fbpx

Gyerekek tízezrei gyűjtötték a kupakokat

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 24.

Több mint 13 tonnányi hulladéktól szabadították meg a környezetet. 

 

A műanyag értékes erőforrás – erre irányította rá a figyelmet az idei évben immár ötödik alkalommal megszervezett Kupakverseny, amelyet a Holofon Zrt. bonyolított le az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) támogatásával. A társadalmi szemléletformáló akció keretében – május 9. és június 6. között – az óvodás és általános, valamint középiskolás diákok összesen 6.765.075 darab műanyag kupakot gyűjtöttek össze. Ha ezeket egymás mellé tennénk, 135 km hosszú „kupakláncot” formálhatnánk belőlük. A legügyesebb kupakgyűjtőket június 20-án az OHÜ székházában díjazták.

 

Az idei Kupakversenyen összesen 40 iskola és 57 óvoda vett részt szerte az országból. A kampány keretében ezekben az intézményekben mindössze egy hónap alatt 19.119 gyermeket, fiatalt sikerült megmozgatni. A legaktívabbnak Budapesten bizonyultak a résztvevők, itt 2,9 tonna, míg Komárom-Esztergom megyében bő 2,3 tonna, Pest megyében mintegy 2,2 tonna, Csongrádban pedig közel 1,3 tonna kupakot gyűjtöttek össze.

 

Az előző, 2012. októbere és 2013. februárja között lezajlott akció keretében 5 hónap alatt valamivel több mint 34 tonna műanyag kupakot sikerült összegyűjteni. A megmérettetést meghirdető cég, amely hazánk egyik vezető műanyag újrahasznosító „zöld” vállalata az összegyűjtött műanyag hulladékot anyagában hasznosítja: úgynevezett regranulátumot állít elő belőle, abból pedig a műanyag feldolgozók ismét készterméket gyártanak.

 

Az akcióval a környezettudatosságot szeretnénk erősíteni a legfiatalabb generációk tagjai körében, hiszen az ő gondolkodásmódjukat a legkönnyebb formálni és ők jelentik a jövőt, így a szemléletükön, életmódjukon sok minden múlik – fogalmazott a díjátadón Toronyi Zoltán vezérigazgató. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a legfiatalabbak közül is minél többen tegyenek legalább egy kis lépést környezetünk fenntarthatósága érdekében. Ezen célok az OHÜ társadalmi szemléletformáló szerepével, tevékenységével is összhangban vannak, az ügynökség ezért állt a kezdeményezés mögé.

 

 

A Kupakversenyen három kategóriában hirdettek eredményt, a díjazottak a következők:

 

Óvoda kategória

  1. Zengő Óvoda és Bölcsőde
  2. Bp. Főv. XIII. ker. Önkormányzat Egyesített Óvoda Varázskarika Tagóvodája
  3. Napsugár óvoda és bölcsőde
  4. Tinnyei Napközi Otthonos Óvoda
  5. Csemetekert Óvoda

 

500 fő alatti iskola és középiskola kategória 

  1. Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézménye és „Makray”Fejlesztő Iskola
  2. Táti III. Béla Általános Iskola Tagintézménye
  3. Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola
  4. Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  5. Ecsegfalvi Általános Iskola

 

500 fő feletti iskola és középiskola kategória 

  1. Nádorvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola Kölcsey Ferenc Általános Iskolája
  2. Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola
  3. Ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola

 

A kategóriák nyerteseit 100, 75, 50, 20 és 10 ezer forint értékű Shopline vásárlási utalvánnyal jutalmazták, valamint tárlatvezetésen is részt vehetnek a Hasznos Hulladék Tanösvényen az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. felajánlásaként.

 

Budapest, 2014. június 20.

 

Török Szabolcs  

szóvivő