fbpx

Az ABB szállítja a vezérlőrendszert a világ első hordozható hibrid mikrogridjéhez

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 03.

Az ABB teljes körű automatizálási megoldást szállít a világ első hordozható, napenergiára és dízel-/gázmotoros energiatermelésre alapozott mikrogridjéhez, a SunSHIFTTM-hez. A moduláris hibrid energetikai rendszert úgy alakították ki, hogy távoli, elszigetelt területeken élő energiafogyasztók igényei függvényében gyorsan lehessen telepíteni, lebontani és áttelepíteni új helyszínekre.  

A 141 kilowatt maximális teljesítményű fotovoltaikus erőműre épülő kísérleti rendszert az ausztráliai Queensland állam egyik távoli, az építőmunkások szálláshelyéül szolgáló falujában telepítették sikeresen.  A rendszer gyárból szállított elemeit egy hét alatt kicsomagolták és beüzemelték a gyártól 1000 kilométerre található faluban. A rendszer 4 db meglévő dízel generátor energiatermelését egészítette ki, illetve a későbbiekben hozzájárult a dízelolaj-fogyasztás csökkentéséhez.  A rendszert, aminek működését az ABB felhőalapú, távoli monitoring rendszerével felügyelték, hat hónap után kevesebb mint 170 munkaóra ráfordítással leszerelték, összepakolták, majd egy új helyszínen ismét telepítették.

A hibrid mikrogrid energetikai rendszerek különösen azoknak a fogyasztóknak kínálnak előnyöket, akik a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken élnek. A rendszer előnyei közé sorolható, hogy csökkenti a függést a dízel-/gázmotoros generátoroktól, amelyek fenntartása költséges, az üzemanyagukat – aminek ára változékony – a helyszínre kell szállítani. Ezzel szemben a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken a nap- és szélerőművekben termelt energia már ma olcsóbb, mint a dízel vagy a gáz.  A nevezett erőművek tartalékrendszerrel vagy tárolási megoldással történő kombinálása a távoli területeken működő vállalkozások, illetve azt ott élő közösségek számára is kézzel fogható közelségbe hozhatja az energiafüggetlenség megteremtését.

Néhány helyen már a bányászatban is kezdik felismerni, hogy a helyszíni, fosszilis üzemanyagra alapozott energiatermelés megújuló energiával való kiváltásával csökkenteni lehet az üzemeltetési költségeket, illetve javítani lehet az energiabiztonságot és a termelékenységet.

Gazdaságilag életképes, hordozható megújuló energiára alapozott alternatíva  

A napelemmodulokból, hagyományos dízel-/gázmotoros áramfejlesztő generátorokból és opcionális energiatároló rendszerből felépülő SunSHIFTTM márkajelzésű hordozható hibrid erőmű nagy előnye, hogy a felhasználók anélkül élvezhetik a megújuló napenergia előnyeit, hogy el kellene köteleződniük egy állandó kiépítésű, hagyományos naperőmű megépítése mellett.

A SunSHIFT fejlesztését és értékesítését az egyesült királyságbeli központtal működő, multinacionális, tervezésére és építésre szakosodott cég, a Laing O’Rourke végzi, együttműködésben az „Australian Renewble Energy Agency”-vel. A SunSHIFT egy moduláris rendszer lesz, amelyet előregyártott, konténerméretű modulok formájában szállítanak majd a szerelés helyszínére. A megoldás lehetővé teszi, hogy a vállalkozók a kiválasztott helyen gyorsan kiépítsék az erőművet, majd később, ha szükséges, gyorsan leszereljék, és áttelepítsék új helyszínre.

A rendszer üzemének irányítását az ABB jól bevált osztott vezérlőrendszere, a Microgrid Plus System végzi, amely az erőmű minden komponensét képes integrálni.  A Microgrid Plus System kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy összehangolja a hibrid erőművek üzemelését, illetve a megújuló forrásokra alapozott energiatermelést stabilizálja és beintegrálja a mikrogrid rendszerekbe.

Az ABB által szállított vezérlő központok és inverterek előhuzalozott csatlakozásai lehetővé teszik a rendszer gyors kiépítést és leszerelését. A Microgrid Plus Systems osztott és moduláris kialakítása biztosítja, hogy a vezérlés jövőbeni korszerűsítését könnyen és kockázatmentesen végre lehessen hajtani.  A beszállítók kiválasztásakor az is az ABB mellett szólt, hogy a rendszer kapacitása könnyen bővíthető, ill. az ABB megoldása tökéletesen megfelelt a modularitásra vonatkozó követelményeknek. Az ABB szállításának terjedelmébe más berendezések is tartoznak, így pl. napelemes inverterek, vezérlők, távoli elérésű routerek és Ethernet-kapcsolók.

A hasonló megoldásra épülő hordozható hibrid rendszerek lehetőséget kínálnak rá, hogy gazdaságilag életképes, megújuló energiára alapozott alternatív energiaellátást biztosítsanak a távoli, az energiahálózatra nem csatlakozó ipari vállalatok és lakóközösségek számára, de hasznos, bevethető megoldást kínálnak vészhelyzetek esetén is, így pl. katasztrófa-elhárításban.