fbpx

Hungarikonok – A milánói világkiállításon is bemutatkozhat a gyűjtemény

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 05.

Az elképzelések szerint a 2015-ös milánói világkiállításon is bemutatják a híres emberek tárgyaiból összeállított, Hungarikonok elnevezésű művészeti gyűjteményt. A csaknem 100 relikviát a magyar pavilonban tervezik kiállítani – mondta el a kollekció Budapesten élő tulajdonosa az MTI-nek.

 

Kárpáti Tamás szerint a gyűjtemény darabjait az emeli művészeti értékké, hogy a kiemelkedő személyiségek használati tárgyai egy-egy képzőművészeti alkotásba beépülve, túlmutatva a hétköznapi valóságon új értelmet nyernek. Papp László háromszoros olimpiai bajnok bokszkesztyűjét például két festő, Verebics Ágnes és nővére, Kati egy nyers erőt, a hősies küzdelmet, a bátor próbát kifejező képükre helyezték és az alkotás az ökölvívóringet idéző keretben teljesedik ki.

 

A merész asszociációkra késztető kollekció érdekességei közé sorolta a gyűjtő Rubik Ernő kockáját, amelyet Mata Attila szobrász alumíniumból megalkotott, kicsavarodott elemekből álló kisplasztikába épített be. A Nobel-díjas Kertész Imre szalmakalapja Gábor Áron szobrász jóvoltából szögesdrótból formált fordított kosár tetején díszeleg, utalva az írónak világhírnevet hozott Sorstalanság című regényére.

Mindezek mellett Puskás Öcsi edzőcipője, Albert Flórián meze, Makk Károly rendezői széke, Barcsay Jenő ecsetje, Faludy György tolla is gazdagítja a kollekciót. De a gyűjtő hozzájutott  Nagy Imre asztali órájához is, amelyen a mutatók 5 óra 16 percnél állnak, örök mementójaként annak, hogy 1958. június 16-án ebben az időpontban végezték ki a hajdani miniszterelnököt. Az érdekességek között látható Károlyi Mihály sétabotja és Aba Novák Vilmos kedvenc pipája is.

 

A különös kollekció tulajdonosa az 1980-as években kezdett festményeket gyűjteni és öt éve merült fel benne a Hungarikonok ötlete. Az első időkben nehezen sikerült egy-egy darabot megszereznie, de ahogy híre ment e szenvedélyének, sorra jöttek a felajánlások, immár külföldről is.

Így egészült ki a kollekció például John Lennon nyakkendőjével vagy Niki Lauda emblematikus sapkájával, amely egy stilizált, rózsaszínű kis álomautón elhelyezve alkot kompozíciót. Jirí Menzel cseh filmrendező Very boring (nagyon unalmas) feliratú pulóverét adta oda, azzal a megjegyzéssel, hogy e ruhadarabot – froclizásként – gyakran művész barátai színházi bemutatóin viselte.

 

A századik relikviához közeledő Hungarikonok egyik legújabb szerzeménye Kodály Zoltán metronómja, amely évtizedeken át a zeneszerző zongoráján állt, és nehéz szívvel mondott le róla a Kossuth-díjas Vásáry Tamás zongoraművész. Ő ugyanis Kodálytól örökölte a becses darabot. Ugyancsak újdonság Cseh Tamás eredeti Mambó márkájú magnója – sorolta az új szerzeményeket Kárpáti Tamás.

 

A gyűjteményt néhány éve Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Egerben és Keszthelyen már láthatta a közönség, tavaly Londonban az olimpia ideje alatt állították ki, de közönségsikert aratott Rómában, Bécsben és Dunaszerdahelyen is. Érkeztek felkérések Moszkvából, Brüsszelből, Párizsból és New Yorkból is, egyelőre azonban logisztikai nehézségek akadályozzák a világ körüli utat. Annyi azonban bizonyos, hogy legközelebb 2014. január 22-én, a magyar kultúra napján a Magyar Állami Operaház egyik termében nyílik Hungarikonok-kiállítás – mondta Kárpáti Tamás.

 

MTI 2013. augusztus 3.