fbpx

Régióbajnok logisztikai központépült a jövőnek Miskolcon

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 04.

Rekordidő alatt képes kiszolgálni a gyárat a 20 ezernégyzetméteres, 18 ezer palettás raktárkomplexum

A régió legnagyobb és az egyik legkorszerűbb logisztikai bázisát építette fel a SEG Automotive, amely a közeli SEG Automotive autóalkatrész-gyár alapanyag-szükségletét hivatott kielégíteni Miskolcon.

A minapi sajtóbemutatón nemcsak ennek professzionális módját láthattuk, hanem egyben a logisztikaipar egyik jövőbemutató komplexumát is.

Egy év alatt az élvonalba

A 100 éves múltra visszatekintő, indítómotorokat és generátorokat gyártó SEG Automotive idén vált önállóvá a világhírű Bosch-óriásvállalattól, s megalapította magyarországi leányvállalatát is. A komoly innovációs múlttal bíró cég ismert a károsanyag-kibocsátás csökkentését lehetővé tévő motortípusokhoz fejlesztett-gyártott alkatrészeiről is. A világ 16 legfontosabb piacán jelen levő, több mint 8 ezer alkalmazottat foglalkoztató SEG Automotive a legmagasabb színvonalú mérnöki megoldásokat és termékszakértelmet biztosító hálózatot működteti Németországtól Kínáig.

A miskolci logisztikai bázis sajtóbemutatóján Uwe Mang gazdasági ügyvezető igazgató ezt azzal magyarázta, hogy termékeiket rendkívül szigorú minőségi követelmények közt alakítják ki és gyártják.

A cég magyar leányvállalatát (Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.) szintén idén alapították, és elképesztő ütemben: szűk egy év alatt megvalósították a 2003 óta Miskolcon működő gyár alapanyag-szükségletét kielégítő logisztikai bázis felépítését, beüzemelését.

Rekordidők és modern technológia

Az impozáns paraméterekkel rendelkező raktárkomplexum 20 ezer négyzetméteren terül el, 215 dolgozója több mint 18 ezer palettányi áru mozgatását végzi.

A bázist úgy kellett felépíteni és üzembe helyezni, hogy közben a gyártás nem szünetelhetett. – Tavaly januárban született meg a döntés a logisztikai bázisról, áprilisban elkezdődött a kivitelezés, decemberben pedig már 0 állásidő mellett át- és beköltöztünk. 16600 palettát, 302 kamionnyi árut mozgattunk meg. Ám még ez sem volt elég: jobbak akartunk lenni, mint addig voltunk, ezért hatékonyabb, gyorsabb és gazdaságosabb logisztikai rendszert építettünk fel – idézte fel Vér Szilveszter logisztikai vezető. Míg korábban 3 különböző raktárból átlag 6 órás reakcióidővel tudták kiszolgálni a gyár igényeit, ez ma már 3 óra alá csökkent. Ez azért is nagy eredmény, mert a központ 9 részterületen támogatja az indítómotor- és generátorgyártást az 1 km távolságban működő üzem felé. Az új technológia elemei között van a komissiózást gyorsító, mozgatható polcos elemek; hosszan kígyózó, kanyarkövető futóműveken gördülő milkrun-kocsik; pick by voice-rendszer a komissiózásban; GPS alapú alapanyag-követés és SAP-ban történő automatikus könyvelés. A korszerű logisztikai rendszer a gyárnak is teret bő 1600 m2 teret szabadított fel.

Pálmák között

A SEG Automotive új miskolci logisztikai bázisa a munkavállalóknak is minőségi munkaterületet és -körülményeket teremt. Míg a raktár páratartalmát és egyben esztétikáját pálmákkal biztosítják, addig a munkavégzés biztonsági, ergonómiai és hatékonysági feltételeiről is gondoskodnak.

Kohout Zoltán