fbpx

Négy „Oscar-díjat” hozott el a magyar csomagolóipar

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 15.

Három szakmai szervezet, a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség, valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség együttműködésében létrehozott PPDexpo szakkiállítás 2013. november 19-21. között nyitja meg első ízben kapuit. A kiállítás tematikájában jelentős szerep jut a csomagolóiparnak, amely az elmúlt időszakban számos jó eredményt is felmutatott.

 

 

A magyar csomagolóipar utolsó egész éves statisztikai adatai szerint 2012-ben az ipar és ezen belül a feldolgozó ipar átlagánál is jobb eredmény ért el. A KSH adatai szerint a hazai csomagolóipar teljesítménye az elmúlt évben 482 milliárd forint forgalom mellett 855 ezer tonna volt. Az értékben mért adatok csekély növekedést, míg a volumenadatok szinten tartást mutatnak. Örvendetes, hogy vala-mennyi vezető csomagolóanyag, így a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a fa exportja értékben növekedett tavaly.

A 2011-ig rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján a csomagolási hulladékok hasznosítása területén is jó eredményekről lehet számot adni. Az EUROSTAT közelmúltban publikált, és EU-s szinten a legfrissebbnek számító adatai szerint 2011-ben a csomagolási hulladékok hasznosítása 62,9% volt, ami meghaladta a Magyarország számára 2012 év végéig elérendő 60%-os értéket. Az egyes csomagolóanyag fajták esetében is jó mutatók kerültek napvilágra, a nagy hagyományú papír begyűjtés például 94%-ot, a fém csomagolószereké pedig 83,5%-ot ért el, de például a műanyagok hasznosítása is magasan meghaladta az EU által kötelezően kitűzött értéket.

A PPDexpo keretében kerül sor az idén 30. alkalommal meghirdetett HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az 1967-ben útjára indított nemzeti versenyen idén 32 vállalat 58 nevezéssel indult. A zsűri hat pályázatnak ítélte oda a HUNGAROPACK díjat, 32 nevezés különdíjas, míg egy pedig okleveles elismerésben részesült.

 

A hat HUNGAROPACK díjjal kitüntetett vállalat, illetve nevezés:

  1. az FSD Packaging Kft. közvetlen lézernyomtatású display állványa
  2. a HUNGERIT Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. kacsapecsenye fogyasztói csomagolása
  3. a Mosonpack Kft. autóalkatrész szállítási csomagolása
  4. a Stora Enso Packaging Kft. karóra díszdoboza
  5. az SZ. Variáns Kft. Cinq Filles ajándékcsomagolása
  6. a Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection csomagolása

 

A szakkiállításhoz számos – több közülük díjmentes – szakmai kísérőrendezvény is csatlakozik.

A magyar nemzeti versenyen díjazottak jogosultak részt venni a Csomagolási Világszövetség által szervezett WorldStar csomagolási világversenyen. Idén hat magyar nevezés mérette meg magát a nemzetközi versenyen, és négy nevezés érdemelte ki a szakma „Oscar-díjának” számító elismerést. E négy díjjal a 2007-2013. közötti időszakban Magyarország, illetve a magyar csomagolóipar 35 világdíjat nyert.

 

A WorldStar díjat nyert vállalatok és nevezéseik:

  1. Gabriel Bonbon Kft. Sisi termékcsalád fogyasztói csomagolása
  2. Rollbox Trade Kft. sütőfólia rollbox rendszerű fogyasztói csomagolása
  3. STI Petőfi Nyomda Kft. McMix doboza és a Durex Mutual Pleasure óvszerek display állványa

 

A magyar csomagolóipar nemzetközi elismerését jelzi, hogy a Csomagolási Világszövetség 2016. évi tavaszi találkozóját Budapesten tartja.

 

További információ:

 

Nagy Miklós főtitkár

[email protected]

Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

06 20 391-9316