fbpx

Szintet lép a Nagoya az új TCM targoncával

Írta: Kohout Zoltán - 2018 január 13.

A technológia fejlődésével a targoncagyártás és -fejlesztés egyre inkább a biztonsági és kényelmi, illetve hatékonysági és üzemeltetés-takarékossági funkciók felé mozdul el. Ennek jegyében mutatta be októberben a Nagoya Kft. az UniCarriers-cégcsoport legújabb TCM-szériáját.

Hadüzenet: több mint anyagmozgatás

Hadüzenet a piacnak – ezzel a felütéssel mutatta be a TCM-targoncák legújabb, FB-FTB elnevezésű szériáját a Nagoya októberben. A japán és európai mérnökök kooperációja révén kialakított sorozat legfontosabb erényei a biztonság és a hatékonyság jegyében foglalhatók össze – mondta bevezetőjében Csáki Pál, a TCM-et is magába foglaló UniCarriers Europe divízió helyettes vezetője, aki maga is részt vett az FB-FTB kidolgozásának munkájában. Csáki szerint sikertörténet az új széria bevezetése, mert máris több üzemben kisebb flottákat állítottak be ezekből a targoncákból. A vezető megtisztelőnek nevezte a Nagoyával való sikeres együttműködést, és az egyik legprofibb európai márkaképviseletnek nevezte a dunaharaszti céget.

Horváth Béla, a Nagoya ügyvezetője hangsúlyozta: a TCM új generációjával a cél már nem csupán az anyagmozgatás optimalizációja, hanem az ember és a gép együttműködését komplexen kiszolgáló eszköz megalkotása.

Betűk, számok, érvek a kategória élén

Galériához kattintson ide

A TCM új szériáját részletesebben a Nagoya értékesítési vezetője mutatta be. Krasnyánszki Sándor kiemelte: szakmai szemmel is a kategória osztályelső gépének tartja a TCM új szériáját, amely elsősorban a piaci szereplők, a targonca-felhasználók igényeire ad tartósan kielégítő választ, konkrétan több mint 30 anyagmozgatógép-vásárló nagyvállalatnál végzett felmérés alapján.

Az utóbbi bő 5 évben nem jelent meg ilyen gép a piacon – mutatott rá Krasnyánszki, aki a fő előnyöket 5 pontban összegezte: nagyobb komfort, jobb kilátás, nagyobb energia-megtakarítási potenciál, sokkal nagyobb üzemeltetési biztonság mellett még esztétikai szempontokra is ügyeltek a tervezők. Emellett kiemelte a „három E-betű” (ergonómia, energiatakarékosság és efficiency [a. m.: hatékonyság]) mögött rejlő előnyöket. Mint kifejtette, az FT-FBT kategóriájában a legkevesebb áramot fogyasztja, fékenergia-visszanyerési technológiával működik. A jó kilátást két kis ablaknyílás biztosítja a raklapok, a hordott áru felé is, emellett csendes, alacsony lépcsője révén kényelmesebb a ki- és beszállás, piacvezető minőségű vezetőülése 45-170 kilós kezelőknek egyaránt megfelelő, sőt: még a fék és a gázpedál szögállását is úgy tervezték, hogy az kímélje a kezelőt a hosszú műszakok alatt. A gép hatékonyságára egyébként jellemző, hogy 27%-os emelkedő-mászóképessége szintén a kategória élére emeli.

Biztonság embernek, gépnek

Kategóriájában vezető minőségnek nevezte Krasnyánszki Sándor az új TCM-targonca zajkibocsátási értékét is. A kezelő és az áru biztonságát szolgálja emellett az a funkció, amely mutatja az álló jármű hátsó, kormányzott kerekének elfordítási szögét – így nem fordulhat elő, hogy a nagy szögben elfordított kerék a széles fordulási ív miatt felborítja a járművet, vagy megingatja a jármű biztonságos haladását, elindulását. Szintén a biztonságot szolgálja az automatikus, 1 másodperces várakozási idővel működő elektromos kézifék; a mozgatott-szállított áru tömegét megmutató mérleg; a pin-kódos targoncaindítás.

Mindezek mellett a szervizt, karbantartást vállaló üzemeltető költségeire is tekintettel voltak a fejlesztők. A TCM új sorozatát, az FB-FTB targoncákat úgy építették, hogy könnyen elvégezhető legyen az akkumulátorcsere – sőt, az akkumulátor merülését precíz előrejelzés mutatja, és az utolsó töltési figyelmeztetés után 10 perccel leáll a hidraulika a jármű és az akkumulátor kímélése érdekében.

Kohout Zoltán

http://www.nagoya.hu