fbpx

Rekorder és gigaméretű naperőmű-parkok épülnek itthon

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 26.

Két nagy energetikai beruházás is indul Magyarországon – két példája annak, milyen eltérő lehetőségek vannak a zöldenergia-termelésre.

 

Cél a teljes tisztaság

Az E.ON Győrben Európa legnagyobb, tetőre szerelt naperőmű-parkját építi az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 000 négyzetméteren. A 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőmű-park Európa legnagyobb, épületen kialakított fotovoltaikus rendszere lesz, és várhatóan 2020 januárjától termel. A beruházás összhangban áll az Audi zöldstratégiájával: „kiemelten fontosnak tartjuk a tevékenységünkből származó környezeti hatások lehető legalacsonyabb szintre történő mérséklését, így az Audi Hungaria energia-ellátásának közel 70%-át már most megújuló, geotermikus energiából fedezi, s célunk, hogy szén-dioxid-semleges vállalat legyünk”, mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke. A vállalat egyébként a nála keletkezett hulladék 99,5%-át újrahasznosítja.

 

Erdő helyén napelem

Kisebb viták kísérik az Inárcs térségében tervezett napelempark építését. Az ottani zöldenergia-beruházások (tavaly tavasszal már átadták az Inárcsi Naperőmű 1. és 2.-t) második ütemét képező Giga Napelempark kivitelezéséhez 80-90 hektárnyi erdőt vágnak ki. A települési vezetés azzal veszi a védelmébe a környezetvédők és helyi lakosság aggodalmaitól kísért beruházást, hogy olyan, 15 éves erdőt termelnek ki, amely eleve ipari faanyag kitermelés célú, nem őshonos akácerdő, és a csereerdősítés során 91,57 hektár méretű új, nem invazív fajokból álló erdőt telepít a fejlesztő.

(forrás: E.ON, index.hu)
(Napelem-felvételeink illusztrációk!)