fbpx

Jelentősen növekszik Magyarország csomagolópapír exportja

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 03.

A Prinzhorn Holding leányvállalata, a Dunapack Packaging felavatta legújabb zöldmezős beruházását, a Dunapack Tavria hullámpapír csomagolóüzemet Herszonban, Dél-Ukrajnában. Az új üzem mintegy 38 millió eurós beruházás eredményeképp valósult meg, és termelési kapacitása eléri az évi 150 millió négyzetméter hullámpapírt. 

 

 

Az osztrák székhelyű Prinzhorn Holding az újrahasznosítás, a papír- és csomagolóipar egyik legfontosabb szereplője Európában, míg Közép- és Kelet-Európában piacvezető ezeken a területeken. A Prinzhorn Holding számára a közép-kelet-európai régió stratégiai fontosságú, ezért a vállalatcsoport kiemelt célja, hogy támogassa a növekedést ezeken a piacokon.

„A Dunapack Tavria beruházás jól tükrözi közép-kelet-európai növekedési stratégiánk lényegét. Ez egy hosszú távú befektetés, amely demonstrálja a vállalat elkötelezettségét a régió mellett” – mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding pénzügyi igazgatója. „Stratégiánknak megfelelően az új üzem segítségével ügyfeleinket azok új piacain is ki kívánjuk szolgálni. Célunk, hogy velük együtt növekedjünk és kielégítsük innovatív és testre szabott csomagolási megoldásokra irányuló igényeiket. Az Ausztriában, Németországban és Magyarországon előállított hullámpapírt feldolgozva már eddig is jó minőségű, nyomtatott csomagoló anyagokat készítettünk Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban és hamarosan Törökországban is ezt fogjuk tenni.”

Az új üzem fontos exportlehetőséget teremt a magyar hullámpapír-termelésnek

 

Az elmúlt 5 évben a Prinzhorn Holding jelentősen növelte magyarországi jelenlétét több mint 5 millió eurós befektetést valósítva meg hullám-üzemében, és 2009-ben mintegy 280 millió eurós beruházással létrehozva a Hamburger Hungária új hullám-alappapír gyártó üzemét Dunaújvárosban. Évi 650 ezer tonna hullámpapír előállításával a Prinzhorn Holding és leányvállalatai csaknem a teljes magyarországi papírhulladékon alapuló papírgyártást képviselik, melynek mintegy 80%-a kerül exportra. Az új ukrajnai üzem hullámpapír szükségletének jelentős részét Magyarországról fogja importálni. Kezdetben a Hamburger Hungária mintegy 20 ezer tonna kartont fog az új csomagolóüzemnek szállítani, de a cél, hogy ez később évi 60 ezer tonnára emelkedjen, a csoport teljes magyarországi termelésének csaknem 10%-át felhasználva.

Következetes növekedési stratégia Közép-Kelet-Európában

 

„Ukrajnai bővítésünkkel, melyet további befektetések fognak követni a közép-kelet-európai régióban, megerősítjük magyarországi, ausztriai és németországi termelőüzemeink felvevőpiacait és helyi csomagoló gyáraink révén közelebb kerülhetünk ügyfeleinkhez” – mondta Cord Prinzhorn. „Magyarországon és Ausztriában az elmúlt években a legmodernebb sztenderdeket vezettük be a hullámpapír termelés területén, amelynek köszönhetően a legkiválóbb minőségű termékeket tudjuk előállítani. Ugyanakkor a költségek helyi sajátosságai miatt nagy eltéréseket tapasztalunk a különböző országokban működő üzemeink versenyképessége terén. Mindeddig elkötelezettek voltunk a folyamatos magyarországi befektetések mellett és a következő évekre vonatkozóan is további több mint 150 millió euró befektetésével számolunk a nemzetközi versenyképesség javítása érdekében, amihez azonban kiszámítható üzleti környezetre van szükségünk.”

 

A Prinzhorn Holding erősen elkötelezett amellett, hogy tovább fejlessze üzleti tevékenységét Közép-Kelet-Európában. „A közép-kelet-európai bővülő piacokat működésünk kulcsfontosságú területeinek tekintjük, és büszkék vagyunk rá, hogy az új üzem megnyitásával tovább erősíthetjük piacvezető pozíciónkat Közép-Kelet-Európában” – mondta Cord Prinzhorn.

 

A Prinzhorn Holding és leányvállalatainak legfontosabb erősségei és értékei az ügyfélközpontúság, a személyre szabott termékportfólió, a magas minőség, valamint a magas környezetvédelmi követelményeknek megfelelő termelés. A jelenlegi beruházásokkal is ezeket az értékeket kívánja tovább erősíteni.

Piacvezető szerep Európában

 

A Prinzhorn Holding körülbelül 3650 főt foglalkoztat 12 országban. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a papír- és csomagolóipar területén. Évi 1,6 millió tonna hullámpapírt állít elő újrahasznosított papírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót. A családi tulajdonban lévő Prinzhorn Holding székhelye Bécs mellett található, tevékenysége három divízióba szervezett: a Hamburger Recycling papírhulladék gyűjtésével és forgalmazásával, a Hamburger Containerboard hullám-alappapír előállításával, a Dunapack Packaging pedig hullámkarton csomagolási megoldásokkal foglalkozik.

 

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékbegyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és papírgyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb csomagolópapír-gyártó (Dunapack Kft.). A magyarországi piacvezető csoport több mint 1100 főt foglalkoztat. A magas hozzáadott értéket előállító és évi 400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt 20 évben mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon.