fbpx

Újdonság a prémiumkategóriás dobozgyártásban

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 09.

A német KOLBUS cég közreműködésével a budapesti Keskeny Nyomda egy Magyarországon eddig egyedülálló kötészeti eljárást kezdett el alkalmazni a prémiumkategóriás dobozok gyártása során, amely hozzájárul ahhoz, hogy a legmagasabb minőségben tudják előállítani csomagolási termékeiket. A prémiumkategóriás dobozoknál ügyfeleik egyre gyakrabban igényelik, hogy a kasírdobozoknak olyan gyönyörű élei legyenek, mint a mobiltelefonok dobozainak. Eddig ezt nem tudták teljesíteni. Hogy ezeket az igényeket is ki tudják elégíteni, a Keskeny Nyomda nemrég vásárolt egy KOLBUS NM101 vájatkészítő gépet. És hogy ez milyen előnyökkel jár? A hagyományos gépi stancolásnál a doboz vázát képező kötészeti lemezeket síkkimetsző géppel a hajtásoknál félig bevágják (riccelik).  A doboz összeállítása során az anyag hajtásánál egy derékszögű kis rés keletkezik, ezért kasírozásnál az élek kissé gömbölyűek lesznek. A KOLBUS NM101 vájatkészítő géppel riccelés helyett V alakban megmarják az 1,4 mm vastagságú kötészeti lemezt. A V alakú marásnak köszönhetően az oldalakat úgy tudják összehajtani, hogy azok tökéletes derékszöget alkotnak, így a kasírozás során a kasíranyag teljesen felveszi a lemez formáját. A doboz sarkai tökéletesen élesek lesznek, fokozva az esztétikumot és kellemesebbé téve a tapintást. Divatos dobozok egyre gyakoribb kelléke a láthatatlan mágneszáródás. A Keskeny Nyomda erre a megoldásra is vásárolt egy új KOLBUS berendezést, még pedig a KOLBUS SW. M 400 típusú mágnesberakót.


Hagyományos eljárás

 


V marás

 

A mágnesberakóval úgy helyezhetjük be a mágnest a mágneses záródású dobozok vázába, hogy az a készterméken nem vehető észre. A gép a frézelőállomásokon először a vaklyukakat helyezi el a táblában, majd a ragasztót. A folyamat végén pedig behelyezi a mágnest. A gyártás során a dobozokhoz különböző vastagságú táblákat lehet használni. A táblák formátuma lehet 140*735 mm széles és 140*525 mm magas.

A gépekről további információval a KOLBUS magyarországi képviselete, a PROSYSTEM PRINT Kft. (http://www.prosystem.hu) áll az érdeklődők rendelkezésére. A gépek segítségével készült termékekről bővebben itt olvashat: http://www.rigidbox.keskeny.hu