fbpx

Lítiumion-akkumulátorok a Toyota járműveiben

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 24.

AZ ÚJ TECHNOLÓGIA ELŐNYEI

A lítiumion-akkumulátorok bevezetése vonzó alternatívát jelent a hagyományos ólomsavas akkumulátorokkal szemben, hiszen jobb energiafelhasználást és nagyobb teljesítményt biztosítanak, illetve a rugalmas alkalmi töltésnek köszönhetően akár több műszakot is kiszolgálnak, ugyanakkor nincs szükség hagyományos töltőhelyiségekre sem. Az energia megtakarítás, a biztonságos töltés és a kényelmes, karbantartásmentes működés a kisebb igénybevétellel járó alkalmazási területeknél is előnyt jelent. Ezért mostantól a Toyota Material Handling Europe saját gyártmányú lítiumion-akkumulátorokat kínál, új, egyedülálló moduláris kialakítást alkalmazva, amely révén a felhasználók még inkább kiaknázhatják a lítiumionos technológiában rejlő előnyöket.

A pazarlás („muda”) megszüntetése

A pazarlás megszüntetése a Toyota Lean szemléletmódjának kulcsfontosságú eleme, és megvalósításához a Toyota lítiumionos akkumulátortechnológiája számos módon járul hozzá:

• Az energiapazarlás megszüntetése

A hagyományos akkumulátoroknál általában az energia 30–35%-át felemészti a töltési folyamat (amelyhez jellemzően nagyfrekvenciás töltőket használnak) és a hőtermelés, míg a lítiumionos megoldásokkal csupán 5% a becsült energiapazarlás. A Toyota technológiájának másik fontos aspektusa a jobb súly-teljesítmény arány, amely tovább növeli az energiahatékonyságot.

• Az elpazarolt idő, erőforrás és hely csökkentése

A Toyota alkalmi töltést lehetővé tevő lítiumion-akkumulátoraival búcsút inthetünk az akkumulátorcserével és a hosszú töltési ciklusokkal elvesztegetett időnek. Ehelyett az akkumulátorokat a műszakok alatt is feltölthetjük, a megfelelő időpontokban – például amikor a kezelő ütemezett szünetet tart. Ezáltal még hatékonyabban használhatjuk ki a berendezéseket, és jelentősen csökkenthetjük az elpazarolt időt és erőforrásokat. A Toyota lítiumion-akkumulátorai nem igényelnek karbantartást, amellyel megspórolhatjuk a hagyományos akkumulátorok szervizelésére és karbantartására szánt időt. A Toyota moduláris rendszerének további fontos előnye, hogy a szabványosított kialakításnak köszönhetően az egyes modulokat és a többi alkatrészt a Toyota szervizszakemberei könnyedén és gyorsan ki tudják cserélni. Ezzel szemben a Toyota technológiájától eltérő lítiumionos megoldásoknál meghibásodás esetén az akkumulátort teljes egészében ki kell cserélni.

• A kapacitás pazarlásának megszüntetése

Az alkalmi töltésnek köszönhetően sokkal kisebb akkumulátorkapacitás is elegendő lehet a működési feltételek teljesítéséhez. Hagyományosan nagyobb akkumulátorra lenne szükség ahhoz, hogy újratöltés és akkumulátorcsere nélkül elláthassunk egy teljes műszakot. Emellett a lítiumion-akkumulátorok stabil feszültséget biztosítanak a munkaciklus során, amely lehetővé teszi a nagy teljesítmény folyamatos fenntartását.

• Rugalmasan tölthető akkumulátorok

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassa a lítiumion által nyújtott előnyöket, meg kell változtatnia a töltési folyamattal kapcsolatos szokásait. A szokásos töltési alkalmakat a szünetekhez és műszakokhoz igazíthatja. Emellett a Toyota egyedülálló, biztonságos kapcsolatot garantáló töltőcsatlakozóját úgy alakítottuk ki, hogy gyorsan, könnyedén és biztonságosan csatlakoztathassa minden nap akár többször is. A nagyobb telephelyeken, ahol több akkumulátort kell egyszerre tölteni, az intelligens töltőcsatlakoztatás segítségével szabályozhatjuk az energiafogyasztást a létesítményben.

• Garantáltan hosszabb élettartamú akkumulátorok

Amellett, hogy a pazarlás megszüntetése révén költséghatékony megoldást nyújtanak, a Toyota lítiumion-akkumulátorai hosszabb élettartammal bírnak. A Toyota 7 éves garanciát nyújt, amely során biztosítja a legalább 60%-os kapacitást. A műszakbeosztásoktól, munkaciklusoktól és kezelőktől függetlenül.

http://www.toyota-forklifts.hu