fbpx

Az ABB üzemeli be az első digitális alállomásokat Olaszországban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 január 10.

Az ABB Ability™-n alapuló technológia növeli a hatékonyságot és lehetővé teszi a tiszta szélenergia hálózatra kapcsolását. Az ABB két digitális alállomást helyezett üzembe Basilicata régió deli részén, Tolvéban és Vaglióban. Az alállomások a helyi szélerőműparkok által termelt villamos energiát integrálják és továbbítják a régió otthonaiba és vállalkozásaihoz, ezzel hozzájárulva Olaszország azon célkitűzéséhez, hogy 2030-ra az energiaigényének 28%-át megújuló forrásból fedezze.

 

Az alállomások fő elemei közé tartoznak az ABB AbilityTM -n alapuló automatizálási és vezérlőrendszerek, az intelligens védelmi berendezések, a szenzorokkal szerelt transzformátorok, a digitális kapcsoló berendezések és a fejlett kommunikációs rendszerek. Ezen felül az ABB 20 évre szóló szervizszerződést írt alá a Vaglióban telepített új, digitális alállomás támogatására. Ez a szolgáltatás a Genovában, a Sesto San Giovanniban és a Santa Palombában lévő távvezérlési központból a hét minden napján 24 órás távfelügyeletet is magában foglal.

Energia ezerrel

Az alállomások kulcsfontosságú elemei az energiahálózati infrastruktúrának, elősegítik a villamos energia hatékony és megbízható átvitelét és elosztását. Irányítják és védik az energiaáramlást, a hálózatra csatlakoztatják az erőműveket, és összekapcsolják az átviteli és elosztó hálózatokat a végfelhasználókkal.

A dél-olaszországi Basilicato régióban termelt szélenergia a teljes régió energiaigényének több mint a felét elégíti ki. A régió jól ismert az ősi Matera városáról, amely a világ egyik legrégebbi lakott települése, és amely 2019-es évre elnyerte Európa Kulturális Fővárosa címét.

Ezek az innovatív digitális alállomások elősegítik, hogy milliók részesülhessenek a tiszta szélenergiában, egy olyan történelmi régióban, amely már a jövőre készül – mondta Claudio Facchin, az ABB Power Grids divíziójának vezetője. Ezek a projektek jól példázzák, hogy a digitalizálás hogyan játszhat kulcsszerepet az energiaágazat alakításában, tovább erősítik piaci pozíciónkat, és elősegítik, hogy az ABB az ügyfelei kiemelt partnereként jelentős szerepet játsszon az erősebb, intelligensebb és zöldebb hálózatok kiépítésében.

Összeállította: Kalmár Nárcisz