fbpx

Ismét magyar találmány hódít

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 01.

Automatizálja a minőségellenőrzést egy hazai fejlesztő

Az „Intelligens Optikai Lemezalkatrész Felismerő és Lézeres Jelölő Berendezés Kutatása és Fejlesztése” címen támogatott pályázat, illetve az elkészülő, új berendezés forradalmasítja az eddigi kézi munkát. A korábbi emberi méréseket és rengeteg hibalehetőséget tartogató folyamat mostantól teljesen automatizálható. – Ennek különösen akkor van jelentősége, ha – ahogy ez gyakori is a gyártók életében – egyszerre több megrendelő különféle alkatrészének gyártása folyik. A humán ellenőrök ilyenkor könnyen összezavarodnak, munkájuk nagyon stresszessé válik, de a gépnek mindegy, milyen sorrendben érkeznek az egyes, különböző alkatrészek – ismerteti a fejlesztést Meleghegyi László cégtulajdonos.

 

 

Az elkészült alkatrészek egy megvilágított üveglapra kerülnek, amelyet egy speciális futószalag továbbít a készülékbe, de kisebb üzemméretben az adagolás kézzel is végezhető, az eszköz lényege nem a behordó rendszer. A gép belsejében egy multikamerás mérőrendszer a kontúrvonalak felismerésével, a lézeres pontmátrix-generátor és egy beépített mérleg pedig az anyagvastagság és súly mérésével képes azonosítani az alkatrészt. Ugyanitt látja el a gép kóddal, illetve sorszámmal a tárgyat egy erre a célra módosított lézergravírozó segítségével.

 

 

Az így mért adatokból a számítógép egy speciális szoftverrel meghatározza, melyik alkatrészt „látja” és annak paraméterei megfelelnek-e a vállalatirányító rendszerből nyert adatoknak. A kapott és a tárolt információt összevetve ellenőrzi az alkatrészek minőségét, mennyiségét és visszacsatolja az irányító rendszerbe.

 

 

A 285,7 millió forintos összköltségű fejlesztés 180 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektben az optikai és a méréstechnikai feladatokat az Optimal Optik Kft. végzi, a vezérléstechnikai és a gépészeti munkákat a Meleghegyi és Társa Kft. valósítja meg, és az első készülékek is az ő telephelyükön működnek majd.

 

 

További információ: www.lezervagas.hu