uralkodnak, az összhatás megfelelt a korszak ízlésének és a divatnak.

 

 

Stühmer és Macskanyelv dobozok

A csokoládék csomagolására számos régi példány szerepel a kiállításon. Az ismertek közül a Stühmer díszdobozának szerkezete és grafikája ma is megállja a helyét. A Stühmer Magyarország első csokoládégyára volt, amelyet 2008-ban egy vállalkozó feltámasztott és a díszdobozt is alkalmazza.

 

A Macskanyelv kartondoboza a múlt század 60-as éveiből származik, az államosítások utáni korszákból, grafikája és kivitele egyszerű.

 

Unicum díszdoboz

Az ajándékozásra alkalmas, bevont Unicum díszdoboz grafikáján a fekete alapszínből a színes magyaros motívumok markánsan kiemelkednek. Az Unicum Likőrgyár feliratból kiderül, hogy a díszdoboz a Zwack Unicum államosított utódjától származik. Az Unicum-ra régen és napjainkban is jellemző a színvonalas csomagolás.

 

 

Kortársalkotások

A kiállításon sikeres és kezdő, valamint tanulmányaikat folytató csomagolástervezők alkotásai szerepelnek. A bemutatkozó alkotók száma 28, akik különböző termékek csomagolásaival jelentek meg a kiállításon, amelyek közül néhányat ismertetünk.

 

Lokalwear ékszer csomagolás

Csomagolás és arculat: Csernák Bence

A LOKALWEAR olyan divattermékeket kínál, amelyek szoros kapcsolatban állnak egyes régiók kultúrájával, helyi kézműves technikáival és tradícióival. Modern köntösbe öltöztetve olyan ékszerek, amelyek megérintenek és rég elfeledett, szívet melengető emlékeket ébresztenek. Az egyedi csomagolások nem csak védik a termékeket, hanem egyben kiállításra is használhatók, látványosan kiemelik a tárgyak szépségét. Mint minden alapanyagnál, amivel dolgoznak, környezettudatosan választanak. A tervezéskor fontos volt a markáns identitás megteremtése mellett a semlegesség is, hogy többféle kollekciót lehessen az arculati színekkel, csomagolással „felöltöztetni”.

 

 

 Lush kozmetikumok csomagolása

Tervező: Rebecca Beeston, Lush Gift Design Team

Az angol eredetű, friss, kézi készítésű kozmetikumokat gyártó és forgalmazó LUSH cég csomagolóanyagainak mintegy 89%-a újrahasznosításból származik. A füles papírzacskók 100%-ban visszagyűjtött és újrahasznosított papírból készülnek. Céljuk, hogy csomagolóanyagaik 100%-ban újrahasznosítható vagy komposztálható legyen. Ajándékcsomagjaik újrahasznosított papírból készült dobozban kerülnek forgalomba, biológiailag lebomló, újrahasznosított papírból készült csomagolópapírral díszítve. Anyák napjára készült habfürdőikhez nagyon különleges címke tartozik: a papírba virágmagvak vannak beágyazva! A kártyát úgy, ahogy van, el lehet ültetni, és nyáron színes, vidám virágok kelnek ki belőle.

 

 

A Csimota könyvkiadó  könyvcsomagolása

Csomagolástervező: Énekes Adrienn

Mottó: A papír milliónyi lehetőséget kínál, meg kell találni a legmegfelelőbbet.

A Csimota könyvkiadó öt darabos mesekönyv csomagja egy papírcsík hajtásokkal és lyukakkal, így egy apró „retiküllel” távozhat a boldog vásárló a könyvvásár standjától.

 

 

Törülközőcsomagolás a Szent Gellért és a Széchenyi Fürdő számára

Tervező: Kéri Balázs, Művészeti vezető: Bálint Attila

Széchenyi Fürdő grafika: Nagy László

A tervezői feladat a fürdők sajátos karakterét az épületek egy-egy markáns homlokzati elemének felhasználásával hangsúlyozó, kézi rajz alapú, a termék kiemelkedő minőségét tükröző csomagolás létrehozása volt. A legfőbb alkotói kihívást a nagyon tág célcsoportot megszólítani képes, a múltat és a jelent harmonikusan ötvöző látvány kidolgozása jelentette. Elvárás volt a tervező felé továbbá, hogy a grafika kisebb változtatásokkal alkalmas legyen különböző termékek egy arculaton belüli csomagolásainak megalkotására, valamint, hogy a csomagolóanyag előállítása – lehetőség szerint – minél kisebb mennyiségű papírt vegyen igénybe.

 

 

Csipetnyi varázslat – fűszerbolt arculat és csomagolás, hallgatói munka a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetéből

Tervező: Czumpf Orsolya

A Csipetnyi varázslat- Ínyencek boltja különlegességek, specialitások kis üzlete, ahol fontos a minőség és előtérbe helyeződik a reformtáplálkozás. Jellemző az egyediség, sokszínűség, amit az arculat kialakítása is igyekszik tükrözni, például a szőnyeg-mintával, amelyen az alapanyagok sokfélesége jelenik meg. A boltban, túlnyomórészt fűszereket árulnak, csomagolásukat a régi „százfiókos fűszerállvány” ihlette. A fűszerek alapul szolgáltak az arculat tervezésében is, így történt például a színek meghatározása.

 

 

Rózsavölgyi csokoládé

Tervező: Csiszár Katalin

A Rózsavölgyi csokoládé venezuelai és madagaszkári kakaóbabból hazai műhelyben készül válogatott alapanyagok felhasználásával. Mivel maguk a csokoládékészítők tervezik a csomagolást is, ez egy különleges egységet eredményez, ami nem csak a funkcionalitásban, de a küllemben is megmutatkozik. Kizárólag papírba csomagolnak, ami sokszor nehéz akadályokat állít elénk, de élmény ezeket megoldani, trükkös hajtogatásokat kitalálni. Csomagolásaink anyagai 90%-ban újrahasznosítottak. Az embléma és a csomagolás technikájuk is egy kicsit talán visszaidézi a régmúlt időket, de ugyanakkor valamilyen poénnal visszahív bennünket a jelenbe.

 

 

Forrás: Kiscelli Múzeum kiállítás anyaga

Fotók: F. Szalatnyay Judit