fbpx

Raktárak optimalizálása hangvezérelt technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 15.

Az üzleti életben manapság számtalan kihívással szembesülünk, és ez talán sehol sem érződik annyira erőteljesen, mint az ellátási láncban és különösen a disztribúciós központok (DC) területén. A vezetőségtől elvárják, hogy a költségeket állandó szinten tartsa vagy csökkentse, ezzel egyidejűleg egyre nagyobb mennyiségű árut kezeljenek, és az ügyfelekkel történő kapcsolattartás színvonalát is emeljék. Ahhoz, hogy ezeknek az elvárásoknak meg lehessen felelni, sok új módszert vizsgálnak: vajon melyik képes leginkább növelni a hatékonyságot és ezen keresztül versenyelőnyt nyújtani? Miközben számos szervezet különféle megoldások kombinációját használja, az iparág sok vállalata arra a megállapításra jutott, hogy van olyan módszer, amely önmagában is képes a munkafolyamatok hatékony fejlesztésére és javítására, ez pedig a hangvezérlés.

A hangfelismerés és beszédtechnológia alapjait a Bell Laboratories rakta le a második világháború idején. Az utóbbi 20 évben drasztikusan nőtt a világban a hangfelismerés és beszédtechnológia alkalmazása. Ma már nehéz olyan iparágat találni, amely ne alkalmazna valamilyen formában hangot. Gondoljunk a navigációra, a call centerekre vagy az automatizált banki tranzakciókra.

A raktári rendszerekben a ’80-as évektől használják a hangalapú rendszereket, ekkortájt fejlesztették ki azokat a technológiákat, amelyek a hatékony voice picking alapjait jelentik: vezeték nélküli hálózatok, hangfelismerés, beszédszintetizálás, mobil számítógépek.

A hangalapú munkafolyamatok bevezetésük óta folyamatosan bizonyítják, hogy lényegesen jobb alternatívái a papíralapú raktári munkafolyamatoknak és a rádiófrekvenciás (RF) szkennereknek. A tapasztalatok szerint a hangvezérelt raktári technológia alkalmazása 10-30% közötti termelékenység növekedéshez vezethet

A „hangalapú raktár”jelentős, számokban nem mérhető előnyökkel is szolgál, mint például rugalmas munkaszervezés, jobb munkahelyi légkör; vagy a csökkenő adminisztrációs teher. Azáltal, hogy sem papír bizonylatokat, sem kézi terminálokat nem kell kezelni, a munka egyszerűbbé válik. Mi több, az elvégzett feladatokat utólag sem kell az ügyviteli rendszerben adminisztrálni, hiszen az folyamatosan értesül róla, hogy hol tartunk a munkafolyamatban.

 

Beszédhanggal a hatékonyságért

A Vocollect „Voice Picking”, magyarul „hangalapú kiszedés” azt a technológiát jelenti, hogy a raktári kiszedési műveletet végző munkatárs nem papíralapon vagy egy kézi terminál kézben tartásával ellenőrzi a kiszedendő tételeket, hanem egy fejhallgató és a hozzá kapcsolódó mikrofon használatával. A mobil terminál képernyőn megjelenő információk helyett pedig fülhallgatójában emberi beszédhang formájában kapja meg a szükséges válaszinformációt, vagy hallja a munkautasításokat: például: „Menj a 23-as sorba! Végy le a 456-os tárhelyről 10 doboz terméket!” A kezelő nyugtázásként a mikrofonba bemondott rövid válaszokkal tudja a rendszert értesíteni a fizikai helyéről, a művelet elvégzéséről. Felmérések azt mutatják, hogy olyan raktárakban, ahol a hangvezérelt technológiát használják, sokkal jobban meg vannak elégedve a raktári munkával, mint olyan raktárakban, ahol ezt a technológiát nem használják. A technológia számos fejlesztése segíti a felhasználóbarát működést, a könnyű megértést és vezérlést – akár zajos környezetben. A szöveg tisztán hallható, a rendszer zajszűrő mikrofonnal biztosítja a zökkenőmentes munkavégzést.

Rendszerelőnyök

A raktári rendszerekben a hangalapú technológia – tapasztalatok szerint – leginkább a szedési feladatoknál fog javulást eredményezni. A Voice Picking szedési pontossága a mérési eredmények szerint 99,99%-os, azaz 10.000 műveletben csak egy hiba fordul elő! A megoldás másik nagy előnye az, hogy a raktáros mindkét keze felszabadul, és a tekintetét sem kell minden műveletnél egy mobil terminál képernyőre szegezni. Minden figyelmét az árukra és az elvégzendő feladatra fordíthatja. Ez különösen előnyös például speciális tárolóhelyeken, hűtőkamrákban, ahol kesztyűn keresztül a mobil terminál billentyűzete még nehezebben kezelhető. Mi több, a rendszer használata gyorsan megtanulható: a szoftver és az új munkatárs 1-2 óra alatt tanulja meg egymás nyelvét, a kolléga két héten belül ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint az évek óta ezzel foglalkozó kollégák.

 

A Vocollect hangvezérelt rendszer további előnyei, hogy

–        folyamatos készletszámolást is támogathatunk a technológiával, a leltárazást szinte észrevétlenül beépíthetjük a mindennapi munkába;

–        a romlandó árukra könnyebben tudunk figyelemmel lenni;

–        a nehéz áruk mozgatása egyszerűbbé válik, hiszen szabadon van a kezünk;

–        mélyhűtött raktárzónában is megbízhatóan működik;

–        a súlyméréses kiszedési feladatokat is támogat a rendszer. Az intelligens mérleg „megmondja a rendszernek, hogy adott pillanatban milyen súlyt mért”.