fbpx

Robottechnológia a Rondo Hullámkartongyártónál

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 07.
Teljesen automata áruáramlási rendszert épít ki budapesti üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft., amely mintegy 350 millió forintot költ el a befejezéséhez közeledő beruházásra. Az osztrák érdekeltségű vállalat Soroksáron működő gyárában naponta 700-800 raklapnyi hullámkartonpapír terméket állít elő, több száz hazai és külföldi iparvállalatot látva el korszerű, környezetbarát csomagolóanyaggal. Az új fejlesztés a teljes magyarországi csomagolóipar számára kijelöli a fejlődés útját, elébe menve a csomagolások tisztaságára és az élelmiszer-biztonsági szempontok fokozott figyelembe vételére vonatkozó növekvő vásárlói igényeknek.
Nem lesz szükség többet raklapokra és targoncákra a soroksári gyárban, 350 millió forintos beruházással, egy robottechnológiával működő ún. palettázó berendezést telepített a Rondo, ezzel téve teljessé automata áruáramlási rendszerét.
„Az M0-ás autóút közvetlen szomszédságában található üzemünkben, három műszakos működés mellett, naponta 700-800 raklapnyi kész hullámkarton csomagolóanyagot gyártunk, napi szinten 30-35 kamiont megpakolva a készáruval. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy az elkészült csomagolóanyagok rakodása fennakadások nélkül, gyorsan és biztonságosan történjen”
– fogalmazott Sigray Mária ügyvezető igazgató. A hamarosan működésbe álló új berendezésnek köszönhetően az elkészült csomagolóanyagok szállításra történő előkészítése egyszerre lesz gördülékenyebb és biztonságosabb.
Az új technológia bevezetése az egész hazai csomagolóipar számára példaértékű. Annak köszönhetően ugyanis, hogy a gyártási részlegre a fejlesztés elkészültét követően nem fognak bekerülni a piacon forgó raklapok, az egész gyártási folyamat tisztábbá és ellenőrizhetőbbé válik. Az újítás lényege, hogy a gyártósor végén egy robotizált berendezés veszi a le a készárut, és rendezi szállításra alkalmas egységekbe. 
A Rondo csoport elsőként – egy évvel ezelőtt – két ausztriai gyárában szerelt fel hasonló automata berendezéseket. A kedvező tapasztalatokat látva a társaságcsoport tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a magyarországi gyárukban is bevezetik a piacon iránymutatónak számító technológiát.
A Rondo 1994-ben alapította magyarországi leányvállalatát Rondo Hullámkartongyártó Kft. néven. A cég azóta – folyó értéken számolva – több mint 10 milliárd forintot költött beruházásokra. A mintegy 190 főt foglalkoztató társaság, az indulás évét leszámítva, minden évben jelentős nyereséget ért el, a magyar piacon megtermelt haszon meghatározó részét magyarországi gyártóbázisa fejlesztésére forgatva vissza.