fbpx

Programzárási hajrára számítanak a szakértők az NHP-ban

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 13.

Három tényező együttállása adhat újabb lökést a hitelprogramnak

Budapest, 2015. július 9. – A Budapest Bank vállalati szakértői szerint a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedve, a most már ténylegesen kiírásra került EU-pályázatok és a Növekedési Hitelprogram közelgő év végi zárása a program felpörgését vetíti előre a második félévre. A bankcsoport az NHP második fázisában június 30-ig közel százmilliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, vagyis az összes rendelkezésre álló NHP forrás minden 8. forintjára itt kötöttek szerződést az ügyfelek.

„Úgy gondoljuk, három tényező együttállása újabb lökést adhat a Növekedési Hitelprogramnak. Egyrészt azt tapasztaljuk, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) nem számítanak az NHP második szakaszának meghosszabbítására, ezért decemberig élni kívánnak a program adta lehetőségekkel. Ehhez adódik hozzá a kkv-k beruházási kedvének növekedése, amelyet ügyfeleink körében is tapasztalunk, és a közelmúltban publikált piackutatásunk is alátámaszt . Ez utóbbi eredménye szerint a kkv-k több mint fele ért el árbevétel-növekedést tavaly, és pozitívabb jövőképpel bírnak, több beruházást és jelentős munkahelybővítést terveznek az idén. Harmadik tényezőként az NHP második szakaszának utolsó hónapjaira várt hajrát erősíthetik a közelmúltban kiírt EU-pályázatok is, hiszen ezek előfinanszírozása NHP forrásból is lehetséges” – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank Business, a bank vállalati üzletágának vezetője.

A Budapest Bank csaknem 3.700 szerződést kötött 2015. június 30-ig az NHP második szakaszában, amelynek egyharmadát a bank számára kiemelt fontosságú agrárszektorba kihelyezett hitelek tették ki. A kis- és középvállalkozások körében a hiteligénylések átlagos összege 67 millió forint volt, legtöbben beruházási hitelért folyamodtak (az igénylések több mint 60%-a), a fennmaradó részt a forgóeszköz hitelek adták. A bankcsoport kiemelt figyelmet fordít a legkisebb, kétszázmillió forint alatti árbevételű vállalkozásokra is: csaknem kétmilliárd forint hitelt folyósított ezen szegmens részére. A kisvállalkozások által felvett átlagos hitel összege 8,5 millió forint volt, és e cégek körében is a beruházási hitel volt a keresettebb: a szerződések 80%-át erre a termékre kötötték.

NHP 2-es kihelyezések tekintetében a pénzintézet leányvállalatai is szép teljesítményt produkáltak az elmúlt fél évben: a Budapest Lízingnél megkötött szerződések összértéke június végére meghaladta a 21 milliárd forintot, a Budapest Autóé pedig megközelítette a 6 milliárd forintot. A Budapest Lízing teljes hitelkihelyezése 2015 első félévében 39%-kal meghaladta az előző év első hasonló időszakáét, ezzel a cég teljes lízingállománya elérte az 50 milliárd forintot.

„A következő időszakban minden adott lesz ahhoz, hogy a vállalkozások megvalósítsák beruházásaikat, amelyek mértéke várhatóan az agrárszektorban növekszik majd a legdinamikusabban. Ugyanakkor fontosnak tartjuk továbbra is felhívni a vállalatok figyelmét, hogy csak alaposan átgondolt, hosszú távon működtethető beruházásokba vágjanak bele, amelyek később a működtetés költségei mellett is a cég növekedését támogatják” – tette hozzá a szakember.