fbpx

Újdonságok a nagyvilágból

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 06.

Ultra vékony zsugorfóliák

A poliolefin csomagolófóliák világszerte vezető francia gyártója, a Bolloré ultra vékony zsugorfóliával jelent meg a piacon Bolfresh márkanéven. A fóliát friss és mélyhűtött élelmiszerekhez fejlesztették ki, de húsárukhoz, kolbászokhoz, pizzákhoz, grilltermékekhez is alkalmazhatók módosított gázatmoszférában is. A Bolfresh fóliák vonzó megjelenést biztosítanak a polcokon, párásodás elleni védelemmel is szolgálnak, és optimális zárást garantálnak. Az élelmiszeripari felhasználásra engedélyezett fóliák nagy teljesítményű gépsorokon is feldolgozhatók. 

 

Háromszorosan kitüntetett kekszcsomagolás

 

A flexibilis csomagolások ismert gyártója a Printpack, a péksüteménygyártó Walkers Shortbread és a Macfarlane Labels együttműködéséből született visszazárható kekszcsomagolás egy féléven belül 3 díjat nyert. Az újonnan kifejlesztett csomagolási forma egyszerű, gyors nyitást és kényelmes visszazárhatóságot tesz lehetővé, és az eltarthatósági idő is meghosszabbítható. A WorldStar kitüntetés mellett a csomagolás még másik két díjat nyert Amerikában és Angliában is. Először alkalmazták ezt a visszazárható formát függőleges csomagolási rendszereknél.

 

Zöld címke

 

A Mail Druck+Media „zöld címke” márkajelzéssel megújuló nyersanyagforrásból származó fóliacímkét gyárt. A cellulózalapú Naturflex-fóliák fehér és átlátszó kivitelben is kaphatók, mindkettő biológiailag lebomló, ipari és háztartási komposztálókban is lebomlanak. A fóliacímkéket élelmiszeripari felhasználásra alkalmas festékkel nyomtatták, amely nem tartalmaz ásványi olajat sem oldószert. A gyártás digitálisan történik, nem használnak műanyag klisét vagy vegyi eljárással készített nyomólemezt. Stancformákra sincs szükség, mivel lézervágó technikával dolgoznak. A zöld címke környezetbarát feliratozási lehetőséget kínál a biotermékek gyártói, forgalmazói számára.

 

Úttörő csomagolási megoldás

 

A Klingele Papierwerke, amely nemcsak hullámpapírlemez csomagolásokat gyárt, hanem hpl nyersanyagot is, Fastfix néven kifejlesztett és szabadalmaztatott egy rendszert hpl dobozokhoz, amellyel a dobozba helyezett betéttel párnázó-, vagy töltő anyag nélkül rögzíthető a termék. A cég számításai szerint 30000 csomagolási egység esetében a munkaasztalnál a csomagolásra szánt idő 30 %-a megspórolható. A rendszer reciklált papírból áll, vagyis környezetbarát, és egynemű a csomagolás. A töltőanyag elhagyása miatt takarékoskodni lehet a fosszilis forrásokkal. A dobozba helyezett terméket egy összehajtott betéttel lehet rögzíteni, a betét geometriájának köszönhetően a doboz zárásánál a fülekkel együtt automatikusan stabilizálja a terméket. A betét a dobozt két részre osztja, elválasztja a terméket a behelyezett kísérőiratoktól.

 

 

Bevásárlókocsi hullámpapírlemezből

 

Az Atlas Packaging, az egyik vezető angliai hpl csomagolás gyártó mutatta be a hpl-ből készült bevásárlókocsit a Pro2Pack kiállításon, ahol a cég a standját szupermarketként rendezte be. Az Atlas nagy beruházása az Emba 245QS Ultima gépsor, amely 18000 dobozt tud óránként gyártani, 4 színes nyomtatóval, IR szárítóval felszerelve. A nyomat minősége messze felülmúlja a flexot.