fbpx

Önkéntesek hada gyűjti az aludobozokat

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 05.
A visszagyűjtésben érdekeltek a kiskereskedők és a sörgyártók is
Az elmúlt 12 hónapban kissé emelkedett a hazai sörfogyasztás. Az 1,26 százalék bővülés háttere, hogy csökkent a prémium és a középkategóriás nedűk értékesítése, ellenben az olcsó termékcsoportoké emelkedett. A négy hazai óriás sörgyártó arról számolt be, hogy a csomagolási hulladék hasznosítása kiemelt hangsúlyt kapott 2012-ben. A fokozatosan növekvő alumínium doboz csomagolás sorsáért is felelősséget vállal az iparág, ezt igazolja, hogy 50%-ban újrahasználható, vagyis újra-tölthető, visszaváltható üvegben és hordóban forgalmazzák a sört, az aludoboz visszagyűjtését pedig szorgalmazzák. 

 

 

Tavaly százmillió darab alupalackot gyűjtöttek vissza, a kibocsátott mennyiség mintegy 60 százalékát, amely többek között annak eredménye, hogy az elmúlt években több mint 200 millió forintot fektettek be az alumínium italos dobozok gyűjtésére alkalmas automaták megvételébe és elhelyezésére országszerte. A befektetés eredményeként a magyar söripar 2012-ben immár az ország 180 kiemelt fontosságú kiskereskedelmi egységében üzemeltet ALU doboz begyűjtő automatákat, amely által a söripar a kibocsátott csomagolóanyagokat összegyűjti, újra feldolgozza, valamint újra felhasználja.

A sörgyártók évről évre sokat tesznek a környezetvédelemért és aktív részesei a társadalmi felelősségvállalásnak. E tekintetben az egyes söripari cégek saját szervezetükön belül alakítják ki stratégiájukat, amely tükrözi a világ, az európai és régiós célkitűzéseiket. Mindez érinti a gyártási folyamatokat, az alkalmazott technológia módszereit, melyek a környezet védelmét szolgálják.

A Dreher Sörgyárak környezetvédelmi dicsőségfalán említik a hulladék megelőzési mutatóikat, például a hulladék kevesebb, mint 1%-a kerül lerakóba, a hulladékok 92%-át anyagában hasznosítják, 7,7%-a kerül égetőbe, és csupán 0,3%-át szállítják a szeméttelepekre. A HEINEKEN 2009-ben dolgozta ki a 10 évre szóló „A zöldebb jövőért” stratégiáját, s ennek megvalósulását igazolja, hogy egy hektoliter sör készítése után a visszamaradó, nem hasznosított hulladék mennyisége 0,26 kg-ról 0,21 kg-ra csökkent. A Borsodi Sörgyár évek óta elkötelezett támogatója a környezettudatos szemléletnek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy legnagyobb fesztiváljain visszaváltható, ún. RE: pohár rendszert működtet, jelentősen csökkentve ezzel a rendezvényeken képződött hulladék mennyiségét. A sörgyár jóvoltából tavaly a Hegyalja Fesztiválon ihatták Re-pohárból sörüket a fesztiválozók, jó példát mutatva a fiatalok előtt a többutas-csomagolás hangsúlyozásában.

Duma Lásló, a Returpack Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy sikeres évet zárt, és folyamatos érdeklődés kísérte az alumínium dobozok visszagyűjtésére hazánkban kifejlesztett Returpack-modellt. A Returpack Kft. a Magyar Sörgyártók Szövetségével összefogva működteti az önkéntes visszagyűjtő rendszert, munkájukat támogatta a BCME európai szervezete is.

 

Az élelmiszer-kereskedelmi láncoknál működtetett 180 visszaváltó automata, valamint a zömében a hajléktalanok gyűjtésének köszönhetően 1.700 tonna alumínium kerülte el a hulladéklerakókat. A lakosság (a visszagyűjtésbe bekapcsolódott kiskereskedelmi egységeknek is köszönhetően) 2 forint visszaváltási díj mellett környezettudatos és kényelmes módon tudja az aludobozokat átadni a hasznosítást végzőknek. A visszagyűjtési rendszer védi a környezetet, és az alumínium doboz előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentős energiát takarít meg, amelyet kiszámol a Returpack-automata, az eredményről azonnal tájékoztatja a gyűjtést végzőt. Duma László állítja, a hálózat bővítése mellett nagy szerepet játszik az eredményeikben, hogy tájékoztatják a fogyasztókat, ismereteket közölnek az aludobozok hasznosságáról. A rendszer tervezésekor lényeges szempont volt a fogyasztók kényelme. Éppen ezért fogadják be a gépek az összegyűrt vagy összelapított dobozokat is, hiszen így a visszaváltásig az otthon gyűjtött dobozok nem foglalnak sok helyet.

Az automaták további telepítésében figyelembe veszik, hogy egyes áruházak nem veszik jó-néven a dobozokkal érkező önkéntes gyűjtők forgalmát az üzleteik közelében, ezért néhány berendezést egyes hajléktalan szálló mellett állítanak üzembe, ezzel növelve a hasznosítás arányát.

A visszavett dobozokat zsugorítják, ezzel emelik a szállítás hatékonyságát, végül a préselt dobozok a gyűjtőgép belsejében elhelyezett konténerbe kerülnek. Innen egy központi feldolgozóba szállítják, ahol előkészítik, bálázzák a hulladékot. Az alumíniumot többnyire németországi hasznosító üzemek, kohók beolvasztják, alumínium tömböt gyártanak, amiből azután új dobozok, és más használati tárgyak, autóipari,építőipari alkatrészek, termékek készülnek.