fbpx

Innovatív szöges abroncsot mutatott be a Continental

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 február 28.

A Continental IceContact 3 néven új szöges gumiabroncsot mutatott be, amelyet elsősorban a Skandináv és az észak-európai országok piacira fejlesztettek. Az abroncs a legújabb TwinStud elnevezésű szöges technológiával készül, amely jelentős előrelépést jelent a téli gumiabroncsok terén.

Az új gumiabroncs egy komoly technológiai ugrást jelent az iparág számára, a kulcs pedig az innovatív szögelési technológiában, a kifejezetten az északi tájakra jellemző, rendkívül alacsony téli hőmérsékletekhez alkalmazkodó gumikeverékben és a speciális irányú mintázatban rejlik.

Az új TwinStud koncepcióval a Continental mérnökei két különböző formájú szöget kombináltak egy gumiabroncsban. A fejlesztés során a szögeket egy számítógépes algoritmus által meghatározott mintázat szerint helyezték el a futófelületen. A jármű haladása közben a szögpárok közül az egyiket arra tervezték, hogy kifejezetten gyorsulás és lassulás közben biztosítson tapadást, míg a másik kanyarodás közben dolgozik. Ezzel csökken a féktávolság, és még pontosabb kezelést tesz lehetővé a hirtelen irányváltással járó manőverek során.

Az IceContact3 gumikeverék kifejlesztése során figyelembe vették a szögek megfelelő rögzítését is, ennek érdekében például repceolajat adtak hozzá. Ennek eredményeképpen az IceContact 3 kiemelten nagy tapadást tud elérni havas és latyakos utakon egyaránt. A blokkok között lévő széles árkok gyorsan felveszik a vizet, és elvezetik az abroncs oldalai felé, ezért széles érintkezési felületet hagynak az abroncs és az aszfalt között. A fejlesztőmérnökök emellett több lamella alkalmazásával növelték a gumiabroncs havas úton történő kezelhetőségét.