fbpx

Pesten a robotok már az asztalnál vannak!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 29.

Még a felszolgálóval sincs kedved beszélni? Kávézás közben tanítanád-szórakoztatnád a gyerekeket? A jövőt szeretnéd magad előtt látni, mikor nosztalgiázol egy csésze fekete felett?

 

„Ideális kávézó az antiszociális reggelekre, amikor még a pincérrel sincs kedved beszélgetni.” „Ne hagyjátok ki ezt a megvalósult futurisztikus élményt!” „Az Enjoy Robotics a világ minden részéről összegyűjti a legérdekesebb robotokat és azokat az Enjoy Budapest Cafe és Apartman Hotelben munkára fogja. Tanulmányozzuk, programozzuk a robotokat, a legvadabb ötleteket is megvalósítjuk” – ilyen és hasonló vidám szavakkal invitálja vendégeit Budapesten, a Práter utcában az Enjoy Café, amelynek egyik innovatív szolgáltatása, hogy robotpincérek is vesznek fel rendelést.

A gépek – egyelőre – sem esztétikai, sem magatartási, sem munkavégzési szempontból nem váltják ki az emberi munkaerőt, de a vendégek szerint pincérkedni, kisebb mutatványokra, gyermekjátékként funkcionálni alkalmasak. A kávézó mindenesetre máris egyfajta missziót vállal azzal, hogy ami ma még játék és látványosság, az holnap már akár a robotokkal való hasznos ismerkedés és az együttműködés első mozzanata lehet, szemléletváltás, sőt, a gyerekeknek akár programozástanulás is. Ami nem mellékes egy olyan országban, mint a magyar, ahol a megkérdezettek kétharmada tart attól, hogy 50 éven belül a legtöbb humán munkakörben gépek fognak már dolgozni…

Kohout Zoltán