fbpx

Csaknem 700 kilós T. rex koponyát repített a TNT Amerikából Európába

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 17.
Budapest, 2015. június 16. – A TNT, a világ egyik vezető expressz szállító vállalata biztonságban leszállította egy Tyrannosaurus rex koponyáját az amerikai Black Hills Institute geológiai kutatási központjából a németországi, röntgentechnikával foglalkozó Fraunhofer intézetnek. A T. rex lelet a holland Naturalis Biodiversity Centre tulajdona. A vérengző dínó jó állapotban lévő koponyája egy 66 millió éves nőstény T. rexhez tartozik, amelyet 2013-ban találtak Montanában. Az eredeti csontvázat 2016-ban állítják majd ki Leidenben, Hollandiában.
Németországi érkezése után nagyfelbontású CT-vel készítettek háromdimenziós felvételeket a lelet szerkezetéről. A vizsgálat eredményét júniusban közösen teszi közzé a Fraunhofer intézet és a Naturalis Biodiversity Centre. A TNT júniusban szállítja vissza a koponyát az Amerikai Egyesült Államokba.
A 690 kilogramm súlyú koponya 7.800 kilométer utat tett meg az Egyesült Államokból egy gondosan előkészített és lezárt, majdnem két méter hosszú faládában. A TNT 2.785 kilométeren keresztül szállította közúton Dél-Dakotából a New York-i JFK repülőtérre a valaha élt legnagyobb ragadozó sárkánygyík maradványait, ahonnan repülővel szállították a belgiumi Liège-be. Onnan ismét teherautóra pakolták a fosszíliát, és így érkezett meg a németországi Fürthbe. A visszaúton kitérőt tesznek majd Amszterdamba egy TV-felvétel miatt. A speciális TNT-járművet a legmodernebb technológiájú nyomkövető rendszerrel látták el, és különleges küldemények szállításában gyakorlott sofőr vezeti.
A TNT különleges szolgáltatásai lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyorsan és biztonságosan célba jussanak azok a küldemények, amelyek speciális kezelési módot igényelnek. Lehetőség van többek között túlméretes valamint szabálytalan alakú küldemények szállítására, amelyhez igény szerint charterjárat is bérelhető a minél gyorsabb szállítás érdekében. Szintén lehetőség van élő állatok, veszélyes áruk valamint temperált küldemények, például vérminták, emberi szövetek és biológiai minták, például a sportolók doppingtesztjeinek szállítására is.