fbpx

Generatív gyártás a 2015. évi „Intec és Z”-n

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 16.
Kiállítóknak szánt új formátum február 25-én a 3D nyomtatásnak szentelt speciális eseményen
„Generatív gyártástechnika – ipari 3D-nyomtatás” workshop február 27-én
2015-ben Lipcse lesz a németországi fémfeldolgozó ágazat legfontosabb és legnagyobb vásárának a színhelye. Február 24-től 27-ig az „Intec és Z” invitál a vásárvárosba. A most sorra kerülő kapcsolt vásárra 30 országból kereken 1400 kiállító érkezése várható. Csupán az Intec kiállítói területe több mint 20 százalékkal lett nagyobb az előző ilyen rendezvényhez képest.
A kísérő szak- és keretprogram az „Intec és Z” elválaszthatatlan alkotórésze. Felöleli az ágazat fejlesztési témáit, és a Fraunhofer intézetek gyártástechnikai szövetségének az „Erőforrás-hatékony termelés” című kongresszusától kezdve a „Lean Factory” gyártáson keresztül a „Kompozit szerkezetek a sorozatgyártás útján – fejlesztés, gyártás, feldolgozás, minőségbiztosítás” című külön bemutatóig sokrétű választékot kínál.
Napjainkban állandóan növekvő figyelemmel követett témakomplexumot jelentenek a generatív gyártásnak, népszerű nevén 3D nyomtatásnak, ill. angol szóval additive manufacturing-nak (AM) is nevezett eljárások. A kapcsolt vásár az aktuális szakprogramon belül két rendezvényt is szentel ennek a témának.
A generatív eljárások alkalmazásorientált használatával kapcsolatos intenzív program
2015-ben újdonság a kifejezetten a kiállítóknak szánt, a mindenütt jelenlévő trendi témával, a 3D nyomtatással (additiv manufacturing, ill. generatív gyártás) kapcsolatos, először alkalmazott exkluzív és intenzív kommunikáció. A CCL-ben (Congress Center Leipzig = Lipcsei Konferenciaközpont) 2015. február 25-én, szerdán 16.30-tól 19.30 óráig a generatív gyártás alkalmazásorientált használatának jelenlegi állásával kapcsolatos intenzív programot kínálunk. Speed-datings, azaz villámrandik formájában a Fraunhofer-Társaság (IWU Chemnitz/Drezda) vezető tudományos munkatársait, tapasztalt szolgáltatókat, elkötelezett AM-gyártókat és eljárásalkalmazókat hívunk meg, hogy holisztikus és ipari szempontból releváns információkat osszanak meg az „Intec és Z” kiállítóival.
A Leipziger Messe ezzel nemcsak a vásárlátogatók és kiállítók közötti elkötelezett technológiatranszferért érzett felelősségének kíván megfelelni, hanem egy összesűrített rendezvény keretében fontos impulzusokat szeretne bemutatni a kiállítók jövőbeli termékfejlesztéséhez. Különösen a konstrukció és gyártás területén működő felelősöket szólítja meg. Ennek az az új rendezvényformátumnak Thomas K. Pflug okleveles mérnök, az NC Gesellschaft nevű ulmi székhelyű egyesület elnöke a vezetője és moderátora.
A Netzwerk Strahlschmelzen új kapukat nyit meg az innovatív termékek és gyártásuk előtt
Ugyancsak ezzel a témával foglalkozik a „Generatív gyártástechnika – az ipari 3D-nyomtatás új kapukat nyit meg az innovatív termékek és gyártásuk előtt” címet viselő workshop pénteken, 2015. február 27-én. Ennek a Netzwerk Strahlschmelzen (Acélolvasztási Hálózat) a felelős szervezője, koordinátor: dr. Bernhard Müller (Fraunhofer IWU).
A workshop betekintést nyújt a 3D nyomtatási technológiák konkrét ipari alkalmazásába, és felmutatja a vállalatoknak, nem utolsósorban a kis- és középvállalatoknak azokat az esélyeket és lehetőségeket, amelyeket a generatív gyártási eljárás alkalmazása kínál a mindennapos ügyvitelben és termelésben. Ennek során a ma már működő alkalmazások bemutatása mellett realisztikus kitekintést adnak az érdeklődőknek a generatív gyártástechnika és ennek potenciális széleskörű ipari alkalmazása jövőjébe – túl a 3D nyomtatás körüli médiafelhajtáson.
A workshop előadói az ipar és a kutatás képviselői, akik megosztják a workshop részvevőivel az ipari alkalmazási célokra használt generatív gyártástechnika területén szerzett tapasztalataikat. Ennek során nagyon erősen a fémes szerkezeti anyagokra és az ezeknek megfelelő generatív gyártási eljárásokra fókuszálnak, mindenekelőtt a lézeres acélolvasztás területén. Az előadások az orvostechnika (titán), a szerszámkészítés (acél), a könnyűszerkezetek gyártása (alumínium) és az energetika területéről mutatnak fel konkrét, szakma- és alapanyag-specifikus alkalmazási forgatókönyveket. Az előadók – a KMU-tól kezdve az OEM-ig – alkalmazó vállalatok és alkalmazott kutatással foglalkozó intézmények exponált és a generatív gyártástechnológia kezelésében tapasztalatokat szerzett képviselői.
A kapcsolt vásár szakprogramja a felsorolt rendezvényeken túlmenően is mind a közvetlenül a vásári pavilonokban tartott különböző fórumokon, mind pedig a CCL rendezvényei keretében információk gazdag választékát és számtalan megbeszélési és hálózat-alakítási lehetőséget nyújt a vásár egész ideje alatt.