fbpx

Ipar 4.0: a logisztika és a csomagolóipar folyamatainak digitalizálása

Írta: Szerkesztőség - 2017 szeptember 21.

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett ipar 4.0 gyökeres változásokat hoz a vállalatok számára: átformálja a teljes gyártási és ellátási láncot, ami komoly paradigmaváltást jelent a cégeknek stratégiájuk kialakításában. Hazánk egyik vezető, magyar tulajdonban lévő rendszerintegrátora, az Enterprise Group – felismerve e korszakváltás jelentőségét – olyan programot indított, mellyel az ország logisztikai, csomagolóipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmensében tevékenykedő kis- és középvállalatait segíti a zökkenőmentes digitalizációban annak érdekében, hogy maradéktalanul kiaknázhassák a saját vállalkozásukban rejlő lehetőségeket, messze megelőzve ezzel a térség hasonló méretű vállalkozásait, azok digitális fejlettségét.

Kétségtelen, hogy a gyártásoptimalizálás, a jól átgondolt belső működés, a termékek teljes életciklusán át történő nyomon követhetőség rendkívül fontos szereppel bírnak egy ipari vállalat életében; s az is vitán felüli, hogy mindezen tényezőket jelentősen determinálják az ipar 4.0 újításai. A digitalizáció – azon felül, hogy lényeges szerepet töltött és tölt be szociális kapcsolattartási módjaink átalakításában – megállíthatatlanul tör be az ipari cégek világába is, alapjaiban átformálva azok működését.

Szállítmányozó és csomagolóipari vállalatok: versenyelőny a digitalizációval

A nyugati civilizáció eddigi három ipari forradalma után napjainkban épp a legújabbat, a negyediket éljük át, mely során a fizikai munkaeszközök egy információs hálózatba kapcsolódnak, s a vállalatok ezáltal egy óriási, intelligens információs rendszerbe integrálódnak – azaz az ipari folyamatok teljes mértékben digitalizálódnak.

A digitalizáció a logisztika és a csomagolóipar mindennapi folyamait éppúgy átformálja, mint az ipar más területeit. A növekvő és egyre komplexebb vásárlói igények kielégítése egyre nagyobb kihívások elé állítja e vállalatokat, amelyek a digitalizáció pozitív hatásainak kihasználása nélkül előbb-utóbb képtelenek lesznek kiszolgálni ezeket az igényeket. Éppen ezért létfontosságú, hogy e szegmensek vállalatai prioritássá tegyék a digitalizációs kezdeményezéseket – hiszen ebben a folyamatban fokozottan igaz a jól ismert mondás, mely szerint „aki lemarad, az kimarad”.

A digitális vállalat fogalma azonban jóval többet jelent, mint az új technológiák használata: ami ezeket a digitális vállalatokat megkülönbözteti a hagyományos vállalkozásoktól, az az, hogy képesek a digitalizáció előnyeit átemelni a vállalat kultúrájába, stratégiájába és működési módjába, versenyelőnyt kovácsolva ezekből.

Tudásanyag az ipari digitalizációhoz

A gazdasági fejlődés az ország összes piaci szereplőjének közös érdeke. Azért, hogy minél több ipari kis- és középvállalat csatlakozhasson a negyedik ipari forradalomhoz, hazánk egyik vezető rendszerintegrátora, az Enterprise Group – partnerével, a Siemens PLM Software-rel karöltve – olyan digitális tudásbázis létrehozását tűzte ki célul, melyhez bárki díjmentesen hozzáférhet. Tudásanyagunkat a mezőgazdasági és élelmiszeripari szegmenseken túl kifejezetten a logisztikai és csomagolóipari vállalatoknak fejlesztettük ki, hiszen úgy gondoljuk, ezek azok a digitális szempontból kiaknázatlan területek, amelyeken áttörő eredményeket lehet elérni a digitalizáció segítségével – fogalmazott Béke Gyula, az Enterprise Group PLM (Product Lifecycle Management) üzletágának vezetője.

A fentiek szellemében összeállított ingyenes digitális tudásanyag részét képezi egy, az ipari digitalizáció tudnivalóit összefoglaló weboldal (www.digitalisipar.hu) mellett egy online webkonferencia-sorozat is,  mely állomásain különböző, a mindennapi ipari teendők hatékonyságát növelő digitális megoldások kerülnek bemutatásra interaktív módon. Az Enterprise Group szakértői az online eseményeken túl személyesen is segítenek a kkv-knak közelebb kerülni az ipari digitalizációhoz: első nyílt napjuk nagy érdeklődést generált, így november 16-án ismét megrendeznek egy hasonló eseményt modern irodájukban, melynek középpontjában az új ipari trendek világában való tájékozódás, s az ebből való profitálás elősegítése fog állni.