fbpx

Digitális kivágók kiválasztásának szempontjai

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 23.

„Ha korábban is tudtam volna azt, amit most, már sokkal korábban vettem volna egyet” – hangzik el egyre gyakrabban a digitális kivágókat használók szájából.

 

Egyre újabb és újabb digitális kivágó/maró modellek hódítják meg a piacokat napjainkban. A nyomdaipari szolgáltatást nyújtó cégek, évek óta alkalmazzák a digitális nyomtatást, melyben a felbontás, képminőség, nyomtatási sebesség és egyéb más területek szakértőivé váltak. Azonban, ha a digitális kivágás kerül előtérbe, új kihívásokkal szembesülnek, és kevés tapasztalattal rendelkeznek a választási kritériumok meghatározásában.

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni egy digitális kivágó/maró berendezés értékelésénél és kiválasztásánál.

 

Méretválasztás

A digitális nyomtatók rohamos fejlődésének a nyomtatók gyors amortizációja is velejárója, szemben a digitális kivágó gépek hosszú, gyakran 15 éves élettartamával. A megfelelő méret kiválasztásánál az egyik legnagyobb hibalehetőség az a jövőbeli igények figyelmen kívül hagyása. Ezért fontos, hogy a ma beszerzésre kerülő digitális kivágó ne csak a már meglévő nyomtatókhoz illeszkedjen, hanem képes legyen a folyamatosan változó nyomtatási formátumokhoz is hatékonyan alkalmazkodni. Egy kivágó asztal választásakor csak annak méretein nem lehet később változtatni. Azonban az adagolók, szerszámok és egyéb kiegészítők teljes választéka biztosítja, hogy kivágó kapacitása mindig a szükséges szintre fejlődhessen.

 

 

Hatékonyság

Egy gép sebességét gyakran azonosítják a hatékonyságával, azonban a sebesség érték csak azt mutatja meg, hogy a gép egy adott irányban, egyenes vonalon milyen maximális sebességgel képes vágni/marni. A gyakorlatban viszont sokkal többször találkozunk összetett formákkal, íves vonalakkal. A formák kivágása során a vágókést a sarkokhoz érve a kivágó gép kiemeli az anyagból, pozícionálja és így engedi vissza újra az anyagba, marásnál pedig főként az anyag és a szerszám határozza meg a sebességet, így a specifikáció szerint legnagyobb sebességadatokkal rendelkező kivágó gép nem biztos, hogy a munka folyamán a leghatékonyabb lesz.

A fentieken kívül egy gép termelékenységét jelentősen befolyásolja az előkészítés, gépbeállítás és átállítás, vágás és az anyagkezelés ideje. A nagyobb kivágó asztalok lehetővé teszik, hogy a kivágott darabok összegyűjtése és a következő kivágandó anyag pozícionálása gördülékenyen, a munkafolyamat megszakítása nélkül történjen. Általában elmondható, hogy a holtidők kiiktatása eredményesebben emeli a termelékenységet, mint a sebesség és gyorsulási adatok megduplázása.

 

ELLENŐRZŐ LISTA: kapna az Ön által kiválasztott gép minden sorban pipát?

 

Megfelel a következő évek igényeinek is a plotter mérete?

 

P
Tartalmaz még elég tartalékot a plotter teljesítménye a pillanatnyi termeléshez képest? P
Megoldható a termelékenység növelése, ha a pillanatnyi termelés is növekedni fog? Ha igen, milyen költségekkel?

 

P
Lehetséges automatizálni az anyagadagolást, ha szükséges a mostani munkaerő csökkentése? Ha igen, milyen költségekkel? P
Kínálkoznak lehetőségek a felhasznált szerszámok/alkalmazások bővítésére? Ha igen, milyen költségekkel? P
Milyen hatékony a vákuum rendszer? Szükséges-e a nem használt területek lezárása/letakarása? P
Mennyi a várakozások szerinti elektromos költsége az üzemeltetésnek? P
Könnyen megközelíthető a munkaterület a vágási mélység/minőség stb. ellenőrzéséhez? Ha igen, biztonságosan tudja-e ezt elvégezni a gépkezelő? P
Mennyire integrálható a digitális kivágó/maró a meglévő termelési rendszerbe, a meglévő szoftverekhez? P
Mit tartalmaz a garancia és mit nem?

 

P
Van lehetőség gyors szerviz beavatkozásra? Mennyibe fog kerülni a szervizelés (utazási költségek, munkadíj, alkatrészek)? P

 

Sokoldalúság

A digitális kivágók fejlődése új lehetőségeket teremt a digitális nyomtató gyártók számára is, hogy bővítsék és differenciálják kínálatukat. Akár újszerű alkalmazásokról, új anyagokról vagy szolgáltatásokról legyen szó, minél több szerszám és funkció elérhető a kivágó gépekhez, annál jobban bővül az új lehetőségek köre is. ***

Egy gyakran figyelmen kívül hagyott, és alábecsült funkció az, hogy a kivágó gép képes legyen egy anyag felületétől állandó mélységben vágni. Számos alkalmazási területen van szükség pontos és egyenletes mélységű V-marásra és kivágásra, többek között Braille feliratok készítésénél, a megvilágított akril feliratok marásánál és Dibond lemezek hajlításánál. Sok kivágó gép csak a kivágó asztalhoz viszonyítva tud állandó marási mélységet tartani, de minden asztalnak van egy pár tized milliméteres tűrése. Ha ehhez hozzávesszük a szállítóhevederrel ellátott asztalok esetében a szállítóheveder vastagságának pár tized milliméteres szórását, a hevederen lévő maróalátét vastagságát, látszik, hogy a marás nem egy tiszta folyamat. Olyan alkalmazásoknál, ahol a pontos mélység kiemelkedően fontos tényező a kivágó gépnek, képesnek kell lennie az anyag felületéhez viszonyítani.

Anyagrögzítés

A vágókés élén és a marófejen használatkor fellépő erők a megfelelő rögzítés nélkül eltolnák vagy elmozdítanák az alapanyagot. A legtöbb kivágó/maró vákuumos rögzítő rendszert használ ennek megakadályozására, de az egyes rendszerek hatékonysága között gyakran nagyok az eltérések.

A legtöbb rendszerbe egy meghatározott szívóerőt generáló vákuumszivattyú kerül, amit a névleges teljesítménye szerint minősítenek, így a kivágó gép lehet egy vagy két darab 4kW-os szivattyúval szerelt. A szivattyú a maximális teljesítményét zárt vákuumrendszer mellett adja le, ami azt jelenti, hogy a kívánt szívóhatás eléréséhez a kivágó asztal nem használt területeit le kell zárni. A marás során a kimart anyag helyén át levegő kerül a rendszerbe, illetve textilek, porózus papírok rögzítésénél a rendszer átszívja az anyagon a levegőt, aminek eredményeképpen csökken a szívóteljesítmény. A gyakorlatban a rögzítés erőssége a szívóteljesítmény és a beszívott légáram mértékének függvénye. Minél nagyobb a légáram annál hatékonyabb a szivattyú, hiszen így a munkaasztalon szükségtelen a nem használt területek fedése.

 

Egyszerű használat

Egy új operátor betanítása esetén az az idő, amíg kényelmesen és megbízhatóan tud dolgozni a kivágó géppel egy nagyon fontos szempont. A kivágás jellemzően egy hosszabb munkafolyamat utolsó lépése, mielőtt egy adott termék csomagolásra kerül, és kiszállítják a vevőhöz. A legkisebb hiba is azt eredményezheti, hogy a teljes gyártási folyamatot újra kell kezdeni, emiatt csúszik a határidő és végül akár az ügyfelünket is elveszthetjük. Ennek tudata lehet gyakran elég ok, hogy az operátor kényelmetlenül érezze magát. Ahhoz hogy, a munkafolyamatok könnyen átláthatóvá váljanak, a lehetséges emberi hibák valószínűsége minimális legyen, figyelmetlenségből eredő balesetek ne forduljanak elő, elengedhetetlen egy intuitív szoftver.

Egy jó szoftver dinamikusan végigvezeti a felhasználót a kivágási folyamatok valamennyi fázisán, miközben folyamatosan felajánlja a megfelelő minőség érdekében elérhető, rendelkezésre álló szerszámok legoptimálisabb választékát. A szoftver alkalmazása nem igényel széleskörű felhasználói ismereteket, nem teszi szükségessé a rendszeres teszteléseket, segít kiküszöbölni a hibákat, minimalizálja a beállítási időt, és gondoskodik arról, hogy a plotter mindig a maximális hatékonysággal működjön.

 

Stabilitás

Egy kivágó/maró gép mozgó alkatrészei hihetetlen távolságokat tesznek meg élettartamuk során és a stabilitásuk, pontosságuk nem csökkenhet.

Habár a stabilitásnak és a robosztusságnak nincs mértékegysége és mindenki eltérően értelmezheti, nem nehéz ezeket a jellemzőket összehasonlítani.

Általánosságban a vágó/maró gépnek szilárd alapokra van szüksége, hogy elnyelje a szerszámok gyors mozgásából eredő erőket. A teljes súly gyakran jó képet ad a gép mechanikai felépítéséről, szilárdságáról. A nagyobb súly általában szilárdabb felépítéssel párosul. A mozgó alkatrészek és szerszámok súlya ugyanakkor minél kisebb kell legyen, hogy a gyakori és gyors mozgások ne koptassák el őket idő előtt és a kisebb súlynak köszönhetően mozgatásuk kevesebb energiát igényeljen.

A prémium kivágó/maró gépek minden eleme és a teljes kivágó gép is a lehetséges igénybevételek figyelembevételével kerül gyártásra.

Eredeti minőségű szerszámok, alkatrészek

Bármely lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ez igaz a felhasznált szerszámokra is. Fontos, hogy mindig az eredeti, legjobb minőségű szerszámokat használjuk gépeinkhez. A prémium kések és marófejek a legnagyobb precizitással és állandó minőségben készülnek. Egy nem megfelelő gyártási technológiával készült, 30.000- es fordulatszámmal működő, kiegyensúlyozatlan marófej könnyen kárt tehet a gépünk többi részében is. A működtetés teljes költségét tekintve a szerszámok és kisebb alkatrészek költségei kis tételnek tűnnek, mégsem érdemes ezen spórolni, mert az egy hiba esetén könnyen megnövelheti szerviz költségeinket. A komoly gyártók egyedi azonosítószámmal látják el minden egyes késüket, hogy az élettartam és a teljesítmény nyomon követhető legyen.

 

Csák Levente – U. M . Kereskedelmi Kft. www.unimark.hu