fbpx

Több mint 300 milliós bírság az átcímkézett gumicukorért

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 16.

Mintegy 400 ezer tasak átcímkézett, jogellenesen meghosszabbított minőség megőrzési idejű gumicukor miatt több mint 300 milliós bírságot szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 

 

Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök a szaktárca közleménye szerint még júniusban kaptak közérdekű bejelentést arról, hogy szokatlanul olcsón, jelentős mennyiségű gumicukrot árulnak az interneten. A hatóság azonnal intézkedett, az ellenőrök egy Pest megyei raktárépületben bukkantak a 149 raklapnyi édességre.

 

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a rossz minőségű termékeket egy svájci székhelyű vállalkozás egy Pest megyei raktárhelyiségben tárolta, majd azokat átcímkézve és 2014-es minőség megőrzési idővel ellátva kínálta megvételre.

 

Az élelmiszer-biztonsági hatóság elrendelte a mintegy 400 ezer tasak, vagyis körülbelül 80 tonna mennyiségű átcímkézett gumicukor megsemmisítését, így ezek a termékek már nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba.

 

A megsemmisítéssel egy időben a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság 332 milliós élelmiszer-ellenőrzési bírság szabott ki a visszaélést elkövető cégre.

 

MTI 2013. augusztus 15.