fbpx

E-sebesség: megismétlődik a történelem?

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 07.

Döbbent állnak a nézők a „néma Forma1-en”: az ABB FIA Formula-E bajnokságon, ahol szó szerint villámsebességgel, de motorhang nélkül gyorsulnak az autók. Ha ma ámulunk azon, hogy az elektromos hajtású gépkocsik utolérik gyorsaságban a belsőégésűeket, akkor azon még inkább csodálkoznunk kell, hogy a világ első(!) 100 mérföldes sebességrekordja is már egy e-autóhoz volt köthető. A következő lépés már a Forma I világába vezet! Hogyan?

100 év szünet után új lendület

116 éve egy Baker Torpedo nevű villanymotoros autó volt az első, amely – belsőégésű motoros konkurenseit lehagyva – elsőként átlépte a 100 mérföldes (160 km/h-s) sebességet. Az e-autók új térhódítása – többek közt az akkumulátorok, az ergonómia – gyors fejlődésével (és persze a környezetvédelmi előírások szigorodásával) az évszázados szünet után új lendületet vett: ma már a Tesla autói képesek a hagyományos Forma1 világában mért gyorsulásra, azaz 60 mérföldes sebesség elérésére 2,3 másodperc alatt. Az elektromos autót már nem lehet csupán egy környezetvédelmi szempontból helyes, ésszerű közlekedési módnak tekinteni. A mai elektromos járművek képesek felvenni a versenyt a legjobb fosszilis üzemanyag-hajtású, nagy teljesítményű autókkal is – emlékeztet az ABB minapi közleménye. Az úttörő technológiákban, a robotikában és az ipari-energetikai hálózati automatizálás terén vezető szerepben lévő cég szponzorálja a Formula-E versenysorozatot, amely már a negyedik évadánál tart, így a neve ABB FIA Formula-E bajnokság. A Formula-E rajongói a versenyeken meglepve tapasztalják, hogy hallják ugyan a gumik csikorgását, és a sebességváltó reccsenését, ám felzúgni csak a tömeget hallják, a motorok „némák”?

Tudás és ökológia

Az elektromos hajtású járművek versenyében – ahol az akkumulátor kezelése, a villámtöltés és a hatékonyság játszik döntő szerepet – résztvevő cégeknek fontos a tudás, így számos vezető autógyártó együttműködésre lép az ABB-vel az EV-technológiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés terén. A nagy teljesítményű közúti járművek szempontjából az elektromos motorok vonzerejét nem csupán az adja, hogy mindenki törekszik a környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldások alkalmazására, avagy arra, hogy kiaknázza a versenysorozatban rejlő értékesítési lehetőségeket.

Kohout Zoltán (forrás: ABB)