fbpx

Csíkos és kockás alkotásokkal lehet jelentkezni a KódVilág Design Pályázatra

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 29.
Budapest, 2014. szeptember 25.
A vonalkódokat és 2D kódokat egyedi látásmódban feldolgozó művészi alkotásokat vár pályázatára a GS1 Magyarország. A szabványos azonosítással foglalkozó nonprofit szervezet kreatív alkotóktól várja, hogy művészi kontextusba helyezzék a mindennapjainkat átszövő kódokat. A pályaműveket október 26-ig lehet beadni.
Kódok művészi megközelítésben
A KódVilág Design Pályázatot abból az alkalomból hirdette meg a GS1 Magyaroszág, hogy a hazai szabványszervezet 30 éves jubileumát ünnepli, illetve az első vonalkódot a kereskedelemben éppen 40 évvel ezelőtt olvasták le.
A pályázatra a vizuális művészetek területén alkotó képző- és iparművészek, designerek és művészhallgatók, illetve minden magát kreatívnak valló pályázó jelentkezését várják, akiket megihlet a kódok csíkos és kockás világa. A pályázatra beküldhető festmény, grafika, szobor vagy kisplasztika, használati tárgy, ruha, fotó de akár videofilm is. A pályázók feladata tehát az, hogy a kódok racionális, matematikai alapokra épülő világát közelebb vigyék a művészethez. Mindez nem lehetetlen, hiszen a geometriai formák több művészeti ágban és világhírű alkotók munkáiban is gyakran visszaköszönnek. Az alkotásokat október 26-ig várják a szervezők a [email protected] email címre.
Kíváncsiak vagyunk, hogy a kortárs alkotókat hogyan ihletik meg azok a hétköznapi kódok, jelek, melyekkel ma már nap mint nap találkozunk, nem csak a bolti vásárláskor, de reklámokban, az interneten, az utcán, saját okostelefonunkkal pedig már leolvasni és értelmezni is tudjuk őket. A vonalkód és a 2D kód művészi megjelenítése most még közelebb hozhatja hozzánk a kódok világát.
– mondta Burányi Zsófia a GS1 Magyarország PR és marketing menedzsere.
A pályázatra beérkezett alkotások közül a hozzáértő szakma és a szélesebb közönség egyaránt kiválaszthatja kedvencét. A neves művészekből és egyetemi művésztanárokból álló zsűri szakmai szempontok alapján, két fordulóban értékeli a pályaműveket, míg a nagyközönség online szavazáson voksolhat majd a neki tetsző alkotásra.
KódVilág kiállítás a Design Terminálban
A pályázat legkiemelkedőbb 25 alkotását a budapesti Design Terminálban tekintheti meg a nagyközönség, november 26-tól négy napon át. A kiállításmegnyitón hirdetik majd ki a pályázat első három helyezettjét is, akik pénzjutalomban részesülnek. A GS1 Magyarország tervei közt szerepel, hogy jövőre a legjobb alkotásokat egy országos vándorkiállításon is bemutatja.
A pályázat népszerűsítésébe művészeti közösségek és több kortárs kulturális médium is bekapcsolódott, így a KódVilág partnere a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) a Trafó, a Kreatív magazin, a WeLoveBudapest, a Kultúrpart, az InSitu, a PS magazin, valamint az Edupress.